Moord

Salomon Bouman

vrijdag 14 november 2014

Palestijnse messentrekkers zaaien terreur in Israël en in de bezette gebieden. Het is een vorm van individuele terreur waarop Israëls veiligheidsdiensten geen afdoend antwoord hebben. In een paar dagen tijd zijn twee Israëli’s met messen vermoord. In Tel Aviv, nabij het busstation, sloeg een jonge Palestijn toe. In bezet gebied, vlakbij het Etzion-blok, stak een Palestijn een jonge vrouw dood. De geweldsspiraal duidt op een ontwikkeling in de richting van een derde intifada. Maar zover is het gelukkig nog niet. Israëlische veiligheidsofficials zijn ervan overtuigd dat de moordenaars op eigen gezag handelden, opgejut door religieuze spanningen tussen de islam en Israël over de Tempelberg.

Ik houd er echter wel rekening mee dat juist vanwege de overgang van een nationaal conflict naar godsdiensttwisten, een derde Palestijnse opstand kan uitbreken. Ik ben er zeker van dat het Palestijnse leiderschap in Ramallah geen derde intifada wil. De Palestijnen hebben op het internationale vlak de wind in de zeilen en drijven Israël in de hoek. Vanuit Brussel waait een krachtige pro-Palestijnse wind. Erkenning van de niet-bestaande Palestijnse staat is niet alleen onderwerp van gesprek en discussie, maar neemt ook feitelijke vormen aan. Zweden is voorop gegaan, lammetjes volgen ongetwijfeld de Zweedse ram. Er waait in Europa, maar ook elders, een anti-Israëlische wind die niet alleen kan worden verklaard als de ondertoon van antisemitisme, maar ook het gevolg is van dom en soms zelfs brutaal Israëlisch optreden tegen Palestijnen en Israëlische Arabieren.

Ik vermoed dat CIDI-directeur Esther Voet niet heeft kunnen uitleggen waarom en hoe een Israëlische politieagent een jonge Palestijnse demonstrant in koelen bloede heeft vermoord. Deze moord vond plaats tegen de achtergrond van onlusten in het dorp Kfar Kana. Ik, en ik niet alleen natuurlijk, heb de video van deze laffe moord gezien en bestudeerd. Wat zag ik? Om onbekende reden rende de jonge Palestijn op een politieauto af, beukte op de deur, en misschien ook op de ramen van de auto, en liep daarna weg. Uit de politieauto stapte een politieman die zijn pistool trok en de weglopende Palestijn in de rug schoot. Alsof de stervende jonge Palestijn een zak zand was, werd hij door drie politieagenten in de politieauto gegooid. Er was geen enkele objectieve reden om de Palestijn van het leven te beroven. Voor de politie vormde hij op het moment van dit incident geen gevaar!

Hoe moet je die moord uitleggen? Voor mij is het duidelijk dat dit het gevolg is van ophitsende uitspraken van de minister van politie, die natuurlijk de schutter in bescherming heeft genomen. De sfeer in Israël, wel begrijpelijk, gezien de Palestijnse moorden, is emotioneel anti-Palestijns. Ook premier Benjamin Netanjahoe doet met zijn gladde anti-Palestijnse uitspraken en opvattingen een duit in het zakje.

8 + 1 = ?
Meneer bouman een goed stuk. Praat mevrouw voet die moord van die politie mannen op die palestijn soms goed? H.G. joost.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.