Bio-industrie en sjechita

Leo Mock z”l

vrijdag 1 juli 2011

Ach, het was wel weer een week hoor ... De week waarin inburgeraars alle 15 coupletten van het Wilhelmus voortaan van achter naar voren moeten kunnen opzeggen, een Verhagen die begrijpt dat mensen soms buitenlanders stiekem wel een beetje eng vinden, de allochtoon geprolongeerd wordt tot in het 3e, ja 4e geslacht (zie Ex. 20:4), Donner mijmert over vrouwen met een boerka die eigenlijk gewoon naaktlopen (zie het zondeval verhaal: God maakt na de zondeval een boerka voor Adam en Eva), de multiculturele samenleving nu echt officieel niet bestaat, de vredesvloot naar Gaza uitvoer, en de politie nog steeds niet in staat is om zware criminelen onverdoofd te arresteren op een afgesloten A2 ... Dus zeg niet dat er niets gebeurd is.

O ja, de sjechita – de rituele slacht. Die werd met overgrote meerderheid dinsdag verboden. Want dat zouden we niet moeten willen hier in Nederland. Te bloederig. We moeten vooral niet geconfronteerd worden met het feit dat we een dier doden. Barbaars, middeleeuws. Lees vooral de ranzige reacties op deze onderwerpen in kwaliteitskranten en media als De Telegraaf, AD en Geenstijl. Vandaar dat we het eerst gaan verdoven, ja bedwelmen. Daarna zijn er geen regels meer – alles mag. Je kunt lekker losgaan. Alles mag je eten – bloed, vet, het maakt niet uit. Het dier is een ding. Tsja, dat diezelfde bijbel vindt dat het dier na de slacht ook niet volledig aan de mens behoort – bloed en bepaalde vetstukken zijn verboden - dat ligt niet goed in de bio-industrie. En dat de bijbel het slachten van een dier op één dag per week in ieder geval verbiedt – sjabbat – ook dat moeten we niet willen. Nee 24/7 moeten de slachtmaskers schieten, de zagen zagen, de messen hakken ... Toch lees je dit soort argumenten helaas ook niet bij de Nederlandse rabbijnen. Die komen in een goedbedoelde brief aan de Tweede Kamer niet veel verder dan het herhalen van de verkeerde argumenten: we doen dit al zo lang, we voelen ons gekrenkt, we zijn al zo klein etc. Allemaal waar, maar het is niet genoeg in deze tijd. U kunt de brief hier lezen.

Op één argument wil ik iets explicieter ingaan:

De Joodse wetgeving heeft niet alleen wetten en beperkingen ten aanzien van de slachthandeling zelve, maar vele wetten zijn gewijd aan het welzijn van dieren vóór de slacht en tijdens het leven. Waar de Nederlandse samenleving van onze omgang met dieren zou moeten leren, worden wij, voor ons gevoel, afgeschilderd als dierenbeulen die bedwelming weigeren in te voeren.

Huh? Misschien heb ik iets gemist, maar suggereert men hier dat de bio-industrie niet okay is? Helemaal mee eens hoor, maar waarom is ons kosjere vlees in Nederland dan niet biologisch? Waarom is er in Israël dan ook bijna alleen bio-industrie en minder biologische of organische landbouw dan in Nederland en omringende landen? (heb geen onderzoek gedaan, maar dat lijkt me zo te zijn...). In ieder geval zie ik minder natuurwinkels in Israël dan in Nederland. Ik ken ook geen orthodoxe rabbijnen die stellen dat organisch-biologisch beter is etc., en mensen dit vooral moeten kopen. Maar die zullen er ongetwijfeld wel zijn, hoewel ze toch niet dominant zijn in het halachische discours. Maar, niemand minder dan de gelauwerde rabbijn Eljasjiev schijnt ganzenlever kosjer te vinden volgens internet, waar verwezen wordt naar een artikel in de Jerusalem Post van 2 maart 2005 (een artikel dat merkwaardig genoeg niet direct op de site van Jerusalem Post te vinden is, maar wel op allerlei andere sites geciteerd wordt, zie bijvoorbeeld de website jewlicious en ook de website highbeam. Tsja ...

Zou Rutte ook hier zeggen dat de orthodoxe Joden maar hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen? Daar sta je dan met je rund, in je achtertuintje, op je balkon, of op een ranzige parkeerplaats ergens langs één van de ’s nachts schaars verlichte snelwegen ... Tussen de illegale prostituees, de bollenplukkende Polen in campers en andere schimmige lieden die nepgouden sieraden willen verkopen, vervalste merkkleding aan de man of vrouw proberen te brengen, je willen verleiden om te investeren in een Afrikaanse bank, of gewoon een wisseltruc met je proberen uit te halen ...

Nu nog even over dat rare verhaal dat ook in de Nederlandse media opdook:

Joodse rechtbank veroordeelt hond ter dood JERUZALEM - Een rabbinale rechtbank in een ultraorthodoxe wijk van Jeruzalem heeft een hond ter dood veroordeeld. De rabbijnen verdenken het dier ervan de reïncarnatie te zijn van een seculiere advocaat die de rabbinale rechtbank twintig jaar geleden heeft beledigd.

Zo ongeveer alle media namen dit over – logisch, want alles is in handen van enkele bedrijven en het nieuws wordt in hapklare verdoofde porties aangeleverd door ANP of een ander mediabedrijf. Weinig kranten doen nog zelf aan onderzoek. Te duur etc. Ten eerste was het een oude hond uit de sloot, omdat het ‘voorval’ zich al twee weken eerder zou hebben afgespeeld. Ten tweede was het al in de Israëlische media na publicatie meteen weer weersproken door de rabbijn zelf. Een van de betere stukken hierover was te lezen in De Pers in de rubriek Pinokkio. Lees het hier zelf.

Maar ja, het gaat over Israël en over ultra-orthodoxe Joden dus dat is altijd kermis hè? Altijd prijs. Is het toeval trouwens dat zo’n berichtje opduikt midden in het debat over de rituele slacht? Het bevestigt het beeld: rare barbaarse middeleeuwse mannetjes die honden stenigen en dieren de keel doorsnijden ...

Met één argument ben ik het niet geheel eens. Ik denk dat het geloof in reïncarnatie tegenwoordig veel meer verspreid is onder (ultra-)orthodoxe Joden in Israël dan 50 jaar geleden. Maar daarover volgende week meer ...

Nog één ding. Het is nu bewezen door de wetenschap – u weet wel diezelfde wetenschap die ook van stal werd gehaald bij de discussie over dat onverdoofde slachten:

'Dagelijks drie uur zonnen halveert kans op borstkanker'

Elke dag drie uur in de zon zitten, kan het risico op borstkanker beperken tot 50 procent, aldus recent onderzoek dat in de American Journal of Epidemiology werd gepubliceerd. Artsen waarschuwen wel voor de gevaren van huidkanker.

(...) De Canadese onderzoekers vergeleken 3.101 slachtoffers van borstkanker met 3.771 gezonde vrouwen die geen tumoren hadden. Alle vrouwen gaven aan hoeveel tijd ze buiten spendeerden tussen april en oktober, gedurende vier stadia in hun leven. Daaruit bleek dat diegenen die minstens 21 uur per week werden blootgesteld aan de uv-stralen van de zon, tijdens hun tienerjaren, minstens 29 procent minder kans hadden om kanker te ontwikkelen dan degenen die minder dan een uur per dag zonneschijn kregen. Bij degenen die het vaakst in de zon zaten op hun veertigste en vijftigste daalde het risico naar 26 procent; bij zestigplussers halveerde zon hun kansen op een tumor.
Lees hier verder.

De zaak is duidelijk: zowel werkgevers als werknemers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen, zeker met de huidige stijging van de zorg. Elke werkgever moet randvoorwaarden scheppen zodat de werknemer 3 uur dagelijks kan zonnen. En elke werknemer moet zelf met een gezondheidsplan komen waar 3 uur zonnen o.a. in opgenomen is.

Sjabbat sjalom!

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008