Na Poeriem

Leo Mock z”l

vrijdag 21 maart 2014

Wanneer u dit leest heeft u Poeriem opnieuw overleefd: de grote hoeveelheden kleffe homantaschen, de in olie gefrituurde kiesjeliesj (de hele nacht oprispingen …), raar snoepgoed dat nog ergens in een la lag en dat voor Pesach op moet, thee met rare smaakjes (Lemon Pie) die ergens in de jouw gegeven pakjes met lekkernijen verborgen blijkt te liggen, enfin … En natuurlijk de uitslag die uw plastic kostuum, pruik of masker de dag erna bleek te veroorzaken … Zelf ben ik altijd doodmoe van al die pakjes rondbrengen – dit jaar duurde het weer een kleine vijf uur – ik overdrijf niet. Bij elk adres moet je er even uit en soms blijf je plakken: stukje koek erbij, kopje thee of koffie, een borreltje, homantaschen, nog een homantaschen – u begrijpt wat ik bedoel. Dan zijn er nog de mensen die niet thuis zijn – wat doe je dan? Ik zeg altijd gewoon neerzetten en wegrijden – wie steelt die zoete troep nu? Maar mijn vrouw denkt daar soms anders over, afhankelijk van de ligging van het huis en de inhoud van het pakje. Zo bleek één pakje ook nog een cadeau voor de geboorte van een kleinkind te bevatten. Tja, dat weet die dief toch niet van tevoren denk ik dan … Maar nee, dat werd dus drie keer tevergeefs terug naar dat ene adres … Chag Sameach!

Heeft u ondertussen al de Poeriemgrappen uit het NIW gehaald, of bent u nog tot diep in de nacht bezig met het steeds opnieuw doorlezen van het afgelopen nummer? Ook lachen waren de verkiezingen. Vooral die Poeriem-achtige prognoses dus… Er zou sprake zijn van een extreem lage opkomst deze keer – en inderdaad, de opkomst was laag maar verschilde nauwelijks van 2010. Dan De Hond, die voorspelde correct zwaar weer voor de PvdA, maar stelde nog enkele dagen vóór de verkiezingen dat de PvdA in Amsterdam in een nek-aan-nek race is verwikkeld met D’66.

Niet dus … Maar ook de prognose op de verkiezingsavond zelf zat er behoorlijk naast op enkele punten. Het CDA verloor bijvoorbeeld veel minder dan voorspeld. Ook grappig was het om te zien hoe de politici onafhankelijk of er nu een succes of verlies was geboekt, de uitslag altijd weer wisten om te buigen naar eigen verdienste en succes.

Uiteraard weet de politicus het weer beter dan de kiezer. Die kijkt natuurlijk alleen naar zijn portemonnee, naar de korte termijn. De politicus ziet veel verder en schuwt het nemen van impopulaire maatregelen niet. Blaberdiebla enzo. Festinger likt zijn vingers erbij af, bij zoveel cognitieve dissonantie. Politici blijven maar geloven in hun eigen ideeën en de juistheid daarvan, en weten een nederlaag feilloos in te passen in de gekozen paden en ideologie. Grappig was ook om te zien hoe de presentator van de resultaten grote moeite had om een winst of verlies absoluut en percentueel te evalueren. Of soms gewoon het verschil tussen plus en min door elkaar haalde of ander cijfergegoochel uithaalde. Moet kunnen … Over twee maanden geloof ik weer een herkansing voor de Europese verkiezingen … Minder oneliners in de politiek? Minder? Minder? Prima, laten we daar eens voor zorgen dan!

Ook lachen was het in Israël. Daar was commotie over rabbijn Stav (de religieus-zionistische kandidaat voor de post van opperrabbijn, die echter verloor van de charedische kandidaten …) die zich liet filmen met een blonde frivole pruik op vanwege Poeriem. En dat ook nog eens in een heilige ruimte – schande zeiden zijn ultra-orthodoxe tegenstanders volgens de Yediot. Terwijl de rabbijn gewoon laagdrempelig probeert te zijn … Nah – lees, kijk en oordeel zelf.

Al eerder raakte de bekende ultra-rabbijn Shteineman geagiteerd over mensen die hun baby-jongetje als meisje willen verkleden met Poeriem. Niks daarvan, vond de rabbijn volgens de Yediot – de door God bepaalde sekse van de baby moet niet veranderd worden door verkleden en zo.

Tja ... En dan heb ik het ook nog even over het miraculeuze verhaal van de redding van een Joodse man die bijna op het verdwenen Maleisische vliegtuig had gezeten, maar door zijn vrome Chabad-reisagent – die weigerde om een vlucht op Sjabbes voor hem te boeken – gered werd. Nou, eigenlijk door God en de Sjabbat gered werd … Lees het Engelse verhaal hier in de Algemeiner. Je vraagt je wel af waarom God niet iedereen red en zo …

Sinds kort krijg ik weer ongevraagd wekelijks het Sjabbat-blaadje Olam Katan in de email-bus. Bedoeld voor jeugd en best populair. Ook hier heeft rabbijn S. Aviner een SMS-rubriek waar ik eerder al eens over schreef. Aviner is één van de rabbijnen die het meest gebruik maakt van de SMS-vraagbaak. Hij schijnt dagelijks honderden vragen te krijgen of zoiets … Deze week (Sjemini, nr. 441) een opmerkelijke vraag en antwoord, die ik niet geheel doorgrond maar u vast wel.

Vraag: Is het de moeite waard om gebruik te maken van de methode van de 12 stappen om gedrag te veranderen?

Antwoord: Zeker niet. Deze methode lijkt op een medicijn dat geneest maar ook bijwerkingen heeft. Daarom moet je haar niet gebruiken, behalve in extreme gevallen van verslavingen die niet op een andere manier genezen kunnen worden.

En om niet geheel in raadselen af te sluiten een vraag uit de vraagbaak op moreshet.co.il aan de zoon van Ovadja Josef, rabbijn Awraham Josef over de heilzame werking van het eten van een etrog voor een vrouw die kinderen wil:

Vraag: Vrede, welgeëerde rabbijn. We hebben laatst – nadat we een donatie hadden gedaan aan een liefdadigheidsfonds – een (potje) etrog-jam gekregen, waarvan gezegd werd dat deze bereid was van de etrog waarover onze Meester – zijn gedachte zij tot zegen (= Ovadja Josef) de zegen heeft uitgesproken. We lazen in diens boek Chazon Ovadja (het deel over Soekot) over de wonderbaarlijke remedie (segoela) van het eten van een etrog. We willen weten wanneer mijn vrouw van de etrog moet eten, en of dit een bepaalde periode dient te gebeuren of één keer ook al voldoende is?

Antwoord: Ik ben geen expert in wonderbaarlijke remedies, en wat er in Chazon Ovadja staat gaat over het eten van de etrog zelf (en niet de jam).

Sjabbat sjalom!

7 + 3 = ?
Kleffe Hamantaschen? Hier in Jeruzalem heerlijke volkoren kleine Hamantaschen met verschillende creatieve vullingen! (dadels, techina, walnoten....) De lekkerste worden gemaakt door Leah Sand-Soetendorp, suikervrij, ik geloof ook glutenvrij, misschien kan Crescas haar vragen volgend jaar tijdig het recept met ons te delen??

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.