Wie zonder zonde is, wordt immuun voor .....

Leo Mock z”l

vrijdag 20 maart 2009

Naar de radio luisteren doe ik eigenlijk nooit. De enige radioflarden die mijn oor bereiken, zijn die van de autoradio van een taxichauffeur, als ik wel eens gebruik maak van diens diensten. Toch hoor je ook daar veel interessante informatie. Zo viel ik midden in een programma over een soort idols van ‘het leukste zoogdier’ van Nederland. Maar let op, het mogen alleen zoogdieren in het wild zijn. Honden en katten doen niet mee. De organisator legde uit dat er 3 belangrijke factoren zijn die de ‘aaibaarheid’ van het dier bepalen: je mag geen spitse snuit hebben, je moet grote ogen hebben en een vacht. Het wilde zwijn stond overigens niet in de top-10. U ziet, ook hier heeft de Joodse lobby al weer veel invloed.

Onlangs bleek gelukkig ook dat straling van mobiele telefoons e.d. niet gevaarlijk is, aldus de Gezondheidsraad in een artikel in het AD: “Niet de daadwerkelijke straling van onder meer mobiele telefoons en draadloze computernetwerken, maar de veronderstelling eraan te worden blootgesteld leidt tot gezondheidsklachten.” Een hele opluchting. Hoewel? Het artikel besluit met de mededeling dat “de raad later zal rapporteren over een onderzoek naar de gevolgen van de straling voor hersentumoren.” Helemaal gerust is men er blijkbaar niet op.

Maar, wacht eens even ... Dat je ziek zou kunnen worden van straling van mobiele telefoons is verontrustend, maar nog verontrustender is volgens mij dat je ziek kan worden van straling die NIET gevaarlijk is. Alleen maar omdat het ‘tussen je oren zit’. Eigenlijk weten we dit soort dingen al langer, door wat ze het placebo-effect noemen. Mensen die vage klachten hebben, waar dokters niet mee kunnen, krijgen soms een foppil die hen echter wel helpt. Sommige neppillen werken zelfs beter dan echte medicatie. Omgekeerd werkt het blijkbaar ook. Wie denkt dat iets gevaarlijk voor hem is, krijgt allerlei vervelende kwalen en pijntjes zoals hoofdpijn, migraine, oorsuizen, slapeloosheid, vermoeidheid, slechte concentratie en dergelijke. Hoe dit soort dingen werkt, weten we eigenlijk nog niet. Een Jiddisj spreekwoord zegt: ‘tragt gut, wet sein gut’ – ‘denk goed, dan zal het goed worden’. Krijgen al die New-Age-achtige zwevers die het steeds hebben over ‘positief denken’, ‘reframen’, ‘visualisatie’ et cetera dan toch gelijk? Zou overigens wel een enorme besparing zijn van de ziektekosten, als mensen genezen door positief te denken, of visualisatie van het genezingsproces. Deepak Chopra gelooft daar bijvoorbeeld in. Hij beschrijft in verschillende boeken de helende werking van positief denken, hoop en het visualiseren van genezingsprocessen. Door, bijvoorbeeld, je voor te stellen dat je afweercellen een spelletje voetbal spelen met de kankercellen en deze wedstrijd uiteraard winnen.

Hoe vaag we dit soort dingen ook vinden, toch kennen ook de rabbijnen vergelijkbare ideeën. In de Talmoed lezen we een verhaal over een bepaalde plaats waar een soort giftige slang de mensen schade toebracht. Men ging naar Rabbi Chanina ben Dosa toe – die als een heilig man werd gezien aan wie vaak wonderen gebeurde – en vertelde over dit agressieve reptiel. Hij zei: ‘Laat mij zijn hol zien.’ Men toonde hem het hol en Rabbi Chanina legde zijn voet over de opening van het hol heen. Het dier kwam naar buiten en beet de rabbijn in zijn voet, waarop het dier stierf. Rabbi Chanina legde het dode dier op zijn schouder en nam het mee naar het Leerhuis. Hij zei tegen de aanwezigen: ‘Kijk, de slang doodt niet, maar de zonde doodt!’ (B.T. Berachot 33a).

Je zou vanuit een puur wetenschappelijk standpunt toch zeggen dat gif, dat een menselijk lichaam binnenkomt, daar schade aanricht, onafhankelijk van het religieuze en morele niveau van de persoon in kwestie. De Talmoed, uit naam van Rabbi Chanina, denkt daar blijkbaar anders over. Wie zonder zonde is, wordt immuun voor slangengif!

Een soort Joodse vorm van snake handlers? U weet wel, die kleine, radicale kerkjes in de VS die geloven dat, als je maar genoeg in Jezus gelooft, je slangen kunt vasthouden en immuun wordt voor hun gif. Soms drinkt men gif zoals strychnine om dat men gelooft onkwetsbaar te zijn. Aan de soms fatale afloop hiervan te zien, zijn successen uit het verleden geen garantie voor het heden ...

Maar, zullen we eens samen naar Psalm 91 kijken? Voor wie in de schaduw van de Allerhoogste vertoeft – wat dat ook moge zijn – belooft deze Psalm onkwetsbaarheid voor de pest (Ps. 91:6) en macht over wilde dieren (althans als je het letterlijk neemt): “adder en leeuwenjong zul je met voeten treden, leeuw en slang vertrappen” (Ps. 91:13)

Ik zal hier gelijk een DISCLAIMER neerzetten: Lezers, probeer dit allemaal zelf NOOIT thuis!

7 + 4 = ?
Geinige column, Leo. Maar waarin verschilt positief denken eigenlijk van vertrouwen op Hasheem. We hadden het daar van de week nog over i.h.k.v. de lessen toch ? Vertrouwen op de Eeuwige maakt alles goed. Voor mij werkt het, zoals ik zei. Daarvoor heb ik geen enkele behoefte aan bewijs via een giftige slang die me bijt. Ben al giftig genoeg van mezelf. Gut Shabbes !

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.