Internet-tribalisme

Leo Mock z”l

vrijdag 20 februari 2009

In het huidige media- en Internettijdperk hebben we 24 uur per dag onbeperkt toegang tot informatie. Een zeer breed geschakeerde informatiestroom. Wie alleen maar enkele Nederlandse kranten en nieuwssites on-line leest, kan daar naast de gebruikelijke wereldellende ook veel individueel leed en bizarre verhalen aantreffen. Of triviale informatie. Veel dierennieuws bijvoorbeeld. Neem nou de kat Youry, die na drie jaar doodgewaand te zijn geweest weer terug bij zijn baasje kwam. Daar word je toch warm van? Minder leuk was een poedel die de neus van de eigenaar afbeet – ergens op de wereld, of was het gewoon in Nederland? Het is nu natuurlijk wachten op een fokverbod op poedels. Dan is er nog de krokodil die een vijfjarig Australisch jongetje opat. De ouders van het jongetje hebben een bedrijf dat toeristen krokodillen in het wild laat zien. “Zij willen niet dat de krokodil, die hun zoontje heeft opgegeten, wordt afgemaakt. De resten van Jeremy zijn operatief uit de buik van het dier verwijderd. Het dier heeft de operatie overleefd,” lees ik. Ik hoor de krokodillenlobby overigens al zeggen dat het aan het kind ligt, die aan de staart van de krokodil heeft getrokken, iets anders heeft ‘uitgehaald’, of bang was. “Want ze ruiken het hè, als je bang voor ze bent”. Verder heeft een aantal biologen voor het eerst op Schiermonnikoog een Nauwe Korfslak aangetroffen. “De korfslak is met het blote oog nauwelijks zichtbaar en zeer zeldzaam.” Zou dat met elkaar samenhangen?, denk ik dan.

Verder heeft het Vaticaan ontdekt dat het mannen de meeste moeite kost om niet toe te geven aan hun lustgevoelens, daarna gevolgd door vraatzucht en luiheid. Vrouwen strijden vooral tegen ijdelheid, jaloezie en woede. Hoe weet men dat? Simpel. De conclusies zijn “gebaseerd op een biechtonderzoek van een 95-jarige jezuïtische wetenschapper, broeder Roberto Busa”. Ik hoop dat anonimiteit gewaarborgd is in dit geval. Onderzoekers raden verder mensen met overgewicht, voor hun gezondheid aan om gedurende vier weken zo’n 20 gram chocola per dag te eten. Want “chocola kan helpen om de suikerspiegel en het cholesterolgehalte naar beneden te krijgen. (...) Ook kan het een positief effect hebben op de bloeddruk en bloedcirculatie”. Nu wist ik dit zelf al jaren, maar ik ben wel blij dat het nu wetenschappelijk bewezen is.

Tussen man en vrouw wil het ook maar niet lukken. Een man schijnt zijn vrouw te hebben gewurgd tijdens een vrijpartij, nadat ze kreunend de naam van een andere man had genoemd, weet De Telegraaf te melden. Ook in ons eigen Leerdam gaat het er hard aan toe. Daar sloeg een man met een bijl in op de benen van zijn vrouw. De man staat nu terecht. De rechter hield de verdachte met een kort lontje voor, dat hij al eens eerder te ver was gegaan en agressief was geworden: “U was kwaad op uw vrouw omdat zij op de verkeerde manier in bed lag. Uit boosheid heeft u het bed doormidden gezaagd. Dat is toch niet normaal?” Nee, dat lijkt me niet normaal, hoewel ik zelf ook een hekel aan IKEA-meubilair heb. Bij onze zuiderburen was het ruim een week geleden ook raak. Een Belgische vrouw wurgde haar man omdat die te hard snurkte. Verder ben ik de Irakese man bijna vergeten die 52 aanstekers doorgeslikt had. De man bleek getraumatiseerd door zijn ervaringen tijdens de Golfoorlog van 1991.

En denk niet dat het in Israël allemaal kosjer is, want daar heeft enkele maanden geleden een lerares aan een orthodoxe jesjiva seks gehad met 5 van haar leerlingen. De getrouwde vrouw van in de dertig had uit lust met haar 17-jarige mannelijke leerlingen geslapen, verklaarde ze later. Voor mijzelf was het overigens wel geruststellend om enkele dagen geleden te lezen dat Kate Moss NIET in verwachting is, maar gewoon wat aangekomen.

Wat moet je in vredesnaam met al die informatie? Daar is toch haast geen coherent wereldbeeld meer uit op te maken? De werkelijkheid lijkt absurder en tragi-komischer dan menige film. Maar is het ook allemaal gebeurd? Ik raad iedereen aan om De jacht op de Veluwepoema, van Peter Burger, te lezen. Over sagen en geruchten uit het moderne leven. Ontluisterend om te zien hoe allerlei onware broodje-aap verhalen in de media terecht komen. En hoe buitengewoon hardnekkig deze verhalen te bestrijden zijn. De grote hoeveelheid antisemitische onzin, samenzweringstheorieën en ander bizar gedachtegoed op Internet spreekt boekdelen. Leidt meer informatie inderdaad tot een kleinere en betere wereld – The Global Village (MacLuhan) – of vooral tot een wereld die raarder en enger wordt gevonden en dat uiteindelijk ook zal worden? Is er geen sprake van een soort Internet-tribalisme waarin mensen zich terugtrekken in hun eigen territoria van actieve gamers, fervente forummers, Hyvesgangers en Facebookverslaafden? Of zal het op termijn leiden tot een kennisparadijs waarin de technologische boom – de Boom omtrent Kennis van Goed en Kwaad – weer met de Boom des Levens verbonden zal worden? Productieve en positieve kennis dus, of beter: Wijsheid voor iedereen? Eigenlijk is het raar als je echt gelooft in vrije informatie dat allerlei encyclopedieën niet vrij toegankelijk op Internet staan. En dat allerlei wetenschappelijke boeken en artikelen nog niet gratis te lezen zijn. Ballingschap – verdeeldheid – en Verlossing blijken in Tenach met taal samen te hangen. Het verhaal van de Toren van Babel illustreert de segmenterende en verdelende ‘kracht’ van taal, als motor achter particularistische culturen en religies. Voor de Eindtijd voorspelt de profeet echter een mensheid die één taal spreekt: “Maar dan zal Ik de volkeren andere, reine lippen / taal (Hebr.: safah) geven, opdat zij allen de naam van de Eeuwige aanroepen; opdat zij Hem dienen met eenparige schouder.” En: “Het overblijfsel van Israël (netsach Jisraël) zal geen onrecht doen noch leugen spreken, en in hun mond zal geen bedrieglijke tong gevonden worden ...” (Zefanja 3:9, 11). Maar dat wordt misschien ook weer saai, die eenheidsworst...

8 + 4 = ?
.............en vergeet volgende keer niet te vermelden dat er een hond was weggelopen in zuidhorn, die een kip opvrat in aduard om vervolgens een rat te achtervolgen...die de hond in zijn staart beet. Van pijn en woede graaide de hond in een boze uitval naar de tenen van de toch al chagerijnige koster van de naburige kerk die vanwege de beet in zijn tenen de klokken niet kon luiden. Dat hij niet wist waar de klepel hing konden noch de hond noch de koster iets aan doen! Het gewone alledaagse nieuws maakt de wereld weer een beetje overzichtelijker...ik kom nl. weleens in zuidhorn en aduard. Al dat grote nieuws wie er wel zwangert en van wie........het zal wel of niet. In elk geval is er seks aan te pas gekomen en hopelijk niet in jesjiva voor jongens. Trouwens wat doet die lerares dan ook in een jongens jesjiva? En heb je al gelezen dat in Nederland een vmboleerling zijn lerares het ziekenhuis heeft ingeslagen? Jukbeen op drie plaatsen gebroken....de vrouw ligt bij te komen van een operatie! Wat moet er nu van haar worden? Nou ja, ik vond het weer een leuk stukje van U! groet, Ann

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.