Het doorgaans stille Amstelveen en andere gehuchten

Leo Mock z”l

vrijdag 23 oktober 2015

Laat ik deze column nu eens luchtig beginnen … Zo zal niet iedereen er bij hebben stilgestaan dat afgelopen woensdag de dag was waarop de reis in de tijdmachine uit Back to the Future II uitkwam. Wereldwijd leidde dat tot commerciële aandacht, optimistische futuristen en anderen die nadenken over de rol van techniek in de moderne tijd, en ongetwijfeld de vaste groupies die zich uitdossen in kostuums van aan de film gerelateerde personages. In dit NRC-artikel kunt u zien welke vindingen uit de film uit 1989 wel of niet gerealiseerd zijn.
Zo ver zat de film er nu ook weer niet naast. En natuurlijk was het afgelopen donderdag Wereld Stotterdag. Stotteren is een aandoening met vergaande gevolgen voor de stotteraar, begrijp ik uit de radiorapportage. Circa 1% van de wereldbevolking is een stotteraar.

Dan die asielzoekers, wieder. Voordeel van alle heisa rond de asielzoekers die ons mooie landje aandoen, is dat we over allerlei plaatsjes horen waar we normaliter nooit over zouden horen of dromen (nachtmerrie?!). Neem nou Oranje. Dat dit behalve een kleur en de naam van ons koningshuis ook nog een plaatsje is – gehucht eigenlijk – in Drenthe, wie wist dat nu? Niemand toch? Inmiddels zijn alle 150 inwoners wel zo’n beetje in de media verschenen … Of neem Steenbergen – Steenwijk kende ik nog nèt, maar Steenbergen? Oi, waar ligt dat nu weer? Antwoord: Noord-Brabant (circa 23.000 inwoners).

Ook het doorgaans stille Amstelveen kwam uitgebreid in het nieuws door verzet van sommige Joden tegen een AZC in Amstelveen. Ondertussen kwam er deze week een nieuw epistel van een Joodse Amstelvener mijn e-mailbus binnenstromen, waarin zij haar zorg uitsprak. De brief was gericht aan B&W van Amstelveen die het epistel woensdagavond jongstleden zouden bespreken.

Het doorgaans zo ‘nuchtere’ (kuch) Nederland is de laatste twee weken in rep-en-roer over de asielzoekers. Alsof de aanwezigheid van 10.000 of zelfs 100.000 mensen in één klap Nederland zal veranderen. Maar ja, het vuurtje wordt dan ook lekker opgestookt door de PVV en in mindere mate de VVD – het bekende economische argument: de asielzoekers zijn duur (voetbal, de bankencrisis, de JSF niet …) – omdat er ter rechterzijde van het kiezersspectrum nog even gauw-gauw gescoord moet worden met nieuwe verkiezingen al in het vizier. Dat je daarna tóch niet doet wat je gezegd hebt vóór de verkiezingen, maakt natuurlijk weinig uit … In die zin is het geruststellend dat de rechtse soep (linkse overigens ook …) doorgaans nooit zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Maar ondertussen zijn er wel al dreigbrieven verstuurd aan raadsleden, zijn burgemeesters bedreigd en verliep het debat in Steenbergen in grimmige sfeer.

Het raarst was nog wel die demo van Pegida, zo'n twee weken geleden in Utrecht. Waarom in hemelsnaam toestemming geven aan Duits rechts(-extreem) gedachtegoed? Waarom blijven ze niet in de Heimat? Pegida had al aangekondigd dat ze in november nogmaals naar Utrecht wilden komen voor weer een demo. Hopelijk zal daar na de rumoerig verlopen demo van Pegida in Dresden enkele dagen geleden, geen toestemming voor worden gegeven. En al helemaal niet omdat de woorden concentratiekampen ('concentratiekampen zijn helaas buiten gebruik') en een Merkel in nazi-uniform op een spandoek te zien waren.

Het is dus te hopen dat Van Zanen – de voormalige burgemeester van Amstelveen en een goede vent – er niet nogmaals intrapt.

Hoe de praktijk er overigens voor een asielzoeker uitziet, begreep ik uit een relaas van mijn eigen dochter, die met een groep in de trein van Groningen naar een AZC in Oisterwijk zat. Ze vertelde me het volgende:

Er komt een grote groep vluchtelingen binnen; te veel om allemaal te zitten. Ze staan allemaal in tussenstukken van de trein, iedereen met een koffertje/plastic tas bij zich en een envelop met de bestemming. Sommigen gingen vanuit Assen naar Zwolle, naar Utrecht, naar Tilburg, om daar de bus te nemen naar Oisterwijk. En dan … 30 minuten lopen naar het AZC! Terwijl het regent. Uiteraard hadden ze allemaal een routebeschrijving van 9292ov.nl – heel mooi geprint in kleur, maar onbegrijpelijk want in het Nederlands. Er is geen begeleiding of tolk aanwezig. Een jonge vrouw van 24 - zelf gevlucht uit Irak toen ze ongeveer 3 was - communiceert met de vluchtelingen in het Arabisch om hen een beetje te helpen. Ik raak aan de praat met haar: zij studeert nu zelf maatschappelijk werk, maar wil misschien overstappen op sociale juridische dienstverlening en dan rechten studeren. De vluchtelingen staan nog steeds allemaal in de trein met hun spullen, en bellen uiteindelijk maar een taxi zodat ze niet een half uur hoeven te lopen - veel echtparen hebben namelijk nog jonge kinderen …

In Israël blijft het ondertussen onrustig, met slachtoffers aan beide zijden: Israëli’s en Palestijnen. Nieuw element is dat er inmiddels al een Jood en een Eritreeër zijn gedood die verdacht leken, maar wat uiteindelijk loos alarm bleek. Een verontrustende ontwikkeling. En natuurlijk de bizarre uitspraak van Netanjahoe over het plan van de Endlösung waar al heel veel over gezegd is. Bijvoorbeeld in de reactie van Holocaust-overlevende Noah Klieger in de Yediot. Of op Failed Messiah.

En ja, de Moefti van Jeruzalem was inderdaad een zuivere antisemiet die met nazistisch gedachtegoed sympathiseerde en die dit soort ideeën misschien wel salonfähig heeft gemaakt in sommige Arabische kringen. Dat neemt niet weg dat de opmerking van Netanjahoe grotendeels onjuist en overbodig is. Laten we toch hopen op een rustige en veilige sjabbat. Voor iedereen: Jood en Palestijn.

Sjabbat sjalom

7 + 2 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.