Elke dag Poeriem!

Leo Mock z”l

vrijdag 25 maart 2011

Wist hij van zijn gezond veel. Dat 'op Jodenjacht gaan' ook nog iets anders betekende, buiten het voetbal, dat was helemaal niet bij hem opgekomen. Tuurlijk had hij wel herinneringen over verhalen die vooral in de eerste week van mei altijd over 'die Duitsers' gingen – de Moffen – maar hij dacht altijd dat het over die ten onrechte verloren WK-finale van 1974 ging. En dat zinsneden als 'zij die niet meer terugkeerden' over transferspelers gingen, die naar buitenlandse clubs gingen en nooit meer voor het Nederlandse elftal uitkwamen. En 'in verzet gaan' en 'niet passief toekijken of wegkijken wanneer het kwaad gebeurt' had hij tot dusver altijd in verband gebracht met de juiste verdedigingstactieken op de flanken, in een 4-3-3-1 opstelling. Maar spijt heeft Lex Immers inmiddels wel. Zijn straf accepteert Immers dan ook als een man. En ADO gaat zelfs in gesprek met Joodse organisaties! Tijd dus om het CJO weer even van stal te halen, zodat niemand meer kan zeggen dat 'hij van niets wist' (behalve Simonis natuurlijk...). Ik weet het niet hoor, maar ik zou met dergelijke malloten niet eens in gesprek gaan. Daar is het allemaal te onbenullig voor, en veel te veel eer. Het grote gevaar komt niet van de voetbalsupporters of van de spelers met een historisch besef van een kever en het IQ van hun rugnummer. Het blijft natuurlijk wel smakeloos...

Ondertussen straalt Fukushima ons nog steeds tegemoet – al bijna 14 dagen ontsnapt er radioactiviteit en niemand weet nog precies wat de toekomst gaat brengen. 11 groenten zijn verboden verklaard, waaronder spinazie, broccoli en kool. Ja, kraanwater kun je ook beter even niet drinken in Tokio – tenminste als je een klein kind bent. Is het gevaar voor een grotere catastrofe geweken of niet? Ondertussen hebben de radioactieve deeltjes Nederland bereikt, maar de concentratie is zo laag dat de radioactiviteit alleen te meten is met speciale apparatuur. Dat zeggen ze althans – kun je het controleren als leek? Maar moet je je zorgen maken over lage straling? Volgens sommigen niet zo erg, misschien zelfs helemaal niet:

'Straling is goed voor de gezondheid'. De Amerikaanse columniste Ann Coulter deed deze opmerkelijke uitspraak vorige week in een column naar aanleiding van de kernramp in Fukushima. Ze mocht het komen uitleggen in de tv-show O'Reilly Factor.

Wetenschappers hebben volgens Coulter bewezen dat straling positieve gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Tot een zeker niveau althans, al ligt dat niveau veel hoger dan veiligheidsnormen van de Verenigde Staten voorschrijven. Dat schreef Coulter vorige week in een column met een titel die tot de verbeelding spreekt: 'A Glowing Report on Radiation.'

Verder lezen?

Of het helemaal quatsch is weet ik niet, maar enig gegoogle leidt inderdaad tot meningen dat lage straling gezond zou zijn – lees bijvoorbeeld hier:

Gendringen - 25 oktober 2005. Volgens een VN-rapport dat vorige maand is verschenen, vallen de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl mee. Sommige onderzoekers gaan een stap verder, zo is te lezen in de nieuwe Ortho. Zij vinden dat geëvacueerde gebieden rond de voormalige centrale weer bewoond kunnen worden. Deze wetenschappers zijn zelfs enthousiast over de gunstige werking van lage doses straling.

Ik zou zeggen: DISCLAIMER – probeer dit thuis niet en indien wel, dan alleen op eigen risico...

Van de mensen die in de reactoren werken en proberen de ramp te voorkomen zal de helft overlijden aan stralingsziekte, zegt men nu al. Helden, zeggen sommigen. Tja, misschien eerder gedwongen helden? Als die uitbater nou eens zijn zaakjes op orde zou hebben dan waren zulke helden niet nodig, toch? Maar ja het past wel in de collectivistische cultuur van het Verre Oosten om je ‘op te offeren’. Want helemaal vrijwillig was het misschien allemaal niet, als je het volgende leest:

Een Japanse minister heeft volgens verschillende bronnen brandweerlieden uit Tokio gedwongen om urenlang een reactor met water te koelen terwijl er straling vrijkwam. Dat berichtte het Japanse persbureau Kyodo dinsdag. De gouverneur van Tokio had bij premier Naoto Kan zijn beklag gedaan dat de minister van Economische Zaken, Banri Kaieda, dreigde met straffen als de brandweermannen de opdracht niet zouden uitvoeren. Kaieda heeft in een reactie gezegd dat als zijn opmerkingen de brandweerlieden gekwetst hebben, hij daarvoor zijn verontschuldigingen wilde aanbieden. bron: Elseviers.nl
Nee, laat het beheren van een kerncentrale maar aan Tepco over:

Volgens ARD-correspondent Robert Hetkämper stelde uitbater Tepco al jarenlang daklozen en ongeschoolde gastarbeiders, onder wie minderjarigen, tewerk in de rampcentrale Fukushima 1. Hetkämper zegt dat artsen in de regio zijn verhaal bevestigen. Volgens de Duitse journalist, die al jaren voor de Duitse TV Japan covert, maakt onder meer Tepco gebruik van wat de Japanners smalend 'wegwerpwerknemers' noemen. "Als ze na een poos zoveel straling hadden opgelopen dat er een gezondheidsrisico was, werden ze ontslagen en vervangen door anderen."

Uiteraard ontkent Tepco. Tja, je wordt er niet vrolijk van – maar misschien is dat niet erg. Want optimisten riskeren sneller overgewicht. Ook nemen optimisten meer risico’s waardoor de kans om jong te sterven groter wordt, meldt het AD. Het is nu blijkbaar weer populair om karakter en bepaalde ziektebeelden met elkaar te verbinden:

Emotioneel onstabiele personen vaker maagzweren De kans dat emotioneel onstabiele personen sneller maagzweren ontwikkelen, is vijf keer groter. Afhankelijke, behoeftige mensen roken en drinken meer en hebben bovendien onregelmatige eet- en slaapgewoonten. Ze produceren meer maagzuren wat op termijn kan lijden tot zweren. Hoge niveaus van het stresshormoon cortisol leidt ook tot meer hoofdpijn, acne en blaasontstekingen.

'Angstige mensen hebben meer seks' Uit het onderzoek is ook gebleken dat angstige mensen meer seks hebben. Vrouwen met licht neurotische neigingen hebben vaker kortstondige seksuele contacten. De aanleiding hiervoor is de angst om niet de juiste persoon te vinden of zich niet te kunnen voortplanten. (...)

Extraverte persoonlijkheid Extraverte mannen hebben 14% meer kans op het krijgen van veel kinderen. Niet dat ze meer vruchtbaar zijn, deze mannen gaan gewoon meer uit. Daarnaast hebben zowel extraverte mannen als vrouwen een kleinere kans op hart- en vaatziekten en zijn ze minder gevoelig voor infecties en herstellen ze sneller van een ziekte. Extraverte mensen kunnen beter omgaan met het leven in het algemeen dan verlegen mensen.

Ik zou zeggen: lees dat hele artikel even voor de zekerheid...

Ondertussen is het in Israël ook niet rustig – de raketten vliegen de mensen in het zuiden weer om de oren en bij de bushalte in Jeruzalem is het ook explosief. Terreur tegen burgers is natuurlijk altijd onacceptabel. Je mag hopen dat het snel voorbijgaat, anders is een verdere escalatie haast onvermijdelijk. Gelukkig is er overigens ook in Israël een rabbijn die weet waardoor de tsunami in Japan werd veroorzaakt: de arrestatie enkele jaren geleden van twee jesjivajongens in Japan op verdenking van XTC-smokkel. De jongens beweerden eringeluisd te zijn, maar kregen toch jarenlange gevangenisstraffen. Volgens de Rebbe van Rachmastrivker – een voor mij onbekende Rebbe maar blijkbaar met een aanhang van duizenden Chassidiem in Jeruzalem en New York – is het déze arrestatie die de tsunami heeft veroorzaakt. “Als ze willen dat het ophoudt dan moeten ze meteen de twee jongens vrijlaten die ze in hun gevangenis vasthouden, en dan zullen ze de redding zien”, zei de goede man tijdens zijn Poeriembijeenkomst voor zijn Chassidiem (de zgn. Tisch). Voor wie Hebreeuws leest...

Ach, ik zeg het nog maar eens: elke dag Poeriem!

8 + 1 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.