Het einde van de wereld?

Leo Mock z”l

vrijdag 18 maart 2011

Toen ik mijn column vorige week schreef kon ik niet vermoeden dat amper 24 uur later het natuurgeweld in Japan een nieuwe wereld aan ons zou ‘presenteren’. Een wereld waarin opeens 10-15.000 mensen dood zijn, honderdduizenden hun huis hebben verloren, ziek zijn, ondervoed, plus een ongelofelijke schade aan gebouwen (schatting: circa 100 miljard euro). En dan die koersdalingen op de beurs ... Maar nog belangrijker: de tsunami zorgde ervoor dat op dit moment 2 kernreactoren op ontploffen staan, nog eens honderdduizenden zijn geëvacueerd, een onbekende dosis straling in de lucht is gekomen en nog gaat komen. En het is vooralsnog onduidelijk of een megaramp te voorkomen is. Maar maak je niet druk de straling is over 250.000 jaar verdwenen – echt!

Dit laatste leidde natuurlijk tot de discussie rond kernenergie. Duitsland legde voor de zekerheid haar reactoren al stil. De EU verklaarde later dat er een stresstest komt voor de reactoren in Europa. Nou lijkt me dat allemaal iets voorbarig: de centrales in Europa zijn vrij nieuw en staan bovendien meestal op veilige plekken. Anders is het in de rest van de wereld. Tot mijn grote verbazing las ik dat een vijfde van de kerncentrales in de wereld gebouwd zijn op gevaarlijke plaatsen, aan de rand van breukvlakken in de aarde waar seismische activiteit en aardbevingen voorkomen. En nou hebben we het niet eens alleen maar over Derde Wereld-landen maar gewoon in de VS, bij New York blijkt zo’n centrale te staan, niet ver van zo’n breuk in de aardkorst.

Nou zal het allemaal wel aan mij liggen, maar ik begrijp dat niet. Je hoeft toch geen professor in de kernfysica te zijn om te begrijpen dat zoiets onveilig is op de lange duur? Denk ook aan dat gekke opslaan van grote hoeveelheden vuurwerk in de buurt van een woonwijk. En terwijl je als burger opgeroepen wordt tot het nemen van verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid, gezond eten en leven blijkt opeens dat je op de rand van een vulkaan leeft, en dat de mensen die het echt voor het zeggen hebben de gekste dingen doen. Tot het fout gaat natuurlijk en dan zijn er veel mea culpa’s. Nee, we zullen er echt lering uit trekken, hoor. Net zoals die kredietcrisis die niet zou kunnen ontstaan maar toch kwam. Gelukkig hebben ze het bij ING begrepen en er lering uit getrokken en gaan ze gewoon door met het uitdelen van bonussen – van ons geld natuurlijk, want ze kregen 10 miljard aan staatshulp.

De situatie rond de Japanse kerncentrales in Fukushima I (een naam die je niet snel meer vergeet ...) bewijst ook dat je zo’n centrale niet in beheer van een privé-onderneming moet geven. Niet privatiseren. Het bedrijf Tepco heeft een slechte reputatie waar het gaat om veiligheid in de kerncentrales. Het verzweeg maar liefst 200 incidenten en diende valse rapportages in bij de inspectiedienst van het Internationaal Atoom Energie Agentschap, het IAEA. Lees maar.
Fijn toch? Geeft je echt een geruststellend gevoel ...

Gelukkig zijn er ook mensen die dit weer meteen weten te duiden in religieus opzicht. Niemand minder dan Shintaro Ishihara, de gouverneur van Tokio, weet waarom de Tsunami kwam:

Gisteren had Ishihara het Japanse volk hebberig genoemd. Hij gaf als voorbeeld de zaak van mensen die pensioenen van hun ouders bleven incasseren terwijl deze waren overleden. De sterfgevallen werden niet doorgegeven aan de autoriteiten, waardoor de fraude soms lange tijd kon voortduren. Volgens Ishihara kon schoon schip worden gemaakt via de tsunami. "Ik denk dat het de straf van God is".
(Bron: AD)

In ons eigen Nederland hebben we natuurlijk ook profeten: Willem van Hartskamp van de SGP:

Drents SGP-leider Willem van Hartskamp weet het zeker. De aardbeving in Japan is een sterke aanwijzing voor het einde van de wereld.
(Bron: de Telegraaf 14 maart 2011)

De goede man had dit ook al op Twitter rondgebazuind. Hieronder speciaal voor u de twee Twitterberichten (met dank aan Geenstijl ...) met wervende teksten voordat het niet meer leesbaar was op internet:

Een geloofsgenoot van mij vertelde me oprecht hoe ze geschokt was onder wat er in Japan was gebeurd. Ze had de vreselijke beelden op internet gezien. Tegelijkertijd putte ze er ook wat hoop en troost uit: in kabbalistische geschriften stond dat voor de komst van de Masjiach “de krachten van het water zullen toenemen”. Tja. Kan zo een superman of -vrouw niet komen zonder ellende, denk ik dan ...

Enfin. Er was ook goed nieuws. Want omdat u mijn columns leest, fietst u een stuk minder. Fietsen leidt immers tot blootstelling aan grote concentraties luchtverontreiniging (fijn stof) met alle vervelende gevolgen voor hart en bloedvaten, en kanker. En dus zocht u een andere sport. Iets waarmee je ook veel beweegt en calorieën verbrandt: zwemmen! Ja dat is het helemaal. En dus trekt u elke ochtend – of in ieder geval 3 à 4 keer per week – lekker wat baantjes voordat u met dat saaie werk begint. Lekker wakker worden zo in dat warme water! Ondertussen kijkt u stiekem naar het aanwezige natuurschoon om u heen (hoewel dat op de vroege uren kan tegenvallen ...)
Helaas, slecht nieuws: Zwemmen verhoogt het risico op kanker, teveel douchen en baden trouwens ook volgens het AD (16/2/11):

Te veel zwemmen, of zelfs te vaak onder de douche springen of in bad duiken, kan het risico op het ontwikkelen van blaaskanker verhogen, waarschuwen gezondheidsexperts.
Kankerverwekkende chemische stoffen genaamd Trihalomethanen (THM), een bijproduct van chloorwater kunnen via de huid opgenomen worden. Dit is gebleken uit onderzoek onder 1.270 mensen in Spanje. Mensen die regelmatig in zwembaden met chloorwater zwemmen of die veel onder de douche of in bad gaan, kunnen zichzelf blootstellen aan een verhoogd risico op blaaskanker.

Om het allemaal wat verwarrender te maken besluit professor Gemma Castaño-Vinyals die dit allemaal onderzocht heeft, met de cryptische conclusie dat “het toegevoegde risico op het ontwikkelen van blaaskanker door het opnemen van deze stoffen wel klein is." Begrijpt u er nog wat van?

Maar laat dat uw goede humeur niet verstoren. Hoewel? Bent u vaak opgewekt, houdt u wel van een grapje? Pech dan, want 'Opgewekte mensen leven minder lang':

Mensen die opgewekt zijn en veel gevoel voor humor hebben, leven gemiddeld genomen minder lang dan personen die een minder positief karakter hebben. Mensen die erg behoudend en voorzichtig zijn, bereiken over het algemeen de hoogste leeftijd.
Dat melden wetenschappers van de Universiteit van Californië in Riverside naar aanleiding van het zogenaamde Longevity Project, een studie waarbij invloed van persoonlijkheid op levensduur wordt gemeten.

En kom ook niet aanzetten met je relatie of huisdieren:

De onderzoekers hebben vastgesteld dat veel eigenschappen en gewoontes die worden geassocieerd met een langer leven in werkelijkheid helemaal geen positieve invloed hebben op levensduur. Zo blijkt ook de aanwezigheid van een geliefde en het gezelschap van huisdieren niet of nauwelijks van invloed op de leeftijd die iemand bereikt.

En:

“Het is verrassend hoe vaak aannames en adviezen van wetenschappers en de media over wat goed voor je is, verkeerd blijken te zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Howard Friedman op nieuwssite ScienceDaily.

Nou, met dat laatste kunnen we het van harte eens zijn denk ik zo ... Lees de rest zelf maar op www.nu.nl hoe het allemaal in elkaar steekt.

Genoeg miesjmacherei, we gaan ondanks alles weer Poeriem vieren in het weekend. Haal de Verhagen-maskers maar uit de kast. En tape elkaar toch lekker vast aan de stoelen tijden het lezen van de Megilla.

En hoge nood omdat er tegenwoordig geen WC’s meer in sjoel zijn omdat dat goedkoper is? Geen probleem, met de Megilla-bag!!!

Want we stoppen niet meer tijdens het lezen!!!

Gut Poeriem!

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008