Empathie in plaats van een versteend hart

Leo Mock z”l

vrijdag 27 januari 2017

Ach mensen wat hadden we een tof land hier, voordat al die buitenlanders en asielzoekers kwamen. Je zou bijna die politionele acties vergeten in ‘ons’ Nederlands-Indië, waar minder fraaie dingen gebeurde. Ook zou je bijna de Sjoa vergeten, waardoor in vijf jaar tijd circa 100.000 Joodse Nederlanders van ons grondgebied werden gedeporteerd om in de concentratiekampen te worden vermoord. De NSB-achtige Telegraaf wist natuurlijk van niets … ‘Doe eens normaal’, zou ik zeggen. Ook zou je haast vergeten hoe hele treinstellen en trams werden verbouwd door voetbal hooligans in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ook nu nog kost de politiebewaking van een risicowedstrijd honderdduizenden euro’s. En natuurlijk de krakers die ongeveer een decennium lang de binnenstad van Amsterdam terroriseerden. De nostalgie van de Nederlandse Volksunie en ander extreem-rechts van vroeger – héérlijk! En ach ja dat zinloos geweld van toen – recreatief geweld genoemd door sommigen destijds. Nee, vroeger was alles allemaal véél beter …

Is er dan helemaal niets aan de hand? Natuurlijk is er wel iets aan de hand – dat heeft soms met buitenlanders te maken (of tweede en derde generatie migranten) maar niet altijd. De meeste misdaden en troep – in absolute cijfers – wordt nog steeds echt door inheemse, autochtonen gepleegd. Maar we moeten zero tolerance hebben tegenover mensen met onverdraagzame ideeën die ze uit hun oorspronkelijke cultuur meenamen. Maar óók tegen racisme, antisemitisme, discriminatie geuit door elke inwoner van Nederland – of die nu autochtoon of allochtoon van oorsprong is. Zeker met zo’n verscheidenheid aan culturen, religies en etnische afkomst zal een open houding en pluriforme insteek broodnodig zijn. anders is de eenheid ver te zoeken …

Nee tegen vrouwenhaat, jodenhaat, homofobie, vijandigheid tegen andermans religie, cultuur of etnische afkomst. Maar ook nee tegen xenofobie, vreemdelingenhaat en nationalisme uit gevoelens van superioriteit. Patriottisme is prima. We hebben op zichzelf inderdaad een gaaf land. En Rutte heeft gelijk dat hij de burger aanspreekt op diens persoonlijke verantwoordelijkheid. Geef het goede voorbeeld, en je verbetert de wereld inderdaad. Doe hoffelijk en niet hufterig, wees beleefd en niet horkerig, toon respect en wees niet respectloos. Toon empathie in plaats van een versteend hart. Wees hulpvaardig in plaats van onverschillig, toon geduld in plaats van een kort lontje.

Overigens vraag ik me af of het werkelijk zo hufterig is in Nederland. Volgens mij valt het wel mee. Mis je niet de grote zaken door zo in te zoomen op de klein-Moral? Je tuintje bijhouden, huisvuil gescheiden aanbieden, geen papiertjes op straat gooien, maak geen rotzooi, maak geen lawaai, "was je handen, kleed je netjes aan, denk aan je tanden, spreek met twee woorden, stel je netjes voor en zeg U U U U" (vrij naar Doe Maar).

En natuurlijk gewoon hard werken voor de kost. Want de economie über Alles in der Welt, zoals ook Pirké Avot 1:2 al stelt:
‘Sjimon de Rechtvaardige was een van de laatsten van de leden van de Grote Vergadering. Hij zei: Op drie zaken rust de wereld. Op het geld, de money en de pecunia’

Er waren natuurlijk ook andere belangrijke zaken in de wereld. Zoals de inauguratie van de nieuwe president in de Verenigde Staten. Het belangrijkste hierbij is natuurlijk de vraag waar nu meer mensen bij aanwezig waren: bij de inauguratie op vrijdag, of bij de vrouwen protestmars op de sjabbat, een dag later? Wie het weet, mag het zeggen … Over die inauguratie gesproken: op de website Srugim las ik het belangrijke nieuws dat ‘de rabbijn van Ivanka Trump haar toestemming gaf om de Sjabbat te overtreden’. Het echtpaar Trump-Kushner kreeg toestemming na de inzwering per auto te reizen, hoewel sjabbat begonnen was, vanwege ‘levensgevaar’ en hun ‘veiligheid’.

Meer details werden niet gegeven. Ik hoor u al denken: geef mij eens de naam van die rabbijn, zodat ik de volgende keer ook mijn sjeiles aan hem kan vragen. Bovendien is het wel grappig dat in de kop vooral wordt ingezoomd op de toestemming aan Ivanka / Yael. Blijkbaar moet je als bekeerlinge eerder toestemming hebben van een rabbijn. Als geboren Jood overtreedt je de sjabbat uiteraard gewoon op eigen initiatief. Zoiets?

Verder was er nog het verontrustende bericht dat de Duitse politie mogelijk een rechts-extremistische groep heeft opgerold die aanslagen zou willen plegen op politie, vreemdelingen en Joden in Duitsland. Dit werpt voor mij de vraag op over de schadelijke invloed van populistische partijen als de AfD en het Front National, maar ook de PVV. Men vond elkaar immers gezellig in Koblenz afgelopen zaterdag waar ‘onze’ Geerdchen een toespraak hield over onder anderen blonde vrouwen:
Die Menschen haben Angst, zu sagen, was sie denken.
Frauen haben Angst, ihr blondes Haar zu zeigen.
Diese Scharade muss beendet werden! Mehr und mehr Menschen fordern das! Wir fordern das!
Und ich sage Ihnen: Genug ist genug!

Wat klinkt dat Duits toch mooi!!

En om met positief nieuws te eindigen: Amsterdam wordt volgens AT5 mogelijk enkele vierkante meters groter: “Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen overweegt om een bepaald deel van de verloskamer Amsterdams grondgebied te maken, omdat zwangere hoofdstedelingen vaak moeite hebben met het feit dat hun kroost in Amstelveen wordt geboren en niet in de hoofdstad.”
Lees het zelf maar verder uit!

Sjabbat sjalom!

7 + 4 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.