Risjes en Messiaanse tijden?

Leo Mock z”l

vrijdag 13 januari 2017

Vorige week schreef ik dat ik de column eigenhandig linkshandig had geschreven, dat was echter de halve waarheid. Vol moed begon ik linkshandig te typen, maar moest na twee alinea’s alweer stoppen vanwege pijn in mijn rechterarm en schouder. De rest dicteerde ik aan mijn dochter Naor, die de column braaf verder intypte. Zo ook dus deze week. Dit gezegd hebbende, moet ik ook wat andere dingen rechtzetten. Te beginnen bij het liedje van Ali B samen met Ronnie Flex (bar mitswa) Dat Is Money, waarom veel te doen is geweest. Laat ik beginnen met te stellen dat het buitengewoon moeilijk is om vast te stellen of de tekst antisemitisch is. Dat komt voornamelijk omdat de tekst onbegrijpelijk is. Begrijpt u bijvoorbeeld het onderstaande fragment uit de tekst van Ronnie Flex? (met dank aan de website Genius):
“Ik had vorig jaar op slot en dit is niet voorbij
Dit is niet geheim, je bitch moet niet me type zijn
Je verliest gelijk als zij ziet hoe het hier kan zijn
Iemand hier zei Ronnie Flex is skeer, dat bleek dus niet te zijn
Maar me boxer zit niet chill, het is van Philipp Plein.’’

Maar goed, laten we nog even kijken naar het gewraakte fragment uit die tekst van Ali B:
“Domme bitches willen ballen in de hoek
Want ze vallen voor me loot
Maar ik ben op me money als een Jew
Dus ik deporteer ze even naar wat ballers uit de hood”

Tja, dat ‘ballen’ hè, dat kan verschillende dingen betekenen. En die loot, is dat Nederlands in de betekenis van tak, jonge twijg, of kind? Of is het Engelse loot, dat buit of roof betekent? Wat bedoelt Ali B met op zijn money als een Jew, dat hij spaarzaam en gierig is als een Jood? Of dat Joden slim zijn met geld zoals hij later zou uitleggen in Het Parool? Probleem is natuurlijk ook dat hoek en Jew helemaal niet rijmen. Of bedoelt hij Jewk dat in slang een Jodenmop betekent? Dit geeft het natuurlijk allemaal een andere wending: Ali B is net zo zuinig op zijn geld als met het vertellen van een Jodenmop. Positief dus … En bedoelt hij niet teleporteren in plaats van deporteren?

Het rare is dat Ali B even verderop in het liedje helemaal niet spaarzaam is met zijn geld:
“Flessen kopen in de vip is geen probleem voor mij
Zie als ik wil, koop ik heel de club
En maakt de eigenaar zich druk
Koop ik ook z'n personeel d'r bij”

Joodse sjweilderigheid?

Gelukkig was er een fijn gesprek tussen CJO-voorzitter Ron van der Wieken en de rapper. Deze zou zijn verontschuldiging hebben aangeboden en nogmaals benadrukt hebben absoluut geen antisemiet te zijn. Merkwaardig genoeg had Ali B zich nog maar een dag of zo eerder in Het Parool juist beklaagd over de kritiek uit Joodse hoek: “Als je kijkt op de website en de twitterpagina's waarop ik word aangevallen, zie je dat ze ieder woord uit de mond van een Marokkaan willen omvormen tot iets antisemitisch." En ook de FJN liet zich eerder van haar beste kant zien door een drieletterige reactie te geven, aldus de Telegraaf. Gaat Ali B nu ook de tekst van zijn liedje aanpassen?

Een ander puntje dat ik nog even nader wilde uitleggen, is het gerucht dat Trump de reïncarnatie van koning Cyrus zou zijn. Wat u waarschijnlijk niet wist, is dat deze door de profeet Jesjaja als de masjiach word aangeduid, de verlosser. Het is immers deze koning die de Joden in Babylonië toestemming zal geven terug te gaan naar Israël en in Jeruzalem de tempel te herbouwen: “Zo zegt de Eeuwige tot zijn gezalfde, tot Kores, wiens rechterhand Ik gevat heb om volken voor hem neer te werpen: de lendenen van koningen ontgord. Ik; om deuren voor hem te openen, geen poorten blijven gesloten.’’ (Jes. 45:1).

De eerste relaties tussen het messianistische Chabad en de Trumps/Kushners zijn al gelegd. Volgends de Yediot hebben Ivanka Trump en haar familie de Chabadsjoel in Washington DC tot hun huissjoel gemaakt. In een ander artikel, in de Times Of Israel, zouden Trump en zijn schoonzoon Kushner de afgelopen tien jaar honderdduizenden dollars aan Chabad hebben gedoneerd

Tot slot: in Israël heeft men het nog steeds druk met het verhoren van de minister president over vermeende misstappen en is er weer aandacht voor de legendarische Vrouwen van de Muur. De Hoge Raad van Israël hint op toestemming voor vrouwen om gebedsdiensten bij de Kotel te houden met hun Torarollen waaruit wordt voorgelezen. Zij mogen niet meer worden gefouilleerd op het illegaal naar binnen smokkelen van Torarollen voor hun gebedsdiensten. Messiaanse tijden?

Sjabbat sjalom!

8 + 3 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.