Een nieuwe ijstijd

Leo Mock z”l

vrijdag 24 mei 2013

Tja, met al die Joodse en Christelijke feestdagen en een week column-vakantie lopen we elkaar alweer zo’n twee weken mis. Zo was ik al enkele columns geleden vergeten om stil te staan bij de zo bekende Horst Tappert en zijn Derrick. De zo gemoedelijke rechercheur bleek aan het Oostfront gevochten te hebben, nog wel bij de SS-Doodshoofddivisie. En dan ook nog in een gebied waar al eind 1941, begin 1942 massaslachtingen van Joden hebben plaatsgevonden, namelijk de stad Charkov.

Kijk ook nog hier voor Russische documentatie over de nazi-misdaden in Charkov.

Natuurlijk, hij was nog maar een jongen van 18 of zo, maar wie in 1943 vrijwillig naar het Oostfront ging – toen de oorlog voor Duitsland eigenlijk al verloren was – die moet wel een echte Belieber zijn geweest. Het bekende “Harry, hol schon mal den Wagen” krijgt opeens een sinistere en macabere bijklank …

Ondertussen was u al uitgeteld wegens Sjawoe’ot en dan kwamen daar de grote hoeveelheden kaastaart ook nog bij. Het moet niet veel gekker worden. Misschien deed u wel mee aan een leernacht – een gebruik waarvan iedereen denkt dat het al héél oud is en vast al in de Talmoed staat. Maar helaas, het is een kabbalistisch gebruik uit de zestiende eeuw dat zich in de loop van de zeventiende en achttiende eeuw over de massa’s verspreidde – net als sommige andere van oorsprong kabbalistische gebruiken (Kabbalat Sjabbat bijvoorbeeld). Het staat dan ook niet in de basistekst van de Sjoelchan Aroech. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vertellen dat al in de Zohar (dertiende eeuw) wordt gesproken over het belang van een leernacht op Sjawoe’ot …

Ergens in de eerste helft van de zestiende eeuw zaten op een Sjawoe’ot-nacht in Griekenland een aantal mystici bij elkaar, onder wie Josef Karo en Alkabets. Men begon de leernacht met het lezen van Tenach-verzen; vervolgens ging men Misjna lezen. Opeen sprak Josef Karo met een vreemde stem, die niets anders bleek te zijn dan die van de Misjna zélf! Een stem die steeds sterker werd en adembenemend was in intensiteit. De stem legde de mystici uit hoe aangenaam men in de hemel hun leernacht vond – God, de engelen en de sterren luisterden allen. Uiteraard leerde men ook nog Kabbala die nacht. Ook gaf de stem hun de opdracht om op aliya naar Israël te gaan. Zo kwamen sommige mystici uiteindelijk in Sfat terecht, dat in de loop van de zestiende eeuw en later hét mystieke centrum van Israël zou worden. Eén advies: doe dit niet zelf thuis…

Misschien valt het u steeds vaker op dat uw gesprekpartners dom lijken. Wel, dat ligt niet aan u – wetenschappelijk onderzoek heeft het bevestigd: de intelligentie van mensen uit het Westen neemt af. Echt, althans volgens nu.nl:

De gemiddelde intelligentie van de westerse bevolking is in de afgelopen 130 jaar waarschijnlijk afgenomen. Dat beweren wetenschappers in een nieuwe studie.

Let ook op de enigszins unheimische opmerking dat het IQ van de westerse bevolking in de afgelopen decennia is gedaald omdat natuurlijke selectie niet langer de meest slimme mensen bevoordeelt. Maar er is ook goed nieuws: werken van negen tot vijf is niet alleen volgens Dolly Parton negatief:

"Het moderne leven, waarbij we van negen tot vijf moeten werken, zorgt ervoor dat slimme mensen onder meer druk staan en een break-even aantal kinderen krijgen…”

Bij de Kotel blijft het nog even onrustig, zeker nu de muren en de deur van het huis van één van de prominente Vrouwen van de Kotel met vervelende treife teksten werden beklad. Dat het uit naam van de Tora gebeurt, maakt het echt niet méér kosjer. Enfin, lees het ontluisterende artikel hier in het Hebreeuws.

Vooruit, ik geef u ook nog een Engelstalig artikel.

Gelukkig zijn er ook nog de verkiezingen voor het ambt van Opperrabbijn van Israël. Dat is inmiddels een tragikomische voorstelling geworden, die meer met politiek, ego’s en andere belangen heeft te maken dan met een religieuze roeping en missie.

Je wordt er niet vrolijk van …

Verder weet ik niet wat u er van vindt, maar ik krijg het idee dat er een nieuwe ijstijd is begonnen. Het wil maar niet opwarmen – niet in Nederland, maar ook in andere gebieden is het wisselvallig. En dat terwijl de zon volgens Trouw wakker lijkt geworden uit zijn winterslaap – kunt u het allemaal nog volgen?

Lees de bijbel over de eindtijd waarin de zon niet alleen wakker wordt maar alles in de fik steekt. Lees Maleachi vanaf vers 17.

Het blijft tobben. Maar niet natuurlijk als u uw slaapkamer blauw verft, volgens de laatste wetenschappelijke inzichten op nu.nl:

Mensen met een blauwe slaapkamer slapen gemiddeld bijna 8 uur per nacht en worden gelukkig en positief wakker.

Slaap lekker en sjabbat sjalom!

7 + 2 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.