UNRWA

Salomon Bouman

vrijdag 2 februari 2024

“Wat een mooie dag voor Israël.” De vrouw die deze woorden uitte, verraste me. “Wat bedoelt u”, vroeg ik haar. “Nou dat UNRWA wordt geboycot omdat het een pro-Hamas organisatie is.”

Inderdaad. Het is opmerkelijk dat UNRWA zo kort nadat het gerechtshof in Den Haag Israëls oorlog tegen Hamas bijna, nog niet helemaal, als genocide had bestempeld in opspraak is gekomen. Dat lijkt op een overwinning op punten voor Israël tegen de smaad uit de mond van zeventien hoge rechters op hoge stoelen.

Israël is er in geslaagd op zijn minst twaalf leden van het UNRWA-personeel te betrappen op directe en indirecte deelname aan de massamoord door Hamas op 7 oktober in het zuiden van Israël.

De bewijzen zijn kennelijk zo overtuigend dat acht landen, de VS voorop, ook gevolgd door Nederland, financiële hulp aan UNRWA hebben opgeschort. Het lijkt wel op een complot tegen Zuid-Afrika, dat Israël wegens de oorlog tegen Hamas en wegens het grote aantal Palestijnse doden, genocide in de schoenen wilde laten schuiven door de hoogste internationale rechtsinstantie. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Shoukry kwam op het idee dat dat best een soort complot is. Israël had toch ook vóór de uitspraak van het hof in Den Haag met de beschuldigingen tegen UNRWA kunnen komen.

En dus slaagde ‘het complot’ na de uitspraak van het hof en kon de vrouw met opgeheven hoofd zeggen: “Een mooie dag voor Israël.”

Even voor de duidelijkheid : Israël heeft UNRWA altijd gewantrouwd als een met anti-Israëlische sentimenten besmette VN-organisatie. Geen wonder. Er werken voor UNRWA in Gaza 30.000 Palestijnen op een bevolking van 2.3 miljoen. Uit die 30.000 medewerkers van UNRWA zijn op 7 oktober moordenaars en verkrachters voortgekomen.

Voorlopig is de financiële steun aan UNRWA door acht landen opgeschort totdat de Israëlische beschuldigingen aan het adres van UNRWA keihard zijn bevestigd. Het is een klap voor de in nood verkerende Palestijnse bevolking in Gaza die voor bijna alles afhankelijk is van UNRWA. Inmiddels heeft UNRWA twaalf medewerkers ontslagen met rechtsvervolging in het vooruitzicht.

Ik had de column eigenlijk willen beginnen met een paar woorden over de onstuitbare messiaanse nederzettingsdrang van ultra-extreme religieuze zionisten onder leiding van ministers van deze beweging in de regering van Benjamin Netanjahoe.

Zij belegden in extase in Jeruzalem een “conferentie voor de overwinning van Israël.” Gods zege op het Palestijnse kwaad die het stichten van nederzettingen in Gaza rechtvaardigt. De deelnemers aan de conferentie dansten en lachten, en dat terwijl de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars uit de tunnels in Gaza wat vooruitgang schijnen te boeken.

“Het stichten van nederzettingen in Gaza is super legitiem”, zei minister Kish van Onderwijs. Zou hij zijn vergeten dat premier Ariel Sharon in 2005 opdracht gaf Gaza volledig te ontruimen onder druk van het Palestijnse verzet? Wéér nederzettingen in een nu waarschijnlijk extreem vijandige omgeving. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft onlangs gezegd dat de extremisten in de regering in Jeruzalem van realiteitsbesef zijn verstoken. Waarom zwijgt Netanjahoe? Wie zwijgt stemt toe, luidt een Nederlandse wijsheid.

Voor het welzijn van Israël hoop ik dat de dromers van hernieuwde nederzettingen in Gaza er geen voet aan de grond krijgen en dat er misschien een einde komt aan het terroristische Hamas bewind over de Palestijnse bevolking.

8 + 2 = ?
UNRWA. What is a name.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.