De lichtjes van Chanoeka

Leo Mock z”l

vrijdag 26 november 2010

U bent waarschijnlijk al aan het proefdraaien voor Chanoeka; er hangt een penetrante frituurgeur in huis en menig huisgenoot klaagt over een opgeblazen gevoel na het (verplichte) proeven van mislukte, halfgare, of zwartgeblakerde soefganiot. Leuk feest, Chanoeka ... Ondertussen staat de rest van de wereld ook niet stil: in Argentinië is iemand opgedoken die 10 kinderen bij zijn eigen dochter verwekte, in België is het folteren van je collega een doodnormale zaak volgens de dader (die geloof ik eerder nota bene een schadevergoeding kreeg van een kwart miljoen ...), Heidi Montag wil haar kleinere borsten terug, en Leers wil weer mensen naar Irak terugsturen (ga eerst eens een recesje daar wonen, denk ik dan...). Ook in India is het niet tof: een medicijnman blijkt een 2-jarig jongetje (of zoiets) geofferd te hebben. Ik hoor uw onderbuikje al knorren: rare cultuur, primitief, etc. Maar sommige rabbijnen en Joodse orthodoxe theologen vinden het allermooiste aan aartsvader Abraham dat hij bereid was om zijn zoon Jitschak te offeren.

Overigens schijnen in een of ander gebied in India ongetrouwde meisjes geen GSM te mogen hebben en niet mobiel te mogen bellen: ze zouden zomaar eens met jongens kunnen bellen waardoor dan weer huwelijken zouden ontstaan die volgens de clan niet mogen. Het gevolg is dan soms een eerwraak. Ach, in Israël is het ook niet allemaal jofel hoor ... Zo schijnt het Hooggerechtshof (BAGATZ) er naar te neigen om de gescheiden buslijnen van de ultra-orthodoxen (u weet wel – mannen voorin, vrouwen achterin) toe te staan, onder bepaalde voorwaarden. (Ultra-?)Orthodoxe vrouwen die voorstander zijn van deze gescheiden buslijnen worden hierin gesteund door enkele seculiere feministen. Het kan verkeren, wat een quatsch ...

Al even raar is de rabbijn van Zefat, Sjemoeël Elijahoe, zoon van voormalig Opperrabbijn Mordechai Elijahoe. Deze rabbijn doet vrolijk een oproep om in Zefat geen woningen meer aan Arabieren te verhuren. Nu krijgt rabbijn Elijahoe daar wel kritiek op van Yuval Sharlo – een van de weinige nog enigszins normale rabbijnen – maar hij zegt het toch maar weer gewoon, in de krant en zo ... Niet minder raar is het extra kosjere circus dat voor Chanoeka helemaal gekasjerd is voor de ultra-orthodoxen. Geen vrolijke dansende meisjes, vrouwelijke clowns of acrobates – nee alleen mannen en jongens. Zo kunnen de pure zielen van het ultra-orthodoxe kroost (en hun vaders) ongehinderd naar het circus kijken! Wel gescheiden zitplaatsen uiteraard. In mijn goede oude tijd zou een ultra-orthodoxe rabbijn verbaasd een wenkbrauw hebben opgetrokken: kosjer circus? Zijn we heidenen dan? Romeinen en Grieken verblijdden zich met zulk vermaak, Jidden niet... En dat op Chanoeka? Hoe Hellenistisch kan een balletje rollen ...

Gelukkig is het in ons oude vertrouwde Nederland weer rustig. Na het wervelende en spetterende megafeest dat de NIHS aan haar leden aanbood ter gelegenheid van het 375-jarige bestaan, keert men weer langzaam terug naar het normale leven. Maar dat is natuurlijk niet makkelijk – zo’n feest hakt er in. Het is moeilijk om de draad weer moeiteloos op te pakken – net als na een vakantie.

Behalve wat gesputter rond een paar PVV-kamerleden is het ook in de Kamer redelijk rustig. Behalve dan rond CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die tijdens de wekelijkse fractievergadering, terwijl nota bene Gerda Verburg het woord voerde, zijn vrouw een liefdes-sms'je stuurde, dat echter op Twitter terecht kwam. Een pikante boodschap, stelde de krant: 'Lieve schat, ik moet nu lang naar Gerda luisteren. Mijn gedachten dwalen af naar jou. Liefs en dikke kus, Pieter'. Dat is inderdaad wel vreselijk pikant zeg! Daar kan de Tenach nog met gemak overheen. Ik citeer de NBG-vertaling uit 1951, hoofdstuk 23 van Ezechiël:

2-4 ‘Mensenkind, er waren eens twee vrouwen, dochters van dezelfde moeder. De oudste heette Ohola, haar zuster Oholiba. Al toen ze jong waren, waren ze ontrouw, in Egypte. Daar werden hun borsten betast en lieten ze zich, terwijl ze nog maagd waren, in hun tepels knijpen.

Tja ... O ja, Balkenende heeft de hoogste onderscheiding gekregen (voor wat in hemelsnaam?!). En Ajax verloor weer glansloos van Real Madrid. Nu interesseert mij dat geen moer natuurlijk – ik heb mijn skybox aan een goede vriend voor enkele fraaie boeken verruild. Vervelender was dat door deze wedstrijd er op gegeven moment een file stond van bijna 20 km op de A2. Een file die ook om acht uur ’s avonds nog 9 km was. En laat ik nou net vanuit de regio Utrecht naar Amsterdam moeten ...

Maar er waren ook echt belangrijke zaken aan de orde. In de grote gekte waar we in Nederland nu al een tijdje in zitten, moet je als je mee wil doen wel ferme dingen roepen. Zo was er een plan van criminoloog Jan Dirk de Jong van de VU om jonge crimineeltjes te vernederen: laat ze in een roze tutu de straat opruimen. Goh, dat is een goed plan. Mensen die zelf te weinig respect hebben, ga je respect bijbrengen door ... ze te vernederen! Hij zei het heel subtiel - zò, volgens de Telegraaf:

Ze in een roze tutu de straat op schoppen en midden in hun wijk een plein laten aanvegen.

Ja, en we hebben ook nog een macho VVD-burgemeester in Zaltbommel: Albert van den Bosch. Uit zijn goudfluwelen mond konden we het volgende optekenen over iemand die overvallers had weten weg te jagen uit zijn winkel, door een karatetrap uit te delen:

Geweldig dat mensen dit doen. Sla ze maar verrot.

Ook Marcouch deed een duit in het zakje: Ouders van jonge criminelen moeten verplicht aanwezig zijn als hun kind voor het eerst door de politie wordt verhoord, volgens PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch in de Tweede Kamer. Daarmee is het probleem van probleemjeugd natuurlijk meteen opgelost! Briljant!

Maar er is ook hoop. Volkomen contrair aan de huidige CITO-terreur en het beleid op basisscholen van meten-is-weten, komt een hoogleraar tot een totaal andere conclusies, over hoe we met jonge kinderen om moeten gaan:

Kinderen worden op veel te jonge leeftijd klaargestoomd voor de kenniseconomie. Dat heeft een averechts effect, stelt Sieneke Goorhuis-Brouwer, bijzonder hoogleraar Spraak- en Taalstoornissen bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

”Veel kinderen raken overprikkeld of ontwikkelen een fundamentele onzekerheid. Er worden bij ons steeds meer gezonde kinderen aangemeld met vermeende ontwikkelingsproblemen”, zegt Goorhuis-Brouwer.

Educatieve programma's die aanvankelijk alleen bedoeld waren voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand, worden nu uitgevoerd in de kinderopvang. “Maar kinderen moeten hun peuter- en kleuterperiode juist ten volle beleven”, vindt Goorhuis-Brouwer. “We geven een jonge baby echt geen boerenkool met worst. In het onderwijs doen we dat wel, in overdrachtelijke zin. En dan zijn we verbaasd dat het kind, ook in overdrachtelijke zin, darmstoornissen krijgt.”

De rest kunt u hier lezen:

Gaan ze hier naar luisteren? Zoals gewoonlijk wordt er door beleidsmakers zelden naar verstandige adviezen van wetenschappers geluisterd. We ploeteren dus gewoon lekker voort. Op naar de kortste dag van het jaar, mét de lichtjes van Chanoeka als baken ...

8 + 2 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.