‘Klein’ nieuws

Leo Mock z”l

vrijdag 6 januari 2017

Vrolijk 2017 allemaal! Op dit moment zit ik thuis met een gebroken arm. Rechter wel te verstaan – ik typ deze column dan ook met links, waardoor hij korter zal zijn dan normaal. Enfin, het was weer een leuke jaarwisseling. Althans, dat is het beeld op nieuwjaarsdag. Vervolgens druppelen de berichten binnen over ongelukken, vechtpartijen, branden, vuurwerkletsel en – een traditie van de afgelopen jaren – gekke burgers die hulpverleners en politie aanvallen. Tja. Waarschijnlijk heeft men te veel drank op of zijn de vuurwerkdampen op de hersenen gaan werken?

Niet minder schokkend is het verwarrende gebruik van vleesachtige namen voor vegetarische producten, waardoor de arme consument helemaal in de war raakt. Vooral de VVD vind dat hier een einde aan moet komen, misschien is wetgeving zelfs wel noodzakelijk! Jammer dat men minder kordaat optrad bij voorbeeld de woekerpolissen die de huizen van miljoenen Nederlanders onder water zetten. Maar goed, je moet wel je prioriteiten stellen.

Verder was er natuurlijk het foute rap-liedje van bijdehandje Ali B dat wel of niet antisemitisch getint zou zijn. Het bekende welles-nietes spel in de media kan weer beginnen. U zult er ongetwijfeld meer over lezen in het NIW van deze week … Ook dit jaar hield dat NIW zich diepgaand bezig met het kerstboom-chanoekia probleem, ik had dat reeds voorspeld. Verschillende personen mochten hun verhaal doen (compleet met foto’s) over waarom ze thuis én een kerstboom én een chanoekia hadden staan. Niemand minder dan onze Simone Kukenheim (wethouder onderwijs, jeugd en diversiteit voor D66) mag een zelfde verhaal vertellen in Het Parool. Zou er werkelijk een nieuwe trend in Joods Nederland bestaan? De chanoekiaboom? Of ontdekt de media iets wat allang bestaat? Ik voorspel een nieuwe trend voor volgend jaar: de kerstboom geknipt als chanoekia.

Iets verder van huis was er ook nieuws: Netanjahoe werd verhoord wegens verdenking van het aannemen van vermeende steekpenningen; de uitspraak in het proces van de soldaat die een terrorist onterecht zou hebben doodgeschoten; en een ander opmerkelijk nieuwtje uit de Arabische wereld, daar zou namelijk interesse bestaan om de studie van het Hebreeuws (en de Israëlische samenleving) te intensiveren, aldus een artikel in Yediot. Als reden word het volgende gegeven: If knowledge of (Israeli) society is necessary in times of war, it is even more necessary in times of peace … "(Hebrew) is very important to understand the 'other,' as it is only through language that we can understand the culture of the society and its way of thinking. The language can bring our nations closer.

En in de Verenigde Staten werd de eerste charedische rechter benoemd, een mijlpaal. In die zelfde VS vonden vandalen het echter ook nodig om iemands chanoekia tot hakenkruis om te bouwen.

Tot slot kwam ik in het sjabbatblad Olam Katan van enkele weken geleden (nummer 577) nog een merkwaardige sms-vraag tegen aan rabbijn Aviner:
Vraag: Klopt het gerucht dat Trump een reïncarnatie is van de Perzische koning Cyrus? Antwoord: Onzin.*
De rabbijn verwijst het gerucht weliswaar naar de prullenbak, maar toch…
Sjabbat sjalom!

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008