Geld stinkt niet

Salomon Bouman

vrijdag 26 mei 2017

Op weg naar het Vaticaan heeft de Amerikaanse president Donald Trump, hier, in het Joodse land, hoop achter gelaten. Warme woorden, diepe onverbrekelijke vriendschap met Israël, gezamenlijke strijd tegen de extreem-terroristische islam en een oproep aan Israël en de Palestijnen de strijdbijl neer te leggen.

De ‘deal maker’ uit Washington is echter zonder een concreet vredesplan naar Israël gekomen. Hij denkt in het groot. De soennitisch Arabische wereld mobiliseren tegen Iran, ondersteund door een Israëlisch-Palestijns vergelijk. Dat is het. Dat moet worden uitgewerkt met de door Trump als ‘wijs’ omschreven Saoedi-Arabische koning Salman die met zijn dollars en wijsheid de gaten in het net van het Midden-Oosten moet dichten.

Israëls premier Benjamin Netanjahoe had de dag van zijn leven toen Trump zei dat Iran tijdens zijn regeerperiode geen atoomwapen krijgt! Voor Netanjahoe is Iran de doodsvijand, ook al werd tijdens de jongste verkiezingen in dat land de als gematigd omschreven Hassan Rohani met grote meerderheid als president herkozen. Is dat een goede reden om wat behoedzamer naar Iran te kijken? Ik vind van wel.

Nog een winstpunt voor Netanjahoe: Trump heeft het begrip ‘Palestijnse staat’ niet over zijn lippen gekregen, hoewel hij wel door de Palestijnse president Mahmoed Abbas, met erewacht en wel, in Bethlehem werd ontvangen. Ook sprak Trump geen kritiek uit op de nederzettingenpolitiek, tot vreugde van de rechtervleugel in de meeste nationalistische regering in Israël ooit.

Toch glom de Palestijnse president van tevredenheid. Hij rekent erop dat Trump erin zal slagen via de pan-soennitisch-Arabische invalshoek met een concreet vredesplan te komen dat de weg vrijmaakt voor een Palestijnse staat. Wie weet. Een vredesplan waarvan de contouren bekend zijn… alleen schort het al jaren aan de uitvoering.

Wat ik het belangrijkste vind van het Trump-tournee? Dat hij het woord vrede weer leven heeft ingeblazen hier, in Israël. Zo lang het duurt en zo lang Trump in Washington het hoofd boven water houdt om zijn vredesvisie verder uitbouwen.

En wat heeft Trump wel bereikt? Heel veel geld. Honderden miljarden dollars voor Amerikaanse wapenleveranties aan Saoedi-Arabië. “Jobs en nog eens jobs” thuis en veel zorgen in militaire kringen hier over de superbewapening van het fundamentalistisch islamitische koninkrijk Saoedi-Arabië, bakermat van de export van islamitisch extremisme. Geld stinkt niet als het in vredeshoop wordt verpakt.

8 + 3 = ?
Geachte heer Bouman, Hierbij reageer ik op uw stuk in de NRC van za 3 juni 2017; u schrijft : '...de Klaagmuur, het laatste overblijfsel van Salomons tempel...'; weet u dan echt niet, met al uw kennis, dat ... Verder een prima stuk. Met vriendelijke groet, J. Kol

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.