Leuke kerstliedjes

Leo Mock z”l

vrijdag 4 januari 2013

Ja, het waren weer bewogen dagen. Eerst verging de wereld niet – weer iets dat beloofd was en niet gebeurt (u weet nog: eerst het zuur dan het zoet van Balkenende …). Allemaal een vrolijk Maya-achtig 2013 nog. En toen werd het kerstmis en nieuwjaar. En dat terwijl de R al weer in de maand zat – de R van Regen & guuR weer, van donkeRe dagen, koRte dagen, en spaaRzame sfeeRverlichting en veRsieRingen, en MakkabeeëRs en SinteRklaas natuurlijk (waarbij allerlei Joden betrokken zijn, bij de intocht en zo). En vuuRweRk natuurlijk – al vanaf begin december zit men zich in te knallen bij ons achter.

Echt in een goed Ritme kom je natuurlijk niet met al die feestdagen/vreetdagen. Wéér die soefganiot – maar nu met krenten. En appelbeignets natuurlijk, met veel poedersuiker. Tuurlijk ga je dan na al die caloriebommen goede voornemens maken. Je moet wel na alle olie, meel en suiker. Dit filmpje wil ik u dan ook niet onthouden.

Maar ook dit vage/foute liedje, All I want for Christmas is Jews, (voor de anapopbeten onder ons: een variant op het liedje van Mariah Carey) op Youtube – lees de commentaren en huiver (leuk ook, zo’n Hitler-avatar). Raar dat dit niet is verwijderd … Om hoofdpijn van te krijgen – maar pas op: niet meteen naar dat paracetamolletje grijpen – blijkbaar toch niet zo onschuldig.

En wat was er verder nog voor nieuws? Hier in Nederland natuurlijk niets. Vanaf Sinterklaas tot 1 januari zit iedereen in de slaapstand (zie boven). Behalve dat men nog wat extra wil bezuinigen en daar elk vaag rapportje of cijfermateriaal van CBS of de DNB voor gebruikt. Ondertussen windt Asscher zich op over de foute champignons (kijk hier maar) die door Oost-blokkers onder erbarmelijke omstandigheden worden gestoken:

”Het is niet te bevatten dat werknemers op een dergelijke manier worden uitgebuit. Ik wist niet wat ik zag, toen ik hier voor eerst mee geconfronteerd werd. Zoiets kan toch niet in Nederland? (…) Behalve dat de Inspectie SZW doorgaat met het intensief opsporen en aanpakken van wantoestanden, ga ik de komende tijd bekijken of ik ook de andere supermarkten over de streep kan trekken om gezamenlijke aan deze Middeleeuwse toestanden een eind te maken.”
(bron: nrc.nl)

Vooral onze grootgrutter uit Zaandam die altijd op de kleine champignons let, moest het ontgelden:

“Koop alleen eerlijk geproduceerde champignons zou ik willen zeggen, ga voor champignons dus naar C1000, COOP of Jan Linders. Zij hanteren het keurmerk fair produce.”
(bron: nrc.nl)

Merkwaardig genoeg komt Fair Produce tot andere conclusies: “Ook Bart Jan Krouwel van de keurmerkorganisatie Fair Produce laat aan de NOS weten dat er met Albert Heijn niet veel mis is. De organisatie heeft meer kritiek op Jumbo, Aldi en Lidl.” (bron: idem). Wat is hier toch aan de hand? En ondertussen gaat de bijstand sinds decennia weer achteruit. Laat ze champignons plukken, die bijstandsmoeders!

Enfin, aan de overkant van de Middellandse Zee was het ook gezellig. Een goede PR voor de kosjere slacht kwam aan het licht via de consumentenrubriek op tv, Kolbotek. Deze onthulde misstanden in de slachterij/vleesfabriek in Beth Sja’an, van Tenuva (een van) de grootste landbouwproducent(en) in Israël. Daar zouden kalveren mishandeld worden door ze elektrische schokken te geven en ander fijns. Het goede nieuws was dat de politie een inval deed en alle werknemers ondervroeg, ook de dierenartsen die daar werkten. Ook daalden de verkopen van de firma met 17%. En ook het rabbinaat was goed bezig: opperrabbijn Metzger (what’s in a name?) zou onderzoeken of ze het kasjroetcertificaat af gaan nemen. Helaas kwam deze met de mededeling dat het rabbinaat niet bevoegd is om dat certificaat af te nemen omdat er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat dit strikt gezien invloed heeft op het kasjroet van het vlees.

Wel benadrukte hij het belang van het voorkomen van dierenleed en dierenmishandeling: Onze Tora gebiedt ons om met erbarmen om te gaan met dieren en verbiedt het ons om ze te kwellen. Ook zou hij de rabbinale toezichthouders opdragen om er oog op te houden dat dit soort zaken niet meer voorkomt, ook omdat ze kunnen leiden tot gebreken aan het dier die het vanuit kasjroet-oogpunt ongeschikt maakt voor consumptie. Ook zullen er regels komen die een dier dat mishandeld wordt, ongeschikt maakt voor consumptie vanuit religieus opzicht (bron: srugim). Ondertussen was men al namens dierenrechtenorganisaties in Israël naar de rechter gestapt om de firma te laten sluiten. Dat mislukte volgens mij, en men kreeg de kans om verbeteringen door te voeren, waar natuurlijk weer over geruzied wordt of deze wél of niet zijn doorgevoerd. Het filmpje uit de uitzending van Kolbotek is niet meer te zien op YouTube, onder het mom van auteursrechterlijk materiaal. Tja.

Tot slot: Let op bij onbegrijpelijke sms-jes, snoep lekker (gematigd) door en het leven is tóch meer dan een strijd van allen tegen allen.

Sjabbat sjalom!

8 + 1 = ?
we vonden het vreselijk leuk !

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.