Nooit meer vergeten

Leo Mock z”l

vrijdag 24 maart 2017

Wat een dag – die verkiezingen. Traditioneel zaten de peilingen er weer naast: de PVV werd kleiner dan voorspeld, de VVD juist weer groter. De PvdA lag echter op crash-koers, zoals voorpeild … Helemaal hilarisch was de prognose van het ANP, dat met een verkiezingsuitslag kwam toen 97 procent van de stemmen was geteld.
Tjonge, daar heb je echt een ervaring op het gebied van enquêtering en statistiek voor nodig.

Laten we nog even kijken naar de oorsprong van het woord ‘prognose’. ‘Pro’ was toch vóór in het Grieks en gnosis betekent toch ‘kennis’? Voorkennis dus. Een voorspelling. Ik denk dat ik de volgende verkiezingen een prognose ga geven op basis van de uiteindelijke uitslag, nadat honderd procent van de stemmen is geteld. Wat op deze manier dan wel weer aan je voorbij gaat, is dat je in de aanloop naar de verkiezingen elke avond in DWDD mag zitten orakelen, als een Hond zonder kop …

Behalve de belangrijke verkiezingsdag was het op dinsdag 21 maart – het begin van de lente – ook nog de International Day for the Elimination of Racial Discrimination. Dat ‘Elimination’ in deze context klinkt dan weer niet helemaal heimisch, … Ter gelegenheid hiervan werd er in het Anne Frank Huis de Anne Frank-bot gelanceerd – een project van de Anne Frank Stichting en Facebook Nederland – aldus het Parool:
“Met behulp van speciale software kunnen geïnteresseerden vanaf nu via een chatgesprek informatie krijgen over het verhaal van Anne Frank. Een zogenoemde bot geeft via Messenger antwoord op vragen over het beroemde Joodse meisje… en beschikt dankzij kunstmatige intelligentie over zelflerend vermogen.”

De verwachtingen van de Anne Frank House-bot zijn hoog. Volgens Prins Constantijn, die het bot mocht inwijden, is het: “… een manier om mensen over de hele wereld te bereiken en hen te vertellen over het leven van Anne Frank. Ook wordt volgens hem zo gewezen op de gevaren van de effecten van racisme en discriminatie. Dat is waar nieuwe technologie voor moet worden gebruikt: om onze levens beter te maken en de uitdagingen in de samenleving te verslaan.”

Laten we hopen dat de initiatiefnemers en de prins gelijk hebben, al werd mijn verwachting meteen al een beetje getemperd toen ik er een artikel op de JTA-website over las, met als titel : “Now you can ‘chat’ with an Anne Frank robot”. En waarvan de openingszin luidde: “People can now ‘chat’ with Anne Frank through a computer-generated bot.”

Is de techniek écht zo heilzaam voor mens en samenleving? Sommige techniek zeker, zoals de vele innovaties in de geneeskunde, van het dotteren van hartpatiënten tot een kunsthart. En ook de computer en Internet hebben vele mogelijkheden geschapen voor toegang tot kennis. En iedereen is meestal blij met de mobiele telefoon, de tv, radio of elektrische keukenapparatuur die veel tijd bespaart. Maar er wordt tegelijkertijd steeds meer digitaal vastgelegd over personen – van het EPD, OV-chipkaarten, de camera’s op straat, tot de scholen die over alle leerlingen een dossier bijhouden. Maar ook call centers die kunnen zien wie er aan de telefoon is, en misschien ook wel hoeveel volgers deze heeft op Facebook of Instagram. Kunnen mensen ooit nog een nieuwe start maken als niets meer wordt vergeten? Informatie zal altijd bewaard blijven en dus zal het steeds moeilijker worden een persoon onbevooroordeeld tegemoet te treden. De mogelijkheden tot repressie middels digitale technologie zijn tegenwoordig vele malen groter dan in het verleden. Het zou naïef om er op te vertrouwen dat alles vanzelf goed zal gaan in de toekomst.

Tot slot is er nog Esther Voet. Esther probeerde vorige week in haar redactioneel commentaar vraagtekens te zetten bij het gebruik van ons Amsterdamse Damplein door verstokte anti-Israëlische organisaties en demonstranten aan de ene kant, en diehard Israël-sympathisanten als Time to stand up for Israel aan de andere. Want ook van die laatste word Esther een beetje challiesj:

“Deze vrijwilligersclub bemenst ieder weekend een plek verderop op de Dam, met Israëlische vlaggen die als cape worden gedragen en spandoeken met een kaart van Israël van de Middellandse Zee tot aan de Jordaan. Bij de slogans die tentoongespreid worden moet u denken aan oneliners als ‘Judea + Samaria = Israel, period!!!’ Nu heb ikzelf wat moeite met deze kretologie. Mijn tenen krommen er spontaan van en ik vrees die van veel voorbijgangers zeker. Vooral als je voornaamste doel van de middag een gezellig uurtje shoppen is, even geen sores, maar blij zijn met dat nieuwe paar schoenen of dat hippe truitje. De vraag mag dus worden gesteld of ‘Time’ het doel bereikt dat het voor ogen heeft, of dat het dat doel juist voorbijschiet.”

Het regende vervolgens boze reacties. Onder andere ook van Time to stand up for Israel-prominente Sabine Sterk. Die overigens zelf ook weer rare dingen schijnt te schrijven op Twitter (niets gaat meer verloren, weet je nog?).
https://twitter.com/jimmystol/status/698817888283705344
Maar ook een lange en scherpe reactie van Eron Wolf, voormalig bestuurslid van de NIHS. Enfin, bekijk het zelf op de NIW-website.

Sjabbat sjalom!

8 + 3 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.