Atoombom op Teheran

Salomon Bouman

vrijdag 13 juli 2012

Om te beginnen: Israël komt er heelhuids en, afhankelijk van je politieke gevoel, ook nog heel goed vanaf. Op de fantasiepagina van NRC-Handelsblad is op 9 juli ‘Groot-Israël’ geboren. Israël heeft de Sinai-woestijn bezet, de Palestijnen van de Westelijke oever van de Jordaan gesmeten, ook uit de strook van Gaza en Jordanië is de Palestijnse staat. Het meest opmerkelijk van het verhaal in NRC is dat Israël in het oorlogsgeweld dat tot deze gigantische veranderingen leidt, ongeschonden blijft. Wat een wonder. Oh ja, als Iran Saoedi-Arabië bedreigt, gooit Pakistan op verzoek van het koningshuis in dat oneindige olierijke woestijnland een atoombom op Teheran.

Het verhaal in NRC is gebaseerd op een boek van de Saoedische oud-bankier en politiek waarnemer Ali al-Shihabibi dat onder de naam ‘Arabian war games’ de contouren van de atoomoorlog in het Midden-Oosten beschrijft. Het boek draait om het conflict rond Iran en de Palestijnse kwestie. Het is naar mijn idee legitiem daarover te speculeren. Maar de Nederlandse kwaliteitskrant maakt er een dramatisch potje van. Zowel de spectaculaire opmaak als de inhoud van het artikel over twee pagina’s suggereren dat de krant in dit scenario gelooft, zelfs aannemelijk lijkt te achten. Daar gaan we dan volgens het scenario in het kort: Iran, gewurgd door de economische sancties valt Koeweit aan. Mooi kansje voor Israël om vanaf Duitse onderzeeërs atoomraketten op de nucleaire installaties in Iran af te vuren. Onder de codenaam Operatie Koning David vernietigt Israël Hezbollah en verovert Zuid-Libanon. De bevolking in Zuid-Libanon wordt verjaagd. Nog mooier. Wat een kans om het Joodse karakter van Israël te behouden. Weg met alle Palestijnen. Opgedonderd naar Jordanië, dat de Palestijnse staat wordt. Haleloejah. Israël verovert en passant ook nog even de Sinai-woestijn. En wat doet Amerika? Oh ja, het Witte Huis kijkt machteloos toe hoe in het Midden-Oosten een atoomoorlog wordt gevoerd. De krant merkt op dat zo’n reusachtige uitbarsting van geweld hoogst onwaarschijnlijk is. Maar ja ... het draait toch om de Palestijnse kwestie. Het uitblijven van een oplossing van de Palestijnse problematiek is een etterende zweer en kan voor Israël aanleiding zijn het boven vermelde scenario uit te voeren door het exporteren van dit vraagstuk plus bevolking naar Jordanië. En kunnen de Golfstaten nog wel op de VS vertrouwen? In conclusie neemt de krant wat gas terug nadat het de ideeën van de Saoedische oud-bankier als een nieuwe onheilskoran heeft gepubliceerd.

Even serieus: schiet Israël atoomraketten op Iran af? Gooit Pakistan een atoombom op Teheran? Leuk bedacht door die man in Riyad. Ik vind het onverantwoordelijk aan die onzin twee pagina’s te wijden. Okay, het is zomer, het is komkommertijd. Toegegeven, de situatie in het Midden-Oosten is ondoorzichtig gespannen zoals altijd. Er zijn in Israël en in Iran dingen gezegd waaraan je in je verbeelding dergelijke doemscenario’s kan ophangen. Netanyahoe beschouwt Iran als een existentieel gevaar ook al omdat Iraanse leiders niet ophouden te melden dat Israël van de kaart zal worden geveegd. Ook wordt in Israël hard gediscussieerd over de demografische bedreiging die er uitgaat van de groeiende Palestijnse bevolking in Israël zelf en in bezet gebied. Aangrijpingspunten zijn er dus wel om je fantasie op los te laten. Maar niet meer dan dat. De krant had er goed aan gedaan een serieuzere analyse te wijden aan het Midden Oosten in plaats van het opblazen van een boek van een oud-bankier. Waarom heeft hij er geen vredesvoorstel aan verbonden? Dat zou niet zo’n gek idee zijn geweest.

7 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.