Duitsland

Salomon Bouman

zondag 1 oktober 2017

Het goede nieuws uit Berlijn is dat de ultrarechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) twaalf uur na de spectaculaire doorbraak uiteen dreigt te vallen. Frauke Petry, de populaire ‘baas’ op de achtergrond heeft tijdens een persconferentie haar spullen gepakt en de partijleiding met open mond achtergelaten. Zij zou (dit was maandag, red.) in de Bondsdag een eigen fractie vormen aan het hoofd van andere partijgenoten die haar volgen.

Petry wist dat de AfD de neonazistische partij zou worden die ruim over de kiesdrempel van vijf procent ging springen. Ze deed of haar neus bloedde. Ze zat als een paard van Troje in de partij om er na het behalen van de winst uit te springen en de neofascisten en moslim- en jodenhaters in opperste verbazing achter te laten.

Door haar onverwachte “sprong voorwaarts” is AfD een nog extremere partij geworden. Duitse commentatoren wezen er op dat Petry AfD wilde omvormen tot een respectabele partij die in de toekomst regeringsverantwoordelijkheid zou moeten willen dragen. Of zij voldoende trekkracht had om genoeg partijgenoten in haar kielzog mee te nemen, kan ik niet beoordelen. Wat aan AfD-parlementariërs achterblijft, is een verbeten antisemitisch en xenofoob zootje.

Heeft U wel eens van Wilhelm von Gottberg uit Nedersaksen gehoord? Een 77-jarige man die ongetwijfeld de verwoesting van Duitsland tijdens en na de 1945 op zijn netvlies heeft, maar van de Hitler-geschiedenis van zijn land niets heeft geleerd. “De Holocaust is een mythe”, is een hem dierbare tekst.

Andere partijgenoten ergeren zich aan het Holocaust Museum in het hart van Berlijn en zien de Joden graag “auschmarchieren”.

Als admiraal Nelson zo wordt gelauwerd en ook Napoleon, waarom dan in de toekomst geen postzegels met het grauwe gezicht van Adolf Hitler erop? Dat zijn geluiden die ik via de Duitse media uit de boezem van AfD heb opgepikt.

Duitsland is in het stemhokje een ander land geworden, waar extremisme weer mag worden gehoord, zelfs in de hal van het parlement.

Voor mij is het duidelijk dat de duistere, rechts xenofobe instincten in Duitsland zijn aangewakkerd door de legale en illegale islamitische immigratie. Dan is het niet zo verwonderlijk dat Joden en moslims op één hoop worden gegooid. De Sjoa is immers al meer dan zeventig jaar oud.

Angela Merkel, zwaar aangeslagen door haar grote verlies, is nog sterk genoeg om bondskanselier te blijven, steunend op de Liberalen en Groenen. Een andere optie heeft ze niet. Ze blijft de stem van het geweten, de Europese leider die het kan opnemen tegen de op hol geslagen narcist Donald Trump in het Witte Huis – beter te omschrijven als het Zwarte Huis, zolang hij er huishoudt.

Het pro-Europa sentiment in de Bondsdag is nog gezond doordat de SPD, de socialisten die zeggen in de oppositie te gaan, ook pro-Europees zijn. Brussel kan voorlopig rustig blijven ademhalen en voortbouwen op eenwording.

Ik denk dat er voor Israël ook geen Duits vuiltje aan de lucht is. Het mag dan zijn dat ultrarechtse antisemitische instincten in de stembus politieke legitimatie hebben gekregen, maar de ervaring leert dat Israël in deze kringen paradoxaal genoeg hogelijk wordt gewaardeerd. Lekker ver weg en lekker anti-islam en dat past ook in de kraam van AfD. Hoe gek kan het zijn? ZO GEK!

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000