Rabbijn Elon in problemen

Leo Mock z”l

vrijdag 19 februari 2010

Terwijl het aantal verdachten in de zaak van de liquidatie van een Hamas-topman in Dubai inmiddels is opgelopen tot meer dan tien, vraagt een aantal mensen zich af hoe het kan dat hun identiteit is gestolen. Hun identiteit zou zijn gebruikt voor de valse paspoorten die de uitvoerders van de operatie bij zich droegen. Is dit nu niet een klassiek voorbeeld van diefstal van identiteitsgegevens waar sceptici nu al jaren tegen waarschuwen? Dat je zeer, zeer terughoudend moet zijn met het opslaan van persoonsgegevens, waaronder DNA, vanwege fraude en misbruik? Denk ook even aan het biometrische paspoort dat ons door de strot wordt gedrukt. Ook in Israël is veel verzet tegen het biometrische paspoort vanwege misbruik en diefstal van gegevens. Bijvoorbeeld door de mafia of andere geïnteresseerden. Ik denk dat we ons hier zeker zorgen om moeten maken, nu het dus blijkbaar in praktijk gewoon mogelijk is.

Tegelijkertijd houdt de affaire rond rabbijn Elon al dagen de Israëlische media bezig. Deze charismatische rabbijn die hoofd was van de bekende nationaal-religieuze middelbare school Chorew en later tevens hoofd van Jesjiwat Hakotel in de Oude Stad, verdween zo’n vier jaar geleden van het toneel. Gezondheidsproblemen mompelden sommigen. Anderen beweerden dat hij aan een spirituele retraite bezig was. Verbijstering alom toen enkele dagen geleden het Forum Takana bekend maakte dat zij Elon de wacht had aangezegd wegens gedrag dat niet overeen kwam met "ethiek en heiligheid". Forum Takana werd in 2003 opgericht als zelfbenoemde waakhond tegen seksueel misbruik en intimidatie in de nationaal-religieuze gelederen. Indirect was de affaire Kopolowitch (voormalig hoofd van Netiv Meïr) van ruim 10 jaar geleden de aanleiding – de rabbijn en rector van de middelbare school Netiv Meïr die veroordeeld werd voor seksueel misbruik van minderjarigen en 3½ jaar in de cel zat.

Maar wat was er nu met Elon precies aan de hand? "Het gaat om serieuze zaken", zegt een lid van Takana in de krant. "Het gaat om meer dan seksuele intimidatie", wist een rabbijn en forumlid te vertellen in een andere krant. En weer later kwam de aap uit de mouw: de rabbijn zou langdurig een relatie met een seksueel karakter hebben gehad met iemand van hetzelfde geslacht. Misbruik van zijn spirituele positie, zegt Takana – we moesten dan ook de jeugd waarschuwen, met alle pijn in ons hart.
Na dagenlang artikelen op de voorpagina van de kranten is er echter nog steeds weinig duidelijkheid. Om hoeveel gevallen gaat het eigenlijk? Tot nu toe twee zegt het Forum, maar er zijn na alle media-aandacht weer wat bijgekomen die ook onderzocht zullen worden. Waarom is Takana niet destijds naar de politie gegaan? Wat voor autoriteit heeft Forum Takana eigenlijk? En heeft Elon inderdaad een document ondertekend waarin hij de beschuldigingen aan zijn adres toegeeft?

Toch is er veel steun voor Takana. Men prijst het forum dat men de zaak in de openbaarheid heeft gebracht en het niet binnenskamers probeert op te lossen. Dat men streeft naar transparantie en openheid. Bovendien werd de affaire Elon behandeld door 10 zeer bekende nationaal-religieuze rabbijnen als Lichtenstein, Sharlo, Gigi, Lewanon, en Gissar die allemaal tot de dezelfde conclusie kwamen. Ondertussen reisden honderden mensen af naar Migdal bij Tiberias – u weet wel dat plaatsje waar 2000 jaar geleden een zekere Maria rondliep – waar rabbijn Elon al sinds 4 jaar verblijft in een soort ballingschap, hem opgelegd door Takana. Daar kwamen zijn leerlingen, ex-leerlingen en vrienden hem een hart onder de riem steken.

Maar er is ook kritiek op Takana. Zo stapte de orthodox-feministische organisatie Kolech uit het forum omdat er volgens hun onzorgvuldig gehandeld is inzake Elon. En waarom hebben ze de zaak juist nu in de openbaarheid gebracht? Wil men echt schoon schip maken of is men toch bezig met de zaken onder het tapijt te vegen – men heeft immers 4 jaar gezwegen! Van een verslag van vandaag in Ma'ariw over hoe Takana via een telefoongesprek met ene 'Zwika' (schuilnaam) informatie probeert te verzamelen over de vermeende misdaden van Elon, wordt je niet echt vrolijk. Het ademt een sfeer van amateurisme uit. Zo heeft die 'Zwika', die men bevraagt, het verhaal van zijn beste vriend gehoord, het (vermeende) slachtoffer van Elon. Voor de lezers die Hebreeuws kennen: klik hier

"Welkom in de Middeleeuwen", schrijft iemand in een opiniestuk. Want als mensen weer beoordeeld worden door zelfopgeworpen instanties uit hun eigen sector in plaats van door de politie en de rechtbank, dan zijn we weer terug in de Middeleeuwen. Op internet weet men het ondertussen wel: het is een bloedsprookje, men kan het gewoon niet hebben dat Elon zo populair en charismatisch is. Anderen wijzen op politieke motieven: Elon was voorstander van de terugtrekking uit Gaza. Conflicten rond Jesjiwat Hakotel en wat nog allemaal meer, worden ook meegenomen in de reacties. Men is vooral ontzet, met stomheid geslagen, of boos.

Ondertussen worden in de vele reacties serieuze onderwerpen aangesneden: wat is de rol van een rabbijn eigenlijk? Moet een rabbijn charisma hebben, wat zijn de gevaren van een goeroe als rabbijn? Welke verantwoordelijkheid heb je zelf als volgeling van zo’n goeroe-rabbijn? Is men niet te krampachtig over seksualiteit? En is de scheiding tussen de seksen in het onderwijssysteem misschien de boosdoener? Of zijn het de taboes rond homoseksualiteit die ook in nationaal-religieuze kringen aanwezig zijn? Is men niet veel te opgesloten binnen nationaal-religieuze kringen en opereert men als "een staat binnen een staat", zoals o.a. Awraham Burg in een artikel zegt? Volgens sommigen kan de affaire Elon tot een serieuze crisis in het geloof onder de nationaal-religieuzen leiden. Allerlei instituten houden al ingelaste bijeenkomsten om hun leerlingen te sterken in deze moeilijke uren. Het laatste woord zal hierover nog lang niet gezegd zijn.

Ook in Tsfat is het feest. Daar probeert een onbekende organisatie om Joodse winkeliers, fabrikanten en ondernemers te bewegen om hun Arabische werknemers een verklaring te laten ondertekenen dat ze zich aan de 7 Noachidische geboden zullen houden. De Arabische werknemer verklaart:

"Ik, de ondergetekende, verklaar hierbij dat ik me verplicht om de 7 Noachidische geboden te onderhouden, die mijn verklaring van trouw is aan het Joodse volk, op basis van de Joodse waarden. Ik weet dat als ik betrapt wordt dat ik een gebod heb overtreden, dat mijn werkgever mij kan ontslaan zonder voorafgaande kennisgeving en compensatie".

Te gek voor woorden – wat doen ze daar in het drinkwater in het noorden?

7 + 3 = ?
De stelling dat niet-Joden de Noachidische geboden zouden moeten houden vind ik wel begrijpelijk. Het zou mogelijk kunnen leiden tot stabiliteit in het land. Echter, ik heb nog niet gezien dat alle Joden zich houden aan de wetten van Mozes. S. Feitsma (fan van Israel!)
Beste heer Feitsma Tja wat bedoelt u nou precies te zeggen? Allereerst zelfs als het waar zou zijn dan lijkt het een beetje een jij-bak... Dat veel Joden zich niet aan de wetten van Mozes houden ontslaat de niet-Joden natuurlijk niet om zich aan hun deel te houden (als je al vindt dat dit een bruikbaar paradigma is voor de relaties tussen joden en niet-joden) ten tweede: ja nogal wiedes dat de joden zich niet aan de wetten van Mozes houden - die vervelende @#$%% Romeinen hebben de hele boel verziekt, Jeruzalem gesloopt en de Tempe verbrand... Het houden van de wetten van mozes is niet eens mogelijk zonder offers, tempel en de Heilige Ark... (als je al vindt dat deze plichten eeuwig geldig zijn)... dat het invoeren van de Noachidische geboden in Israel tot stabiliteit gaat leiden betwijfel ik overigens... gaan we dan actief afgodendienst opsporen en vernietigen? ik vraag me af of dit de weg is ... Leo Mock (ook Israel-fan ...)

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.