Roemenië

Salomon Bouman

vrijdag 4 juni 2021

Ook in mijn columns voor de Crescas-nieuwsbrief heb ik aandacht besteed aan het fenomenale succes van de Israëlische hightech. De producten uit het brein van briljante Israëli’s zijn de belangrijkste component van de Israëlische export.

De waarde ervan bereikte in 2020 het imponerende bedrag van 37 miljard dollar. En de groei gaat door. Bijna iedere dag zijn er start ups die voor verbazend hoge prijzen de wereldmarkt op gaan.

Op Wallstreet staan Israëlische hightech ondernemingen hoog genoteerd. Als u iets wilt begrijpen van de gretigheid van soennitisch Arabische landen om in weerwil van de Palestijnse kwestie en de laatste oorlogshandelingen tussen Israël en Hamas de banden met Israël aan te houden, dan is het de aantrekkingskracht van de hightech capaciteit in Israël voor zowel militaire als civiele doeleinden.

Hightech kennis verplaatst zich als een wervelwind over de aardbol.

Het was volledig aan me voorbijgegaan dat Roemenië bezig is een eerste klas hightech mogendheid te worden totdat mijn oog viel op een artikel in Le Monde.

“Roemenië wordt in Brussel gezien als de nieuwe Silicon Valley in Europa”, lees ik in deze invloedrijke Franse krant. De indrukwekkende ontwikkeling van de Israëlische hightech werd gestimuleerd door het leger (bijzonder: een hightech eenheid) en het aanmoedigen en financieren van start ups voor immigranten en Israëlische ondernemers.

Iets dergelijks doet zich ook in Roemenië voor. Misschien in navolging van het Israëlische experiment.

De snelle expansie van de Roemeense hightech wordt gedragen door het groot aantal studenten dat kiest voor een studie informatica. Jaarlijks, zo meldt Le Monde, studeren tienduizend studenten af in deze tak van sport. Gerekend naar het aantal inwoners heeft Roemenië meer hightech ingenieurs dan de VS, Frankrijk, China en India.

Het grote aanbod van hightech ingenieurs was voor de Europese Unie aanleiding haar centrum voor cyberveiligheid in Roemenië op te zetten.

De Roemeens hightech scoort hoge punten op het gebied van de automatisering van robots. Ook in dit ex-communistische land stromen de dollars met miljarden binnen.

Het gebruik van hightech voor militaire doeleinden is ook doorgesijpeld in de Gazastrook. Israël werd tijdens de jongste oorlogshandelingen verrast door de kwaliteit van de besturing van langeafstandsraketten die op Israël werden afgevuurd. Haaretz citeert Israëlische deskundigen die de kwaliteit van de militaire ontwikkeling door Hamas en de Islamitische Jihad erkennen.

‘De raketten die Hamas op Israël afvuurde weerspiegelen het succes van de militaire industrie in Gaza’ kopte de krant.

Wat Israël zorgen baart, is dat de vloeibare hightech technologie Iran in staat heeft gesteld raketten te ontwikkelen die kennelijk met grote precisie doelen in Israël kunnen treffen. Dat Iran volgens de internationale nucleaire waakhond ook grote stappen heeft gezet in de richting van een atoomwapen – verrijking van uranium tot zestig procent – is eveneens het resultaat van de vloeibaarheid van hightech kennis.

Israël, dat over een op hightech gebaseerd leger, luchtmacht en marine (moderne onderzeeërs van Duitse makelij) beschikt, moet er rekening mee houden dat landoorlogen tot het verleden gaan behoren. Toekomstige oorlogen worden – god forbid – hightech confrontaties. Ik heb er vertrouwen in dat Israël met zijn inventieve hightech deze uitdaging aan kan.

8 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.