Bananen, bacteriën en Jak-melk ...

Leo Mock z”l

vrijdag 5 december 2014

Vorige week las u hoe een simpele laag ijs op mijn autodak een diep filosofisch-wetenschappelijke dimensie bevatte. Dat werd door sommigen herkend. Mijn eigen vrouw bijvoorbeeld vroeg zich opeens af – op weg van de supermarkt naar huis, met een zak boodschappen in de hand – wat er zou gebeuren als ze een banaan uit de plastic tas zou pakken en al lopende opeten. Wat was er nu met het totale gewicht gebeurd, van de plastic tas met boodschappen plus haar eigen lichaam? Bleef ook na het opeten van één banaan met behoud van de schil (!), toch het totale gewicht gelijk? Is de banaan simpelweg verplaatst van de zak naar haar maag, en is het totale gewicht dus hetzelfde als daarvoor? Of is er iets anders gebeurd?

Uiteraard barstte ik eerst in lachen uit, om vervolgens een lang filosofisch verhaal te houden, met de vraag of natuurkundige wetten altijd zomaar automatisch overgebracht kunnen worden op een levend lichaam. En wat waren massa en gewicht ook alweer? U begrijpt dat mijn vrouw ervoor koos om het aan een natuurkundige in sjoel te vragen, die overigens bevestigde dat het totale gewicht gelijk bleef. Althans aanvankelijk. Daarna wordt de banaan verteerd en verlies je dus massa. Bent u het daarmee eens? Crescas verloot een tros bananen …

Vorige week schreef ook ik al over toiletten en handendrogers. Deze week kwam de Yediot met een alarmerend artikel over bacteriën in vliegtuigen. Sommige plekken in een vliegtuig zitten boordevol bacteriën. Zo bevatten gangpad-plaatsen meer bacteriën dan een plek in het midden of bij het raam. Helemaal onfris is je uitklaptafeltje – daar barst het van de bacteriën – ook MRSA – en van de griep- en noro-virussen. “Van je uitklaptafeltje eten, is alsof je uit de toiletpot eet,” zou een Amerikaanse onderzoeker hebben gezegd. En ook dat grappige vakje met tijdschriften en lectuur zit boordevol met bacteriën en virussen. Om over de toiletten maar te zwijgen … Lees hierover een vergelijkbaar artikel in het Nederlands.

Niet minder belangrijk was de schreeuwende kop ‘Joodse jeugd ontvlucht Nederland’. Zomaar. Worden Bné Akiwa en andere Joodse jeugdverenigingen ineens steeds leger en leger? Sjoelen alsmaar vergrijzender? De schreeuwende kop op Powned baseerde zich op een rapport van een Britse parlementaire delegatie over antisemitisme in diverse Europese landen en een reactie hierop van Kristallnacht-kenner en pogrom-peiler Guy Muller van het CIDI. Nu roept het CIDI wel vaker wat, maar dit keer moet ik zeggen dat de kop van het artikel vooralsnog niet aansloot bij de inhoud van het artikel zelf. Hoewel ik het oorspronkelijke artikel in het Nederlands Dagblad niet heb gelezen (Katjing!) In mijn eigen omgeving neem ik al die antisemitische tendensen gelukkig niet waar; vrienden van me ook niet trouwens …

En verder in Nederland? Business as usual – hoewel, rabbijn Berland mag nog even blijven, maar de verdediging nam een interessante wending omdat de vraag opdook welke nationale grenzen van Israël door Nederland nu precies erkend worden. Failed Messiah weet te vertellen dat het mogelijk om Oost-Jeruzalem gaat. Voer voor Likoed Nederland!

Verder is er weer een kabinet van Israël gevallen – een beetje een vast onderdeel van de Israëlische politiek. De afgelopen decennia maakt bijna geen enkel kabinet de volle vier jaar vol. Zo rond de twee tot twee-en-een-half jaar na het aantreden stort het weer in. Gelukkig zijn de kosten van de campagne maar 2 miljard sjekel. Fijn voor de periferie met haar hoge werkloosheid, sociale problemen en soms een raket op hun slecht gebouwde huizen … “Misschien kan God zorgen dat Netanjahoe niet nog eens premier wordt,” verzuchtte een Christelijke vriend van me die net terug was uit het Heilige Land. Gidi Markuszower ziet dat natuurlijk anders – Netanjahoe is een groot visionair politicus. Hij wordt daarin weersproken door voormalig Mossad-directeur Shitrit, zoals u allemaal heeft kunnen lezen in het NIW van vorige week. Afgelopen zaterdagavond was er een demonstratie bij het huis van Netanjahoe van zo'n duizend betogers, waar opmerkelijk genoeg ook een voormalig hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (Sjabak) – Karmi Gilon – zeer zware kritiek uitte op Netanjahoe, aldus de Yediot.

Tot slot vinden we in de Olam Katan van deze week (nr. 475) een brandende vraag per SMS aan rabbijn S. Aviner. De vraagsteller zit nu in Tibet en vraagt zich af of hij Jak-melk mag drinken.

Antwoord: de Yak heeft de tekenen van een kosjer dier (gespleten hoeven, herkauwend), maar er bestaat geen Joodse traditie dat hij gegeten werd. Maar, van een dier met kosjere tekenen maar zonder deze Joodse traditie, is de melk wel toegestaan. Aldus heb ik gehoord uit naam van rabbijn M. Sternboech. De melk is dus toegestaan.

En voor morgen: Sjabbat sjalom, misschien met schoentje?

8 + 3 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.