Hufterigheid

Leo Mock z”l

vrijdag 17 september 2010

Het was even schrikken toen ik het las, maar Freek de Jonge gaat nog elke dag van bil! Baroech Hasjem. "Het is heerlijk, intiem en wonderschoon. Ik weet ook zeker dat Hella geen behoefte heeft aan een ander!" Tegelijkertijd sprak hij ook zijn bezorgdheid uit: "Als ik naar de jonge generatie kijk, denk ik: ze hebben gewoon te weinig seks." Gòh die Freek & Hella toch ... Ook las ik dat het weer goed gaat met de ozonlaag – u weet wel die laag die ons tegen de UV-straling van de zon beschermt en die al in de jaren '80 van de vorige eeuw bijna was opgelost door de deodorantspray, die u en ik elke dag onder onze oksels spoten. Ruim een generatie zont niet meer en is gedoemd zich met crèmetjes en andere middeltjes te behandelen om toch die gezonde bruine look te krijgen. Maar nu gaat het dus – Godlof – weer goed: in 2050 is de ozonlaag weer helemaal hersteld. Daar ben ik dan als vitale tachtiger blij mee: eindelijk weer zonnen! Op de Veluwe is het ook nog steeds niet pluis. Ik citeer even een berichtje:

Een supermarkt in Veenendaal doet niet mee aan een nieuwe verzamelactie: de dungans. De supermarkt vindt de schijfjes met afbeeldingen van magische wezens occult en niet geschikt als speelgoed, meldt de Telegraaf. Met de moderne flippo's kunnen kinderen spelletjes spelen tegen elkaar. Vooral de reclames stuitten christenen tegen de borst, omdat de suggestie wordt gewekt dat de kinderen bezeten zijn door kwade geesten.

En:

"Kinderen veranderen in de Dungan-karakter, de demon, die ze hebben gekozen. Het is walgelijk", aldus Jos en Regina van de christelijke website Rejoicenow.nl.

Ben benieuwd wat het CJO / NIK / IPOR en het Cheider vinden van de dungans ...

Ook niet mis was de conclusie van filosoof Bas van Stokkom in Trouw dat de hufterigheid in Nederland in opmars is, ja norm geworden! Je moet dan denken aan "agressie tegen publieke professionals, zoals politieagenten en ambulancepersoneel, is de laatste kwarteeuw flink gegroeid. En ondanks het feit dat de algehele criminaliteit al weer tien jaar afneemt, zit er een stijging in vandalisme en jeugdgeweld – categorieën die ik onder hufterigheid zou scharen". En denkt u dat hij allerlei Tokkies bedoelt, nee, lees en huiver: "Anno nu loopt de bourgeoisie, de middenklasse, zelf voorop in hufterig gedrag. Dat is uitermate zorgelijk."
U dacht aan doorstuderen op universiteit, HBO of een leuke cursus bij een open universiteit of zo? Niet doen:

"Ik heb het over de grote middenmoot van mensen die een hogere opleiding hebben en die tamelijk welvarend kunnen leven. Ze hebben doorgaans hoge verwachtingen van het leven. En als die verwachtingen niet uitkomen, worden ze prikkelbaar. Ze hebben vaak narcistische trekjes, als gevolg van een opvoeding waarin ze erg veel aandacht hebben gekregen en op een voetstuk stonden. Veel van deze mensen hebben een kort lontje. Ze zijn veeleisend, ze willen snel bediend worden en bij tegenslag gaan ze over de rooie. Deze eigenschappen, maar vooral ook het lichtgeraakt zijn, komen nu vaker voor bij hogeropgeleiden dan bij lageropgeleiden."

Nee, het is niet fijn in Nederland:

"Bodybuilden, tatoeages dragen, gore moppen vertellen; gedrag dat je oorspronkelijk vooral vond bij het rauwere volk, heeft zich verspreid over de middenlagen."

En dat komt allemaal door de jaren '60 en '70! De doorgeslagen individualiteit, egocentrisme, de amusementsindustrie. Weg dus met de erfenis van Pipo-de-Clown, Swiebertje, de Stratenmaker-op-zee-show, André van Duin en de Muppetshow ...

Over opleiding gesproken. Nu blijken studenten die voor arts studeren ook soms zware dyslexie te hebben. Mensen met zware dyslexie zouden geen behandelend arts moeten worden, te problematisch vindt men nu. Verkeerde medicijnnamen, hoeveelheden van geneesmiddelen etc. Op Geenstijl was dat aanleiding om daar een lollig berichtje over te schrijven.

Maar ook rabbijn Evers houdt zich intensief met geletterdheid bezig zie ik op de NIK-site, en dan heb ik het niet over de vraag hoe u zich op Jom Kippoer van kaft-tot-kaft door 2 delen gebedenboeken heen moet lezen:

Wij zijn het volk van het Boek en kennen het belang van geletterdheid. De bijeenkomst was zeer inspirerend, er werden enorm veel ideeën uitgewisseld. Wat mij zeer aansprak waren de woorden van kinderboekenschrijver Paul van Loon. Hij benadrukte hoe kinderen alleen door het lezen van boeken leren zich in andermans positie te verplaatsen. Pas door een boek te lezen kun je leren in andermans wereld in te leven. Ik vind dit een uitermate belangrijke gedachte, die ook van toepassing is in het Midden-Oosten waar kinderen worden vergiftigd met anti-Israel propaganda. Vrede is alleen mogelijk door zich in te leven in elkaars wereld en problemen.

Ik wens u een inspirerende Jom Kippoer, een goede vasten en behouden aanbijt, met haringsla uiteraard. En koffie met kaneel. Hoewel ik pas hoorde van kennissen die aanbeten met allerlei soorten cake, gebak en taart. Moet ik ook eens gaan proberen denk ik ...
En voor iedereen die zich dit jaar aan mijn column/weblog heeft gestoord of zich beledigd voelde: een oprecht Jom Kippoer-excuus! Graag breng ik u hierbij nog even de wijze woorden van Maimonides in gedachten (Wetten omtrent Berouw H2), een van de meest wijze rabbijnen die verrassend goed Nederlands schreef voor zijn tijd:

  1. [11] Door het doen van boete en [het beleven van] de Verzoendag zelf worden alleen de zonden tegenover de Allerhoogste verzoend, zoals het eten van verboden voedsel of het aangaan van een verboden geslachtsgemeenschap en dergelijke dingen. Maar zonden tegen de medemens, zoals het toebrengen van schade, iemand vervloeken of diefstal en dergelijke, worden pas vergeven, nadat men teruggegeven heeft wat men de naaste schuldig is en vrede met hem heeft gesloten.
    [12] Ook al heeft men geld teruggegeven dat men schuldig is, toch moet men vrede sluiten en vragen of de ander het wil vergeven. Zelfs als men de naaste alleen maar met woorden heeft lastig gevallen, moet men het met hem bijleggen en er net zolang bij hem op aandringen, totdat hij het vergeeft.
  2. [14] Omdat het een mens dus verboden is hardvochtig en onverzoenlijk te zijn, maar men zich gemakkelijk moet laten verbidden en zich moeilijk kwaad mag laten maken, daarom moet men, wanneer de zondaar om vergeving komt vragen, van harte en vol bereidwilligheid vergeving schenken. Zelfs wanneer hij leed berokkend heeft en veel heeft misdaan, dient men niet wraakgierig te zijn en geen wrok te koesteren.
8 + 3 = ?
Geachte heer Mock: mbt "Bodybuilden, tatoeages dragen, gore moppen vertellen; gedrag dat je oorspronkelijk vooral vond bij het rauwere volk, heeft zich verspreid over de middenlagen." Mijn aliah was in 1968, kort nadat ik afzwaaide uit militaire dienst. (21 maanden in het nederlandse leger vond ik genoeg, 3 jaar in het israelische een beetje veel van het goede) Na mijn jeridah in 1986 was een van de dingen die mij het meest opvielen het spraak gebruik. Uitdrukkingen die ik alleen uit het leger kende hoorde ik nu op televisie! Of dat nu "komt allemaal door de jaren '60 en '70! De doorgeslagen individualiteit, egocentrisme, de amusementsindustrie." zou ik niet weten; mijn indruk is dat hier al door de oude grieken over geklaagd werd. Met vriendelijke groet, Fred van Hessen

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.