Ron Demer

Salomon Bouman

vrijdag 12 juli 2013

Premier Benjamin Netanjahoe blijft verrassen. Hoe kan hij zijn herhaalde uitspraken over de noodzaak een Palestijnse staat in het leven te roepen, verenigen met het sturen van een super-havik als Israëls nieuwe ambassadeur in Washington? Ron Demer is de naam. Een betrekkelijk jonge man, uit de VS, die nooit het Israëlische uniform heeft gedragen en tegen het idee van een Palestijnse staat naast Israël is. Nou ja, zijn papa heeft geld, zijn familie staat op goede voet met de Bush-clan. Moet deze Israëlische Republikein in het uniform van de staat Israël de twee-staten oplossing in Washington aan de man brengen? Ik sprak er deze week over met een bekende Nederlandse journalist. Hij zei me dat zijn optimisme over een mogelijke vredesdoorbraak weer een klap in het gezicht heeft gekregen van Netanjahoe. Hoe sta jij er tegenover? vroeg de journalist, die het gevoel had me schaakmat te hebben gezet.

Zo gemakkelijk laat ik me niet van mijn stuk brengen. Ik antwoordde dat het een slimme zet van Netanjahoe is zo’n rechtse snuiter naar de Amerikaanse politieke arena te sturen. Want als de 'baas' in Jeruzalem besluit dat het tijd is knopen door te hakken, onder Amerikaanse druk natuurlijk, is er in Washington een ambassadeur die de rechtse weerstand in Amerikaanse neo-conservatieve en Joodse kringen te lijf kan en moet gaan. Rechts tegen rechts! Slim hè? Want als onze Ron Demer zegt dat het goed is wat Netanjahoe heeft besloten, dan klinkt dat in rechtse Amerikaanse oren geloofwaardig.

Het is maar een uitleg. Ik hoop dat ik het aan het goede einde heb en ik mijn Nederlandse journalistieke uitdager lik op stuk kan geven.

Nog even een paar woorden over de Nederlands-Israëlische onruststoker Manfred Gerstenfeld. Volgens Gerstenfeld zijn 150 miljoen volwassen Europeanen ervan overtuigd dat Israël er op uit is de Palestijnen uit te roeien. Hij mag zelf komen uitleggen hoe hij tot deze absurde conclusie is gekomen. Onze Nederlandse immigrant is tot deze conclusie gekomen aan de hand van een opiniepeiling. Sommige academici betwisten zijn opzienbarende conclusie.

Ik heb een vraag voor Manfred. Heb je wel eens gehoord of gelezen dat Israëlische Joodse terroristen op muren kladderen dat de Palestijnen moeten verdwijnen uit Eretz-Israël, dat je op muren kan lezen dat een ‘goede Arabier een dode Arabier is’, dat lieve kolonisten olijfbomen van Palestijnen omhakken en moskeeën in brand steken?

Dat is niet goed voor Israëls imago. Maar dat 150 miljoen volwassen Europeanen Israël als een land zien dat genocide pleegt, is duimzuigerij, alweer het geesteskind van een man die het moeilijk heeft met de geschiedenis. Zijn geschiedenis wel te verstaan …

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000