SMS uw vraag!

Leo Mock z”l

vrijdag 1 april 2011

Slaan de Pesach-kriebels al toe? Eet u ondanks de regen alleen nog maar in de tuin? Eet u uw brood boven een plastic zak(je)? Maakt u zich al zorgen over de bruine suiker waar dit jaar problemen over zouden zijn ontstaan? Pas op – Chameets-alert! Ben u de slablaadjes al minutieus aan het inspecteren op beestjes? En de aardbeien? Of gaat u gezellig op vakantie om maar van al dat gedoe af te zijn? Tegenwoordig kun je helemaal kosjer met Pesach naar Griekenland, Cyprus en Kreta, heb ik me laten vertellen.

En wat hadden we verder nog de afgelopen week? De zon brak eindelijk door en het was heerlijk. Maar er was ook belangrijker nieuws. Zo was de dosis straling rond Fukushima niet 1.000.000x zo hoog als normaal, maar slechts 100.000! Stom hè, van de man die dat gemeten had. Daar hoort natuurlijk een typisch oosters excuus bij ... Ondertussen zit er maar 4000x zoveel radioactief jodium in het zeewater rond de centrale – niets aan de hand dus! Werkt ook desinfecterend, denk ik. Het is wachten op vissen met 3 hoofden, 5 levers en een staartje ... Maar nogmaals: niets aan de hand – laat de sushi vooral niet staan en de wasabi-nootjes ook niet!

En AJAX, o AJAX! Een strijd van Joden tegen de Joden is losgebarsten! Verder zijn er 400.000 Nederlanders weg, helpt pepermunt tegen auto-ongelukken, zijn er UFO’s boven Colorado gesignaleerd (ik geef de links er deze week niet bij, u Googlet ze zelf maar), en heeft Jacob Barnett (Joods?) het wonderkind van 12, de oerknal weerlegd – althans dat denkt-ie volgens het AD van 31/03:

De oerknaltheorie klopt niet helemaal. Het verklaart gewoonweg niet de hoeveelheid koolstof in het universum. Althans, dat denkt de twaalfjarige Jacob Barnett, met een IQ van 170 een van slimste kinderen ter wereld. En volgens professoren in de astrofysica lijkt de studiebol een punt te hebben.

Jacob is geen alledaagse tiener. Op achtjarige leeftijd maakte hij de middelbare school af en momenteel studeert hij gevorderde astrofysica aan de Universiteit van Indianapolis. Hij houdt zich daar bezig met de meest complexe wiskundige concepten.


Als-ie zijn vermoeden weet aan te tonen dan komt hij in aanmerking voor de Nobelprijs, zegt een professor. Heerlijk toch, zo'n slim joch? Of toch niet?

Bij Jacob is op jonge leeftijd het syndroom van Asperger geconstateerd, een milde vorm van autisme. Op driejarige leeftijd loste Jacob puzzels van 5.000 stukjes op, leerde hij landkaarten uit zijn hoofd en herhaalde hij kentekenplaten van auto's die hij onderweg was tegengekomen.


En wie denkt dat orthodoxen niet mee gaan met de moderne tijd vergist zich. Hoewel, ik bedoel eigenlijk dat ze moderne (veelal technische) middelen gebruiken, maar dan vooral om oude denkbeelden uit te dragen. Neem nu SMS. In Israël is het tegenwoordig ‘in’ om een rabbijn een vraag te stellen door middel van een SMS. Koploper hierin is rabbijn Shlomo Aviner – rabbijn in Beth-El en op zich nog de gematigde flank van de settler-rabbijnen. Deze goedheiligman schijnt per dag 300 SMS-berichten te krijgen, die hij ook nog eens beantwoordt. RSI lijkt een kwestie van tijd te zijn, lijkt mij. Fantastisch toch hoe diepe vragen in een enkel zinnetje beantwoord kunnen worden:

VRAAG: Is de Masjiach een persoon of een proces?

ANTWOORD: Zowel mens als proces (twee verwijsplaatsen).

Of:

VRAAG: Ik wil met een Ethiopische jongen trouwen, maar mijn ouders zijn tegen. Ze zeggen dat ze me financieel niet helpen en niet naar de choepa komen. Moet ik uit eerbied voor mijn ouders naar ze luisteren?

ANTWOORD: Nee, jij beslist. Er is geen plicht om uit eerbied van je ouders een zonde te begaan – zoals zinloze haat.

En:

VRAAG: Is een niet-Joodse soldaat (in het Israelische leger) een ‘rechtvaardige onder de volkeren’?

ANTWOORD: Ja, hij offert zijn leven op voor het volk Israël.

Nou vooruit, nog één dan:

VRAAG: Mag een vrouw een piercing in haar navel als deze bedekt wordt door een shirt?

ANTWOORD: Nee, is een gewoonte der heidenen / niet-Joden.

Tegenwoordig heeft overigens elke zichzelf respecterende religieuze site een applicatie waarmee je een vraag aan de rabbijn kan stellen – de zogenaamde SHUT, SHe’elot UTesjoevot. Een genre dat in de Middeleeuwen ontstond toen de Joodse gemeenschappen steeds verder uit elkaar kwamen te liggen en er behoefte was aan religieuze autoriteit. Je schreef dan bijvoorbeeld als Joodse gemeenschap in – laten we zeggen – Texel-city een brief met je vraag naar de bekende rabbijnen van Irak, de Geoniem die in Sura en Pumpedita en later Bagdad woonden. Een tijd later kreeg je dan antwoord – tenminste als de bezorger van de brief niet onderweg gedood of gekidnapped werd of schipbreuk leed. Enfin, nu kan dat dus ook via computer en SMS, wat het in meerdere opzichten ook weer makkelijker maakt. Je kunt gewoon gaan shoppen totdat je van een rabbijn een antwoord krijgt dat je wèl aanstaat. Koploper in het aantal vragen is de site www.moreshet.co.il waar een zeer uitgebreide database aan vragen te vinden is en waar elke dag tientallen nieuwe vragen verschijnen. De teller staat al op meer dan 90.000 vragen!

Of nog specifieker: deze link, waarbij je rechtstreeks bij de vraagbaak komt: Van seks tot feestdagen, van vragen over afgodendienst (duh?!) tot wormpjes in het eten, de landbouwwetten uit de Tenach en nog veel, veel meer. Alvast veel leesplezier gewenst ...

In het getto geen nieuws. Het break-away AMOS minjan onder leiding van R.I.D. (Rabbijn In Dienst) Sebbag was afgelopen Sjabbat een groot succes, heb ik me laten vertellen – er waren 150 mensen, waarvan veel mensen afkomstig uit andere sjoelen waar men zich minder thuis voelt. Voor de eerste roddels raad ik u aan goed op te letten, deze week in sjoel. Tijdens de Haftara of zo, de herhaling van Moesaf, de derasja, of de kiddoesj – om maar wat dode-hoek momenten op te noemen ...

Rest mij u nog te wijzen op een fraaie nieuwe Hagada die op 25 maart gepresenteerd werd. Kijk maar op www.hagada.nl.

Sjabbat sjalom!

7 + 2 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.