Nogmaals ISIS

Salomon Bouman

vrijdag 27 november 2015

Ik ben optimistisch van aard, maar dat gevoel kan ik niet opbrengen als het gaat om het verslaan, ook wel vernietigen genoemd, van ISIS. Om te doorgronden waar deze terroristische moordenaarsorganisatie voor staat, moet je die boeven vanuit hun perspectief proberen te beoordelen en even de westerse bril afzetten.

De Moslimbroederschap, Al-Qaida en nu ISIS zijn organisaties die vanuit de diepte van de islam de westerse waarden niet alleen verwerpen, maar ook verafschuwen. Het is meer dan dat zelfs. Het is ook een islamitische opstand tegen de langdurige westerse dominantie van de Arabische wereld. De verpieterde Arabische lente was ook een revolutie tegen door het Westen gesteunde dictators en een poging vanuit eigen kracht democratische waarden in de islamitische Arabische wereld te introduceren. Helaas is de Arabische lente vastgelopen op de harde kern van de islam waaraan ISIS haar ideologische kracht ontleent.

Dat brengt me tot de conclusie dat ISIS diepe wortels heeft in het islamitisch historisch besef en dus veel meer is dan een verschrikkelijke terroristische organisatie.

De vraag dringt zich op of een organisatie als ISIS met wapens kan worden vernietigd. De keuze die westerse leiders hebben gemaakt, is duidelijk: ‘het kan’ volgens het bekende adagio van de Amerikaanse president Obama. Ik betwijfel dat. Ik denk dat ISIS als spiegel van de islamitische ziel niet kan worden verbrijzeld in het Midden-Oosten. Ik denk dat vanuit het perspectief van ISIS (en anderen) de westerse militaire interventie wordt uitgelegd als een nieuwe kruistocht, als een nieuwe poging ook het olierijke Midden-Oosten te domineren. Het wekt geen verbazing dat ISIS zelfs belang heeft bij het sturen van grondtroepen naar het strijdtoneel. De ISIS-doctrine is duidelijk: hoe meer en hevig westers geweld, des te meer Islamieten uit de 1.3 miljard tellende islamitische gemeenschap zich achter ISIS zullen scharen in de strijd tegen het westen, op alle fronten met alle middelen.

Ja, ISIS zal zware klappen oplopen, maar niet bezwijken. Ik voorzie tot mijn grote spijt dat ISIS een blijvend verschijnsel in het Midden-Oosten is waarvan de uitstraling ook ons, in het westen, zal blijven treffen. Er is geen recept voor deze kwaal. Israël kon nog onderhandelen met de PLO en zelfs met Hamas (in het geheim), maar met ISIS kan niet worden onderhandeld omdat deze organisatie om doctrinaire redenen onderhandelingen met het westen verwerpt.

ISIS is niet alleen een ernstige bedreiging voor het westen, maar op langere termijn ook voor Arabische potentaten en Israël.

Ik hoop van ganser harte dat mijn analyse zo fout is als het maar kan, maar nu kan ik er niet anders over denken.

8 + 3 = ?
Amen!!

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.