Vrouwen

Leo Mock z”l

vrijdag 21 december 2012

Morgen loopt de Maya-kalender af. Voor sommigen een onrust gevend gevoel, waarom is niet helemaal duidelijk. Hadden ze dan een eeuwigdurende kalender moeten maken of zo? Bovendien hebben de Maya’s hun eigen ‘verdwijning’ van het toneel der wereldgeschiedenis weer niet voorspeld. Bovendien zijn deskundigen er eigenlijk helemaal niet van overtuigd dat ze werkelijk het einde der tijden voorspelden. Op internet zie je veel speculaties en is veel informatie te vinden over de Maya-kalender en de 21e december 2012. Hebt u al een hotel in Bugarach geboekt? Want alleen daar schijn je het einde der tijden te overleven - een soort Zion van de Matrix … Speculaties over de eindtijd zijn van alle tijden – weet u nog de millenniumbug, die grotendeels een fabel bleek? Nu is het een ondankbare taak om profeet te zijn, omdat onheilsprofetieën bij voorbaat kansloos zijn: óf het is bij voorbaat niet waar en er is niets aan de hand, óf het is een scenario dat inderdaad zal uitkomen indien men niets doet. Maar juist door de voorspelling gaan mensen hun handelen aanpassen waardoor de onheilsprofetie niet uitkomt en als onzin terzijde wordt geschoven. Tja.

Afgelopen week was het weer Chanoeka: veel latkes en soefganiot dus … Volgens het verhaal had men te weinig olie en vond men in de Tempel destijds één soefgania die door de Hogepriester was gebakken. En hoewel dat al weer een tijdje geleden was, wist men de soefgania tóch uit te persen en was er genoeg olie om 8 dagen de menora aan te steken! Chanoeka betekent ook overal feestjes met ongeveer dezelfde verrassende gerechten: latkes & soefganiot! Chabad had dit jaar een menora van ijs geregeld die op de Dam werd aangestoken. Zoiets dus. In het buitenland al jaren een publiektrekker, en dus nu ook voor het eerst in ons eigen Mokum … Een klein smetje op de traditionele ontsteking op de Dam was geruzie over het wel of niet mogen zingen van het vrouwenkoor Shir baLev – zoals in het NIW te lezen was.

En wat was er verder deze week? Allereerst is men er over uit bij onze Noordelijke eilandbewoners wie de opvolger wordt van opperrabbijn Jonathan Sacks. Na meer dan 20 jaar Sacks wordt hij vervangen door rabbijn Efraïm Mirphis. Geen gemakkelijke klus volgens een artikel, omdat men aan de overkant van het Kanaal ook kampt met een gebrek aan eenheid tussen orthodox en ultra-orthodox enerzijds, en anderzijds met de kloof tussen eerder genoemden en Reform en Conservative (komt dit u bekend voor?) Voeg daarbij de grote assimilatie en teruglopende institutionele beleefde religie en de uitdaging is compleet … Enfin, lees het hier maar.

Verder was er nog de nieuwe Chanoeka-song en clip van chassidische zanger Lipa Schmeltzer – Believe in a Miracle – die voor opschudding zorgde. Want oi gewalt – de zanger liet vrouwen zichtbaar in zijn clip optreden, al worstelend met latkes. Kijk maar en let op de micro-secondes waarop o.a. nep-blondines (pruik) te zien zijn (bijvoorbeeld op 0:50 en 1:17). Zelf begrijpt de chassidi-popster er niets van: “Ze zijn allemaal zedelijk gekleed. Ik begrijp niet waarom het een ‘big deal’ is om een familie te laten zien op een standaard chanoeka-party. Moet ik dan een kind nemen dat zich als vrouw verkleedt en latkes bakt?!” Nou ja, helemaal een standaard chanoekafeestje is het natuurlijk ook weer niet, te oordelen naar de clip … (koopt hij zijn kleren & accessoires bij dezelfde winkel als Elton John?) Enfin lees het maar in de Yediot als je Hebreeuws leest.

Wat me weer bij een opmerkelijk artikel brengt eveneens uit de Yediot. Hierin klaagt een charedische vrouw over het feit dat de ultra-orthodoxe partijen tot nu toe geen vrouwelijke Knesset-leden hebben. Een fout volgens haar: waarom kunnen zij en haar orthodoxe seksegenoten wel allerlei hoge banen hebben en functies vervullen, behalve die van parlementslid? En kom niet aan met tzenioet – zedelijkheid – schrijft ze. Volgens de vrouw lopen de charedische partijen veel stemmen mis door deze vrouwonvriendelijke politiek die weinig met halacha te maken heeft. Een interessante stem – lees hier verder in het Iwriet.

Nog opmerkelijker was een 2e artikel in dezelfde krant over een charedische groep vrouwen met een facebook-pagina die eisen dat ook vrouwen Knesset-lid kunnen worden bij charedische partijen. Hun leus: niet gekozen – dus niet kiezen, oftewel een soort verkiezingsboycot. Het gescherm met zedelijkheid is volgens hen allemaal flauwekul. Doordat de ultra-orthodoxe mannen grotendeels studeren en de vrouw kostwinner is, komt juist zij veel meer in aanraking met de wereld dan voorheen. Allemaal ‘nieuwlichterij’ en ‘de nachtmerrie van de grote rabbijnen’, was het voorspelbare commentaar van ene Dov Halbertal, ultra-orthodoxe advocaat en close-relatie van de eerder overleden invloedrijke rabbijn Eliasjiv. Klik hier voor het artikel in – opnieuw – het Iwriet. Er bestaat trouwens wel een Engelse webpagina van de Yediot maar veel artikelen verschijnen daar niet in vertaling – sorry.

Nee, die ultra-orthodoxe vrouwen zijn best uitgeslapen typetjes. Niet iedereen slaapt trouwens zo goed, zelfs niet in deze lange decembernachten. Een significant deel van de bevolking slaapt kwalitatief slecht. Gelukkig zijn er allemaal maniertjes om beter te slapen. Sommigen nemen slaapmiddelen maar die hebben, blijkt nu, grotendeels allemaal maar placebo-werking, aldus de laatste wetenschappelijke inzichten op nu.nl:

“Onze analyses laten zien dat de slaapmiddelen de tijd dat iemand nodig heeft om in slaap te vallen inderdaad korter maakten, maar zeker de helft hiervan is toe te schrijven aan het placebo-effect", legt onderzoeker Niroshan Siriwardena uit. Voor andere voordelen zoals de kwaliteit van de slaap of het functioneren overdag vonden de onderzoekers niet voldoende wetenschappelijk bewijs. Daarbij hebben de slaapmiddelen ook bijwerkingen.

Hebben eerdere onderzoekers liggen slapen of is het een Stapeltje? Lees hier verder en alvast een goed 2013!

Sjabbat sjalom

7 + 3 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.