Boom der Kennis

Leo Mock z”l

vrijdag 26 oktober 2012

Soms denk je iets zeker te weten maar dan blijken al je zekerheden opeens verdwenen te zijn. Deze week had ik daar last van. Jarenlang werd mij verteld dat taal iets specifieks menselijks was en door God gegeven. Nu is dat misschien ook zo, maar we worden blijkbaar al snel ingehaald, en dat in slechts 5743 jaar! Want opeens kunnen de dolfijnen ook al menselijke taal voortbrengen volgens een bericht op nu.nl:

Amerikaanse wetenschappers hebben geluidsopnames gemaakt van een witte dolfijn die de menselijke spraak lijkt te imiteren ... Verzorgers van de National Marine Mammal Foundation (NMMF) in San Diego hoorden in 1984 gemompel komen uit een bassin waar dolfijnen en walvissen in rond zwommen. Het leek op het geluid van twee mensen die in de verte met elkaar praten. Pas toen een duiker die in het bassin aan het werk was boven water kwam en vroeg: 'Wie heeft me gevraagd er uit te gaan?', begonnen de onderzoekers zich te realiseren dat het gemompel werd voortgebracht door een witte dolfijn.

Hoe kan dat nou, dat een dolfijn opeens kan praten?
Ook daar hebben de wetenschappers een verklaring voor:

Wetenschappers denken dat de aanwezigheid van mensen in de buurt van de dolfijn ervoor heeft gezorgd dat het dier naar menselijke gesprekken ging luisteren en deze ging imiteren.

Overigens is het experiment niet te controleren omdat de wonderdolfijn na vier jaar menselijke geluiden te hebben voortgebracht, vijf jaar geleden stierf. Enfin lees het zelf maar.

Als we al door dolfijnen worden ingehaald, kunnen we de concurrentie met de opkomende BRIC-landen wel helemaal op onze buik schrijven, denk ik dan.

Nog erger werd het toen mijn rationele afkeer van astrologie ook al weer onderuit werd gehaald. Opnieuw door een wetenschappelijk onderzoek. Uit een onderzoek van de University of British Columbia bleek namelijk dat je maand van geboorte invloed lijkt te hebben op je carrière. Slecht nieuws, vooral voor mensen die in juni en juli jarig zijn want die bereiken minder vaak de top in vergelijking met mensen die in april en maart zijn geboren (Pesach!). Zomerkinderen doen het minder goed dus. Kijk hier maar verder voor een rationele verklaring voor dit fenomeen. Maar wij weten wel beter: astrologie is gewoon waar ...

Want we hebben het dan in die maanden juni en juli natuurlijk over tweelingen en kreeften. En ik citeer even wat eigenschappen van kreeften: ‘Kreeften zijn personen die van pret maken houden en van nature passioneel ... behoorlijk gevoelig en lichtgeraakt ... melancholische buien ... hypergevoelige natuur ...’ Kijk hier maar verder. Inderdaad funest voor je carrière. Maar ach, tweelingen is niet beter: Mededeelzaam, veelzijdig, groot aanpassingsvermogen - tot dusver prima denk je, maar nu: - luchtig, vlinderig, opgewekt, nieuwsgierig, naäperig, vrijblijvend, oppervlakkig. Die nodig je tóch maar even niet uit op dat sollicitatiegesprek ... Kijk hier verder.

Enfin, en dan die bijbelcodes. Daar heb ik me toch ook meermalen negatief over uitgesproken. Maar deze week in de auto, terwijl ik nadacht over de parasja van deze week, Lech-Lecha, gebeurde er iets raars. Ik zag opeens een treffende overeenkomst. De eerste opdracht aan Awraham – toen nog Awram – was om op weg te gaan. Dit wordt gedaan met de Hebreeuwse woorden Lech-Lecha, die in het Hebreeuws identiek worden geschreven (lammed-kaw) maar alleen anders gevocaliseerd. Is het toeval dat het bekende navigatiesysteem hetzelfde taalbeeld laat zien: Tom-Tom. Lech-Lecha ... Maar het werd nog erger. De getallenwaarde van Tom-Tom geschreven als Tet (9) - Waav (6) - Mem (40) is 2 x 55 = 110. En laat nou Lech-Lecha een waarde hebben van 100 (2 x 50 – lammed 30, kav 20). Ah, ik hoor u al: En waar is die 10 dan gebleven? Volgens de overlevering moest Awraham 10 beproevingen doorstaan, waarvan Lech-Lecha – het verlaten van zijn natuurlijke omgeving – de 1e was. Zó!

En tot slot nog die Boom der Kennis. Die Adam laat struikelen, maar ook Noach bedwelmt. De wijnstruik (zie Beresjiet / Genesis 20-24) was immers volgens sommigen de Boom der Kennis. Maar ook Awraham struikelt over het weten. Want hij vraagt nadat God hem het land Kenaän belooft: “Waardoor zal ik weten dat ik het in bezit zal krijgen?” (Beresjiet 15:8). Deze vraag was volgens de geleerde Samuël (Nedariem 32a) de reden dat de nakomelingen van Awraham in ballingschap moesten in Egypte. Zeker willen weten is niet altijd positief, vindt hij, zeker niet als God je iets belooft. Wat me weer bij de actualiteit brengt. Jarenlang wordt er omega 3 en omega 6 aan babyvoeding toegevoegd omdat het goed zou zijn voor de cognitieve ontwikkeling. Helaas boort een nieuw onderzoek ook deze zoektocht naar de Boom der Kennis de grond in: de vetzuren maken kinderen niet slimmer, maar zelfs dommer op oudere leeftijd (9 jaar) ... kijk maar.

Sjabbat sjalom

7 + 2 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.