Kleine en grote opmerkelijkheden

Leo Mock z”l

vrijdag 2 september 2016

Twee weken geleden schreef ik al over de ruim 250 pakken Israëlische cornflakes die (mogelijk) besmet waren geraakt met een niet virulente stam van de Salmonella-bacterie. Deze cornflakes werden door ‘onze’ Unilever in Israël gefabriceerd c.q. op de markt gebracht door de lokale Israëlische Telma-fabrikant. Volgens mij is niemand er echt ziek van geworden. Vervelender is de thee van Unilever die nu weer geen zuivere koffie blijkt te zijn volgens nu.nl. Met de theepluk in India is nog steeds van alles mis. Althans vooral voor de tijdelijke arbeiders: slecht betaald werk, zonder beschermende kleding tegen pesticiden moeten werken, en vakbonden zijn taboe. Dat zou je toch helemaal niet verwachten in een land met een kastenstelsel? Unilever belooft zich meer in te zetten om de zaken te verbeteren, want – let op – zich terugtrekken is geen optie: ''We kunnen helpen de problemen op te lossen of we kunnen onze handen er helemaal van aftrekken. Als we dat laatste doen, gebeurt er sowieso niks, dus kiezen wij ervoor betrokken te blijven''.

Ook opmerkelijk was de zomergast van afgelopen zondagavond, hoogleraar Andrea Maier – een soort ‘Übermensch’ die is gespecialiseerd in veroudering, overal onderzoek doet en duizend banen en functies heeft. Want veroudering is een ziekte en die moeten we genezen. Zo ligt de levensduur van 130 jaar binnen handbereik en misschien zelfs van duizend jaar, zoals de geniale maar excentrieke Engelse bioloog Aubrey de Grey stelt, die door Maier hevig wordt bewonderd. Voor de rest lacht ze voortdurend geforceerd, op het obsessieve af. Hoe naarder de inhoud, hoe meer lachen. Zo kan een ouder persoon in vijf dagen tien tot vijftien procent van zijn spiermassa kwijtraken. Gewoon foetsie! Hahaha. Überhaupt raak je na je dertigste elk jaar één procent aan spiermassa kwijt, hahaha. Het liefst zou ze ‘hapjes’ nemen uit levende lichamen en dan de cellen en het verouderingsproces bekijken. Hahaha. Maar ja, dat zou onethisch zijn, dus moet ze het doen met dode lichamen die aan de wetenschap zijn gegeven. Zoiets.

Over enig ethisch kader heeft Maier verder weinig te vertellen – is oud worden een zegen als de mens zich nog niet ethisch in verbeterde (of het liefst: perfecte) staat bevindt? En voor wie is die technologie/superpil straks bereikbaar – voor iedereen of alleen de gefortuneerden? Of staan straks die theeplukkers in India gedurende duizend jaar slechtbetaald en uitgebuit thee te plukken? En gaan we stiekem ook nog een eugenetisch programma eraan toevoegen, zodat we/sommigen niet alleen duizend jaar worden, maar ook allemaal blank en rank, groot en Jood worden? Nee, de hele uitzending heb ik niet gezien – ik haakte na ongeveer 45 minuten af en zapte af en toe nog eens terug, want saaaai. Haar onderzoek schijnt te worden gesubsidieerd door Silicon Valley. Dus dat zit verder wel snor!

Ondertussen gaat het fenomeen recall in de Israëlische voedingsindustrie gewoon door; de hysterie lijkt niet te bedwingen. Opnieuw is de techina verdacht – dit keer van de firma RJM die vooral aan instellingen levert – en ja opnieuw een salmonella-verdenking. En net vers van de pers worden de verpakte worstpakjes van Jechiam uit de supermarktketen Rammy Levi gehaald. Want iets met de verpakking is niet helemaal okidoki, waardoor de worst kan verkleuren. Tja. Maar het komt nu wel erg dichtbij!!

Voor alle complotdenkers: ook in Nederland is iets aan de hand met sesam. Volgens mij is het een links-islamitisch complot waar de zionisten, de Gülen-beweging, extreem-rechts en de Vrijmetselarij vreemd genoeg ook iets mee te maken hebben. Op de website van Smaakt – fabrikant van biologische producten – lezen we de volgende ernstige waarschuwing. "Op woensdag 24 augustus jl. heeft de Smaakspecialist besloten om met onmiddellijke ingang een batch sesamzaad ongepeld van het merk Smaakt uit de winkel/handel te halen. Reden voor deze maatregel is een internationale melding dat er in bovenstaande producten mogelijk de salmonella bacterie is aangetroffen. Naar aanleiding van een uitbreiding van het aantal batches roept de Smaakspecialist uit voorzorg alle ongepelde sesamzaad terug." De rest kunt u hier verder lezen. Bart Schut zal er vast over schrijven.

Tot slot ook wat Israëlisch nieuws. Zo waarschuwde de vorige Mossad-chef Pardo dat Israëls grootste probleem niet externe veiligheidsdreigingen is – er zijn volgens hem voor Israël op het moment geen existentiële bedreigingen – maar interne. Hij waarschuwt niet voor Iran maar voor een burgeroorlog In Israël zelf. Aldus onder andere de Jerusalem Post.

Niet minder opmerkelijk waren de geruchten dat een orthodoxe lerares ontslagen zou zijn uit haar baan op een ultra-school omdat ze een rijbewijs heeft gehaald. Dat had ze nodig voor haar gehandicapte dochter. Gelukkig weet de nieuwe politiechef Alsheikh wél hoe het moet. Die legde nog even uit waarom het natuurlijk en logisch is dat Ethiopische Joden in Israël eerder worden verdacht.

Sjabbat sjalom!

7 + 1 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.