Teruggeven

Leo Mock z”l

vrijdag 4 maart 2011

Heel even kwam het voorbij in de woordenbrij waarmee de verkiezingen voor de Provinciale Staten werden geanalyseerd: “Ik wil Friesland aan de Friezen teruggeven, Limburg aan de Limburgers, en Nederland aan de Nederlanders”. Hè, dacht ik, is er iets gebeurd dat ik niet wist? Heb ik iets gemist? Zijn we bezet door een buitenlandse mogendheid? Zijn die moffen toch gewoon gebleven? Want waarom moet er anders iets aan iemand worden teruggegeven? Blijkbaar is er iets bezet, iets ingepikt, geannexeerd. Helemaal raar was het toen ook Rutte meeblaatte: “Ik wil Nederland aan de Nederlanders teruggeven”. Weg met Alfa! No taxation without representation!

Ze mogen zich trouwens wel eens over de Kwakel buigen. Dit betwiste gebied tussen Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer is al meerdere keren inzet geweest van gewapende conflicten. Bij de Vrede van Legmeer in 1879 werden de verhoudingen weliswaar min-of-meer vastgelegd, maar het kleinste grensincident is al genoeg om de zaak te laten escaleren in een heuse oorlog. En hoewel in 1919 afgesproken werd dat het gebied rond de Ringdijk gedemilitariseerd zou worden, is er de facto weinig gedaan om dit af te dwingen. Uiteraard ergeren de Amstelveense Separatisten (de A.S.) zich hier dagelijks aan. Het is vooral aan hun bewonderenswaardige karakter en trotse houding te danken dat het conflict niet verder uit de hand liep. ‘Geef Groot Amstelveen aan de Amstelveners terug’ zou ik uit volle borst willen roepen. Laat de mooie driekleur weer wapperen op ons trotse Plein ’60 – dit zo belangrijke historische gebied waarvan de wortels teruggaan tot de Middeleeuwen. We kunnen met recht trots zijn op ‘ons Groot Amstelveen’. Laat Aalsmeer toch vooral haar eigen grenzen bewaken, want fris is het daar niet. Ik citeer uit een rapport ‘Lokale aanpak van rechtsextremisme onder jongeren’, pagina 16:

Al een aantal jaar is er in Aalsmeer sprake van spanningen tussen groepen jongeren. Marokkanen uit de Kudelstaart staan tegenover extreem rechtse Nederlandse jongens uit de Kwakel. Het gaat vooral om blanke jongeren tussen 15 en 20 jaar die openlijk sympathie tonen voor de ideeën van Hitler (Barkman, 2003). De groepen raken regelmatig slaags met elkaar. Sinds de zomer van 2002 werden de confrontaties steeds harder. Men sprak zelfs van ‘Marokkanenjacht’

Overigens ben ik weer blij met het zonlicht dat hopelijk eindelijk de langverwachte lente aankondigt. Zodat we weer gezellig naar parken en bos kunnen gaan. In het Amstelpark ontdekte ik pas enkele runderen die ik er verdacht vond uitzien. On-Nederlands. Ja, Exotisch zelfs. Hetgeen uiteraard een unheimisch gevoel oproept bij de ware Nederlander, de ‘Henk en Ingrid’s’ zal ik maar zeggen:

De Gelderse PVV vindt dat "geïmporteerde exotische" dieren niet in de natuur thuishoren. Daarom moeten de Schotse hooglanders en konikspaarden worden verwijderd uit Gelderland.

Olof Wullink, nummer vier op de Gelderse PVV-lijst, zei tegenover Omroep Gelderland dat de Schotse hooglanders beter in Schotland kunnen blijven en de konikspaarden in Polen "en hier hoort onze eigen natuur".
Natuurmonumenten noemt het idee donderdag "absurd". De dieren spelen volgens de organisatie een belangrijke rol in de Gelderse natuur, omdat de Nederlandse 'oergrazers' zijn uitgestorven.
(bron: de Telegraaf 17-02-2011)

Maar echt trots kunnen de Rotterdammers zijn. Deze stad die al van oudsher vele vrijdenkers en filosofen herbergt, heeft het voorrecht om de oudste Nederlander te herbergen:

Crematiegraven die in 2008 werden gevonden bij Rotterdam, blijken de oudste van Nederland te zijn. Uitgebreid onderzoek wijst uit dat de menselijke resten die er werden gevonden, 9000 jaar oud zijn.
(...) De honderden stukjes bot zijn afkomstig van een vrouw, die met enige fantasie een 'oer-Rotterdamse' mag worden genoemd.

Maar waar is haar Feijenoord-petje gebleven? Ik bedoel: dat archaïsche plastic vergaat heus niet in 9000 jaar hoor ... We zijn trots op Rotterdam omdat zij de eerste Ingrid voortbracht – een stukje oer-Rotterdamse degelijkheid ...

En ach wat was er verder? Ieder kind moet voortaan de CITO-toets doen. Geen ontkomen meer aan, geen kind is meer veilig. En o ja, het niveau van de docenten moet omhoog – zelfs naar MA-niveau! Dit zal Nederland opstuwen in de vaart der natiën. Ondertussen wordt er natuurlijk aan alle kanten bezuinigd op het basis-, middelbaar-, en hoger onderwijs. Nederland kennisland! Droom verder! Het volk domhouden is overigens wel een beproefde methode om de heerschappij van de elite veilig te stellen ...

En in het getto? Ach, na de soap rond de dajan-titel van Evers is deze aimabele rabbijn alsnog uit het nieuw opgerichte opperrabbinaat gehouden. De rabbijnen Jacobs, Toledano en Ralbag vielen wel in de prijzen – maar dat zult u wel in het NIW lezen. Verder schijnt het te rommelen in sjoel Amstelveen, waar rabbijn Sebbag vertrekt en zich aan het nieuw opgerichte minjan AMOS zal committeren. Het fijne weet ik er niet van maar dat zal ik ongetwijfeld aanstaande sjabbat in sjoel horen, bij de kidoesj na de dienst ...
AMOS staat overigens voor Amsterdam Modern Orthodox Shul – sehen muss ich ...

U bent zich vast al aan het voorbereiden op Poeriem door de malle hoedjes, snorretjes en piratenpakken alvast af te stoffen. En u drinkt zich elke avond alvast al wat in ...
Maar vergeet niet: in het echte leven is het elke dag Poeriem ...
En voordat ik het vergeet: denk nog even na voordat u besluit ‘gezellig uit eten te gaan’:

Het superbesmettelijke norovirus, dat jaarlijks ongeveer een half miljoen Nederlanders velt met buikgriep, kan in veel restaurants en eetcafés ongestoord slachtoffers maken. Eén op de vijf horecamedewerkers werkt gewoon door met diarree en één op de tien gaat zelfs door met het bereiden van voedsel als hij of zij kort daarvoor heeft overgegeven. En juist dat is funest voor de verspreiding.

Verder lezen? Klik hier. Of hoeft u even niet meer?

Voor nu in ieder geval: Sjabbat Sjalom!

7 + 1 = ?
Beste Leo. Bedoel je Alva? Of slaat Alfa op de auto van Rutte? Maar dat is een Saab... Groeten en blijf vrolijk schrijven, Izak
beste Izak historisch onderzoek van de nieuwe historici heeft aangetoond dat Alva in een Alfa reed. Raar, want je had een SEAT verwacht. NIW, er zijn wel meer dingen die verrassend zijn in het leven... Ik zou er maar niet te veel over in zitten Izak. En SAAB was in he verleden een degelijke auto... Leo

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.