De langste Poeriem ooit

Leo Mock z”l

vrijdag 12 maart 2010

Als u de afgelopen week het NIW heeft gelezen, dan weet u welke berichten ‘echt’ waren en welke een Poeriemgrap. En dat mijn vermoedens griezelig uitkwamen: je kunt nauwelijks nog een grap van de werkelijkheid onderscheiden. De Sjabbat-tandenborstel was serieus bedoeld! Ook in de Nederlandse pers was het één-en-al Poeriemgrappen, sommige wat verlaat. Zo zag je een foto van twee mensen in een stemhokje in Rotterdam. Afrikaanse toestanden daar in Rotterdam, grapte een krant ... Want dit soort dingen gebeurt toch niet in ons democratische Nederland? Bij Leefbaar Rotterdam was men blijkbaar ook druk aan het Poeriemgrappen rond de volmachten, fluistert men nu.
Elders zou een varkentje met vijf poten zijn geboren en in China kwam een meisje met een staartje ter wereld. Terwijl daar bij een oudere vrouw bovendien een duivels horentje op het hoofd groeit – allemaal verlate Poeriemgrappen van het AD, Nu.nl en De Telegraaf. Ook grappig was het bericht dat je beter niet in de WC je tandenborstel kunt bewaren omdat de bacteriën uit de WC-pot wel tot 2 meter door de lucht kunnen reizen, zo naar je tandenborstel! Wel 100 miljoen bacteriën zouden er zo op een tandenborstel kunnen wonen! En niet de minste hoor: coli, stafylokokken, streptokokken en candida. Niet dat die cariës veroorzaken, maar toch wel heel gevaarlijk voor de gezondheid ... En dan de borsten van Jolanthe Cabau van etc, die spontaan van grootte kunnen veranderen, afhankelijk van wat ze eet, grapt De Telegraaf.

Ook grappig was het CJO (Centraal Joods Overleg). Die, nadat de PKN het nodig vond een brief aan de ambassadeur van Israël aan te bieden met daarin de inmiddels wel bekende standpunten inzake het Palestijns-Israëlisch conflict, de PKN de wacht aanzegde. Natuurlijk kun je van Joodse kant kanttekeningen plaatsen bij die brief: wat is de noodzaak ervan, wat draagt het bij, eenzijdige standpunten, denken ze echt dat ze het vanuit Nederland gaan oplossen, etc ... En natuurlijk biedt de PKN een dergelijke brief niet aan de ambassadeur van China aan, met het verzoek iets aan die ca. 3000 executies te doen die daar per jaar worden uitgevoerd (volgens sommigen een welkome bron van donororganen). Maar toch, het CJO dat niet meer met de PKN wil praten? Hoeveel Joden in Nederland vertegenwoordigt het CJO eigenlijk? Laat zoiets toch door de ambassadeur van Israël opknappen, daar is die toch voor?. Dat lijkt mij de consequentie van de Staat Israël, dat we eens ophouden met die politiek uit het Sjtetl.

Helemaal grappig werd het toen het Simon Wiesenthal Center uit de VS zich er mee ging bemoeien – blijkbaar op verzoek van mensen in Nederland, want daar in de VS volgen ze echt niet elk windje dat de PKN laat. En hun Nederlands daar zal ook niet zo goed zijn. Laten die zich toch met interne zaken daar in de VS bemoeien. Wat een hysterie allemaal. Het is nu wachten op het comité Stop de Bezetting, Malle Gretchen en EAJG, die er ook nog even aan snuffelen en er een plasje overheen doen. En dan kunnen de Raad van Kerken en een aantal NGO’s natuurlijk niet achter blijven, die ongetwijfeld – als een Pavlovreactie – weer zullen aandringen op de boycot van één of ander product uit Israël (over andere landen hoor je zo’n oproep tot boycot natuurlijk niet). En zo trekt het mediacircus rond Israël elke keer weer de aandacht – hype na hype, cliché na cliché, en pseudo-feitjes oplepelend. Terwijl er echt wel serieuze, zorgelijke ontwikkelingen zijn die al een tijd aan de gang zijn: het afschilderen van Israëli’s als nazi’s of pseudo-nazi’s, de beschuldigingen alsof Israël een genocide aan het uitvoeren is, en Israël als apartheidsstaat zijn helaas vaak genoeg in de pers of op internet te vinden. Beschuldigingen die in hun stelligheid en simplisme naïef, kwaadaardig en onjuist zijn. En dan is het vaak een kwestie van tijd totdat argumenten die foute termen als ‘de Joden’ en ‘de Joodse lobby’ bevatten, opduiken. Lees de reacties die mensen insturen op artikelen over Israël – daar word je vaak niet vrolijk van (understatement) ... Maar dít is in ieder geval niet de weg. Ondertussen is volgens Trouw van afgelopen woensdag de kou weer uit de lucht: het CJO en de PKN hebben een goed gesprek gehad ... Baruch Hasjem.

Tot slot was er ook nog een leuke witz rond het klimaat. Ja, de opwarming van de aarde is niet alleen een feit, nee die gaat nog veel sneller dan men dacht. De reden hiervoor is de verminderde luchtvervuiling – door het terugdringen van o.a. drijfgassen – waardoor meer zonnewarmte de aarde bereikt en deze nog verder verhit! Zo, nou u weer! Het hele tumult rond CFK’s uit de jaren tachtig van de vorige eeuw – dat toen vooral in ijskasten, je deodorant en andere spuitbussen zou zitten – heeft geleid tot een verminderde luchtvervuiling en afbraak van de ozonlaag, maar zorgt wel voor een versnelde opwarming. Dan zijn er ook nog mensen die zeggen dat een snelle opwarming veroorzaakt door een vergrote CO2-uitstoot gevolgd wordt ... door een sterke afkoeling en een mini-ijstijd! En dan heb ik het nog niet eens over een deskundige die zegt dat de zon dood is ... Nee, dit wordt vrees ik de langste Poeriem ooit – een soort Groundhog Day (Bill Murray, 1993). Want de wereld lijkt wel doorgedraaid, dolgedraaid en gevangen in haar eigen web. Je zou er haast apocalypticus van worden: “Maar op de berg Zion zal er ontkoming zijn, en die zal heilig(dom) wezen” (Obadja 1:17).

8 + 2 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.