Verkiezingen Israël

Salomon Bouman

vrijdag 26 maart 2021

Na het tellen van negentig procent van de stemmen hangt het premierschap van Benjamin Netanjahoe af van de Arabische stem.

Dat is de uitkomst van de meest dramatische verkiezingen in Israëls bewogen geschiedenis. Netanjahoe is gewond omdat zijn Likoedpartij met 30 zetels in de 120 leden tellende Knesset wél de grootste partij is gebleven maar toch is teruggevallen van 36 naar 30 zetels. Woensdagochtend werd duidelijk dat de islamitische Arabische partij Ra’am door de ‘nederlaag’ van Likoed met 5 zetels haar stempel kan drukken op de Israëlische politiek.

Dit vooruitzicht is een aardbeving in het politieke landschap, omdat het de 1.2 miljoen Arabieren politieke legitimiteit geeft – met mogelijke consequenties voor de Palestijnse problematiek.

Abbas Mansour, de leider van Ra’am, kan volgens de voorlopige uitslag zowel een linkse als rechtse regeringscoalitie faciliteren. Totdat de nog resterende 450.000 stemmen zijn geteld sluiten analisten een gelijk spel tussen het linkse en rechtse blok en een vijfde verkiezingsronde in september niet uit als beide blokken Ra’am buiten de deur houden.

Mansour liet dinsdagavond doorschemeren een rechtse coalitie onder Netanjahoe niet uit te sluiten, maar woensdagochtend opende hij ook een dialoog met Jaïr Lapid, de leider van het anti-Netanjahoe-blok.

Zou Mansour een ultrarechtse regering steunen waarin dan door Netanjahoe twee racistische fascisten uit de religieuze zionistische partij (kolonisten uit bezet gebied) zitten die uitzetting van Arabieren en annexeren van Judea en Samaria in hun bevlekte vaandel voeren?

Om zijn herverkiezing zeker te stellen heeft de Arabieren-hater Netanjahoe het onvoorstelbare gedaan en in de aanloop naar de verkiezingen als eerste leider van een grote partij de Arabische stem gelegitimeerd.

Hij heeft zijn mantra dat de 1.2 miljoen Israëlische Arabieren potentiële landverraders zijn ingeruild voor een liefdesverklaring.

“Maak deel uit van de regering, maak deel uit van de staat, kom bij ons”, citeerde Haaretz hem.

Met een vlijmscherpe analyse van ontwikkelingen in de Arabische gemeenschap is Netanjahoe tot het inzicht gekomen dat hij op een deel van de Arabische stem kan rekenen om aan de macht te blijven.

Netanjahoe zag dat er scheuren komen in het Arabische eenheidsfront dat bij de vorige verkiezingen op 15 zetels kwam, een record toen. Scheuren die duiden op een links-rechts scheiding, waardoor het geen wet van Meden en Perzen is dat Arabische partijen wegens de Palestijnse kwestie en om redenen van discriminatie en achterstelling van nature altijd in de oppositie zijn.

Benny Gantz, de leider van Blauw-Wit, die bij de vorige verkiezingen met 33 zetels verraste, zou een regering hebben kunnen vormen als hij een coalitie was aangegaan met het Verenigde Arabische Front waardoor er een vredesregering had kunnen worden gevormd. Gantz liet deze optie vallen en koos voor een coalitie met Netanjahoe.

Netenjahoe heeft de blunder van Gantz omgebogen in een handreiking naar de Arabische stem.

Mede daardoor is het uit vier partijen gevormde Verenigde Arabische Front uit elkaar gevallen. Abbas Mansour, de leider van het front heeft zich afgescheiden en is aan het hoofd van de islamitische Ra’am een op de Arabische gemeenschap afgestemde rechtse koers ingeslagen. Mansour sluit steun aan een door Netanjahoe te vormen regering niet uit. Dat is een potentiële reddingsboei voor de premier nu hij geen Joodse meerderheid heeft in de Knesset. Netanjahoe heeft voor het eerst campagne gevoerd in Arabische steden en dorpen. Hij heeft de Arabieren overstelpt met beloften. Meer politie in de Arabische steden om de oprukkende criminaliteit te bestrijden, meer geld voor onderwijs en steun aan de hightech.

Ali Salam, de burgemeester van Nazareth, heeft volgens The Times of Israël Netanjahoe geprezen. “We hebben het nog nooit zo goed gehad als nu. Er is geen leider in Israël die Joden en Arabieren kan helpen.” Het is een nieuw geluid uit Israël, dat bevestigd dat in deze verkiezingsstrijd de Palestijnse kwestie op de achtergrond stond. Eerder gaf een opiniepeiling aan dat een derde van de 1.2 miljoen Arabieren Netanjahoe als premier wil. Dat is onder meer het effect van de vredesdoorbraak naar de Golfstaten.

8 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.