Dóórpakken

Leo Mock z”l

vrijdag 16 april 2010

In deze periode van het jaar bevinden we ons in de fase na de bevrijding van het lichaam (Egypte), op weg naar een geestelijke bevrijding bij Sinai. Het jodendom als Partij voor de Vrijheid ... Maar wacht eens, staat er niet ook: "in het zweet van uw gelaat zult u brood eten" (Gen. 3:19)? Dus meer een Partij van de Arbeid. Maar wat te doen met "en u zult de vreemdeling liefhebben"? – een vermaning die zeer vaak terugkeert in de Tora? Dus toch een Partij van de Allochtonen? Ik weet het niet meer. En al helemaal niet als ik lees dat we God "een koninkrijk van priesters en een heilig volk moeten zijn", typische SGP- en CU-taal. En dan heb ik het nog niet eens over die 70 ouderen die Mosjé hielpen met het volk besturen op democratische wijze. 70 Democratische ouderen – dat lijkt toch wel sterk op Democraten ’66 ... Genoeg hierover.

Gisteravond keek ik gefascineerd naar NOVA, naar een gesprek met Lucia de Berk, a.k.a. Lucia de B. Aparte vrouw, beetje vreemd. Maar dat maakt je toch niet meteen tot een seriemoordenaar ... Alweer een grote juridische misser van de afgelopen jaren. Hoe kan dat toch? 6,5 Jaar zat ze vast vanwege 7 moorden en nog drie geplande. Als niet Ton Derksen en Metta de Noo zich voor haar zaak hadden ingezet zou ze levenslang hebben vastgezeten. En dat op basis van vage bewijzen – schakelbewijs – en andere ongein (statistische so-called bewijzen, toxocologische rapporten etc). Uiteindelijk bleef over dat er helemaal geen misdrijf was gepleegd! Er was helemaal geen aanwijzing dat er vergif zou zijn gebruikt. Bizar allemaal. Hoeveel meer van dit soort gevallen zijn er? Op zich alweer een pleidooi tegen de doodstraf en tegen doorpakken.

Want opeens roept iedereen dat we allemaal te soft zijn, er moet langer en vaker gestraft worden en zo. Prima, maar dan moeten we echt doorpakken en de schadevergoedingen deels persoonlijk gaan verhalen op de rechters en het OM, wanneer duidelijk sprake is van grove nalatigheid. Hetzelfde moeten we ook in de politiek gaan invoeren wat mij betreft. Politici die duidelijk zeer nalatig gehandeld hebben in beslissingen, gewoon wat laten betalen en desnoods strafrechtelijk vervolgen, in zware gevallen. Dat haalt misschien een beetje de avonturiers uit de politiek die alsmaar dingen roepen en zo. Maar wel van ons geld een vet wachtgeld krijgen. Hoe heette die ene dame ook al weer die, geloof ik, 24 uur kamerlid was, en toen wegging? Ik bedoel: roekeloos rijden wordt wel bestraft, maar roekeloos openbaar bestuur niet echt. Curieus toch? Ik woon in een gemeente waar de wethouder financiën miljoenen in IJsland heeft belegd en toen ... foetsjie. Ik bedoel IJsland – behalve Björk is daar toch niets? Te gek voor woorden eigenlijk, dat zoiets zonder consequenties blijft. Geef zo iemand een verbod van 5 jaar om in de politiek actief te zijn op het gebied van financiën, zou ik zeggen. Want dat doorpakken gaat vooral richting burger, nooit de andere kant op.

In Israël wordt het volgende week ook warm overigens. In Asjkelon gaan namelijk de ultra-orthodoxen demonstreren tegen de verplaatsing van graven rond het ziekenhuis Barzilai. Het ziekenhuis van Asjkelon moet namelijk een nieuwe Eerste Hulp hebben met operatiekamers en zo die gepantserd zijn tegen een raketaanval uit Gaza. Want Asjkelon ligt immers al jaren onder vuur van raketjes die misschien wel klein zijn, maar gewoon door de dunne muren van Israëlische huizen daar gaan. Je moet zo'n ding niet op je kop krijgen of in je huiskamer ... Op het stuk grond dat voor deze nieuwe Eerste Hulp was gepland werden echter een tijdje geleden graven gevonden. Reden voor de ultra's om de bouwplannen te willen stopzetten – uiteraard vergezeld van de bekende politieke chantage. Om het verplaatsen van de graven te voorkomen zou er 90 miljoen sjekel extra moeten worden uitgegeven. Rabbijnen van meer gematigdere stromingen (hoewel die steeds zeldzamer worden binnen de orthodoxie) zagen helemaal geen probleem in het met respect verplaatsen van de graven en vervolgens herbegraven. Daar waren halachisch gezien gronden voor aan te voeren in de juridische literatuur en Talmoed. Na wat wikken en wegen ging Netanjahoe overstag en koos alsnog voor het verplaatsen van de graven. Dat leidde weer tot woede bij de ultra-orthodoxen die dus besloten om te gaan demonstreren. Ik ben benieuwd hoe dat af gaat lopen. Je moet inderdaad met eerbied omgaan met graven en je niet al meteen verschuilen achter argumenten van vooruitgang en kosten alleen. Maar eisen dat een graf nooit en te nimmer geruimd mag worden is weer een te fanatiek standpunt.

Tot slot: minder werken is dè manier om gelukkig te worden, volgens een Brits onderzoek. 'Quality time' met je familie doorbrengen is de sleutel tot een gelukkig en gezond leven. Voor dit serieuze onderzoek werden gedurende vijf jaar ruim 10.000 Britse volwassenen ondervraagd over wat hen gelukkig maakte. Gezondheid, gezin en geld waren de drie belangrijkste factoren voor geluk. Maar wat bleek: alles was terug te brengen tot één basiswens: het verlangen naar een gelukkig familieleven. Goede gezondheid en een stabiele financiële situatie moeten daar toe bijdragen. De 'exploderende' kosten van de zorg zijn dus ook op een andere manier op te lossen: allemaal minder gaan werken.

7 + 2 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.