Puzzelen

Salomon Bouman

vrijdag 22 juli 2022

Terwijl de Palestijnen met dollars – veel dollars zelfs – werden afgescheept, heeft de Amerikaanse president Joe Biden in Jeruzalem en ook in Djeddah met de grootste nadruk verklaard dat Iran geen atoomwapen zal hebben. Nooit. Mooi gezegd. Ik kan me alleen niet voorstellen dat Biden de Amerikaanse president is die een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten ontketent, ditmaal tegen Iran.

Na Irak en Afghanistan lijkt zo’n belofte een holle leus. Tenzij er een sterke regionale mogendheid is die uit naam van Biden de Amerikaanse belofte kan nakomen. Zo’n regionale mogendheid is er: Israël. En dus verbaast het me niet dat de Israëlische chefstaf Kochavi heeft gezegd dat Israël zich klaar moet maken om de Iraanse nucleaire infrastructuur te vernietigen.

Er is kennelijk haast geboden omdat een hoge Piet in Teheran een paar dagen eerder heeft gezegd dat Iran een bom kan maken.

Er is al lang een proxy oorlog aan de gang tussen Israël en Iran. Een strijd die gepaard gaat met het elimineren van Iraanse atoomgeleerden. Geholpen heeft het kennelijk niet, want Teheran heeft zijn militaire nucleaire ambities diep onder de grond weten voort te zetten. Er is nog geen Iraanse bom, maar als ik de Israëlische waarschuwing goed begrijp is het moment van een nucleaire doorbraak in Teheran niet meer ver weg.

En dus zou Israël, natuurlijk met steun van Biden en met de sympathiebetuigingen van Arabische leiders tot actie moeten over gaan. Kan Israël dat? Heeft het de middelen? Of is de waarschuwing van de chefstaf Israëlische grootspraak? Zeker is dat de spanning tussen Iran en Israël daardoor verder oploopt.

Veronderstel dat het lukt. Je zet de radio ‘s ochtends aan en je hoort dat de machtige Israélische luchtmacht met Amerikaanse dieptebommen of met een eigen mini-atoomraket de Iraanse hoop op een bom in de grond heeft geboord. Als dat zo snel en geruisloos kan, is het best mogelijk dat Hezbollah zijn duizenden raketten uit naam van Iran niet op Israël zal afvuren uit vrees voor een ongenadige Israëlische afstraffing.

En dan hebben we even een ander Midden-Oosten. Iran is verlamd en Hezbollah blijft onder de grond. Winst voor Israël dus. Hoe zal de Iraanse wraak er uitzien? Een raketregen op Tel Aviv? Een raketoorlog tussen beide landen? Eén ding weet ik zeker: Israël is de sterkste militaire regionale mogendheid in het Midden-Oosten. En dat weet Teheran ook!

Er zijn nogal wat scenario’s te bedenken. Zo ook het bezoek dat de Russische president Poetin met de Turk Erdogan aan Teheran brengt.

Waar is het Poetin om te doen? De westerse sancties via Teheran en Turkije omzeilen? En krijgt Teheran van Poetin een soort van veiligheidsgarantie tegen een Israëlische aanval?

Dat is een onverwachte nieuwe puzzel voor Israël. Poetin is door het verloop van de oorlog in Oekraïne in een soort psychose geraakt. Hij moet winnen. Als dat niet volgens plan verloopt, voorziet de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger dat Poetin in augustus Zelenski met een atoomwapen op de knieën wil brengen. Dat is de analyse van deze Joodse staatsman, die ik in alle bescheidenheid niet deel.

7 + 4 = ?

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.