Chanoeka in lockdown

Leo Mock z”l

vrijdag 18 december 2020

Als deze column op de Crescas-site verschijnt, is het nog net Chanoeka. Chanoeka in lockdown – dan kan je wel wat licht, wijsheid, inzicht en hoop gebruiken. Het volgende gedicht wordt toegeschreven aan rabbijn en mysticus A.I. Kook, maar een echte bron ontbreekt. Hij schijnt wel iets vergelijkbaars te hebben geschreven in zijn Orot Hakodesj. Enfin het is een gedicht dat wel toepasselijk is voor Chanoeka:

"אור לעולם" (הרב א.י. קוק) "צריך שכל איש ידע ויבין שבתוך תוכו דולק נר, ואין נרו שלו כנר חברו ואין איש שאין לו נר, וצריך שכל איש ידע ויבין שעליו לעמול ולגלות את אור הנר ברבים, להדליקו לאבוקה גדולה ולהאיר את העולם כולו".אֵין לּוֹ כְּנֵר חֲבֵרוֹ

‘Licht voor de wereld’ (HaRav A.I. Kook)

Ieder mens moet weten en beseffen
dat diep binnen in hem, een kaars brandt.
En die kaars is van hem alleen, en lijkt niet op die van een ander.
Er is niemand die geen kaars heeft.

Ieder mens moet weten en beseffen
dat hij zich moet inspannen om het licht in hem
zichtbaar te maken voor iedereen buiten
en zo de hele wereld te verlichten.

Inmiddels zijn we twee weken verder sinds de Baudet-affaire ontplofte en ook Paul Cliteur niet onberoerd liet. Het meest opvallende is wel de grote stilte aan de Joodse institutionele zijde. Emile Schrijver schreef er een goed opiniestuk over in het Parool en Ruben Vis verwees ernaar in een stuk van hem op de NIK-site over antisemitisme. Van het CJO en de kerkgenootschappen hoor je eigenlijk helemaal niets. En dat is best opvallend. Natuurlijk lieten het CIDI en het NIW wel van zich horen, maar deze werden vervolgens zelf onderwerp van kritiek omdat ze volgens sommigen niet kritisch genoeg waren geweest tegen het antisemitisme van Baudet (en rechts in het algemeen).

Maar ook de kerken hullen zich in stilzwijgen, om over de politiek maar helemaal te zwijgen – want verkiezingen in maart denk ik dan stiekem. Natuurlijk, minister Grapperhaus kondigde tijdens zijn speech bij de Chanoeka-viering van Maccabi ("Beste Maccabeërs!") de nationale coördinator antisemitisme-bestrijding aan. Maar, hij was voorzichtig genoeg om niet naar de affaire Baudet te verwijzen. Hoewel de goede toehoorder/lezer in de volgende passage mogelijk een bewuste hint kan vinden:
“Er wordt een zondebok gezocht, en ook gevonden. Soms besmuikt, maar steeds vaker in alle openheid. Soms verpakt als antizionisme, soms onder de noemer van anti-globalisme. Dan is George Soros ineens het gezicht van het kwaad. Niet vanwege zijn principes, maar vanwege zijn afkomst. De terminologie verandert, maar het gedachtengoed niet.”

En dan was er nog een artikel in Trouw over de oprichting van een nieuwe stichting, Yalla, van moslims en Joden "om de onderlinge verbondenheid te bevorderen (…) en de toenemende moslimhaat en antisemitisme tegen te gaan.” Betrokken bij dit positieve initiatief is aan Joodse kant rabbijn Lody van de Kamp.

Maar nu even iets anders. Wellicht is het u ontgaan, maar niemand minder dan generaal en professor Chaim Eshed (87) – jarenlang het hoofd van het Israëlische ruimtevaartprogramma – onthulde het bestaan van aliens. Maar zijn onthullingen gingen volgens het artikel in het AD verder:
"Eshed (…) is overtuigd van het bestaan van buitenaardse wezens en stelt dat zijn land en de Verenigde Staten er al langere tijd mee samenwerken. ‘Er is een overeenkomst tussen de Amerikaanse regering en de aliens’, claimt de gerespecteerde professor in de krant. ‘Ze hebben een contract met ons om hier experimenten te doen. Ze plegen onderzoek en proberen de hele structuur van het universum te begrijpen.’ (…) Volgens hem is er een ondergrondse basis op Mars waar Amerikaanse astronauten samenwerken met vertegenwoordigers van de zogenoemde Galactic Federation. "

Bijna had Trump dit in de openbaarheid gebracht, maar dat wilden de aliens niet, aldus Eshed. Er bestaan dus aliens, deze hebben een voorliefde voor Israël, de VS en hun rechtse regeringen, en ze doen onderzoek naar … naar wat eigenlijk?, ergens op een ondergrondse basis op Mars. De simpele waarheid, een seniele professor, of tóch een verkooptruc voor een boek dat recent van zijn hand verscheen, zoals iemand claimde? Tja, wie het weet, mag het zeggen.

Ondertussen ben ik óók iets geheimzinnigs op het spoor gekomen. Ik zag recent een bestelbusje rijden – op zich niet erg spectaculair – met daarop de naam van een bouwbedrijf met een logo. Bij het zien van het logo kreeg ik echter een raar gevoel – een soort déjà vu. Waar kende ik dat logo nog meer van? Kijk maar even mee hieronder:

Dat logo lijkt toch wel op het logo van … van … eh …

Toeval? Ik geloof niet in complottheorieën – althans die worden niet door mensen gemaakt (denk ik), maar door aliens – maar als ik u zeg dat er een film is met de titel Mercury Rising, die over een geheime code gaat, dan weet u genoeg, toch? Zeker gezien het feit dat de naam Soros van twee kanten te lezen is …

Goed Chanoeka en sjabbat sjalom!

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008