Stadswandeling

Leo Mock z”l

vrijdag 11 februari 2011

Een goede vriendin van me voorspelde het gisteravond al toen ze me in dichte schoenen zag lopen: “Dat wordt regen morgen”. En inderdaad, vandaag was het grijs en viel er een lichte motregen. Het is inmiddels wel bekend dat het weer afhangt van de schoenen die ik draag: draag ik open bijbelse sandalen dan wordt het mooi weer, draag ik dichte schoenen dan wordt het lelijk weer. Raar misschien, maar Gods / de Kosmos’ wegen zijn nu eenmaal ondoorgrondelijk ...

Ik wil u overigens niet bang maken maar is het u ook opgevallen dat het waterpeil in de sloten en de Amstel hoger staat dan vroeger? Dat viel me vooral op toen ik terugkwam van vakantie. Dat het niet om een hersenschim ging, bleek toen ik iemand sprak met een huisje in Vinkeveen. In de 40 jaar dat ze daar komt, ziet ze het water langzaam oprukken richting haar huisje ... De Maya-kalender zal ik maar zeggen ... Nu hoorde ik overigens recent dat het met het doemscenario van een wereld die vergaat in 2012 wel meevalt – er is mogelijk sprake van een verkeerde interpretatie van de kalender en het gaat niet om 2012 maar om een ander jaar (ik ben vergeten welk ...). Kijk, dat zijn nu eens positieve geluiden. Toch zit de ‘einde der tijden’ gekte er sterk in, want ik vond in het AD dat er onder de demonstranten in Egypte een groene ruiter verscheen, de zogenaamde Vierde Ruiter uit de Apokalyps van het Nieuwe Testament. Een filmpje op Youtube laat een groen gek schijnsel zien.

Ondertussen is het bij de Kotel (Klaagmuur) ook niet fijn, want daar werden UFO’s gezien.

Ander goed nieuws is het voorstel om ‘tuigdorpen’ op te richten voor veelplegers. Een soort getto, dus. Daar hebben we in het verleden goede ervaringen mee gehad. De Italianen – destijds toch al bekend om hun ruimdenkendheid, hun weerzin tegen nationalisme en xenofobie – hadden de eer het eerste Getto in Venetië in de 16e eeuw op te richten. Voor al die Joden die ook als veelplegers – ze hadden Jezus meerdere malen vermoord – en asociaal werkschuw tuig werden gezien. Zo leenden ze onder andere geld uit tegen rente! Om de sfeer een beetje te proeven een klein citaatje:

Wilders vindt dat veelplegers verplicht uit wijken moeten worden gehaald en naar een tuigdorp moeten worden gestuurd. "Daar worden ze in wooncontainers geplaatst. Als het om minderjarigen gaat, moet ook hun familie mee. Zet al het schorriemorrie maar bij elkaar."
(...)
Wilders pleit bij het kabinet voor twaalf permanente tuigdorpen, een flink eind buiten de bebouwde kom. "Het wordt totaal sober, maar geen gevangenis. Iedereen mag erin en eruit."

Meer lezen? Klik hier.

En wat zeuren we eigenlijk? In Denemarken werkt het idee óók prima, want als iets werkt is het natuurlijk helemaal in orde:

VK 10-02-2011

De benaming is nieuw, het idee niet. In Denemarken zijn de zogeheten 'skaeve huse' al jaren een succes. En ook in Nederland is er al mee geëxperimenteerd.

Skaeve huse zijn sobere woningen die ook wel asocontainers worden genoemd en zijn bedoeld voor bewoners die extreem veel overlast veroorzaken. Ergens aan de rand van de stad kunnen deze mensen worden geplaatst in containers of barakken. Dat is beter voor hen en voor de reguliere huurders die verlost worden van de overlast, is het idee. De bewoners die zich niet kunnen aanpassen in reguliere woonwijken kunnen er hun afwijkende levensstijl voortzetten zonder anderen te hinderen ...

En omdat we toch allemaal last hebben van korte lontjes en weinig meer gedogen: Lang boos blijven is beter voor je relatie zegt het AD - en dan is het waar:

Vergeven en vergeten is niet goed voor een relatie. Sterker nog, het is beter om rancuneus te blijven wanneer je partner zich slecht gedraagt, dat is gebleken uit recent onderzoek. Onderzoeker James McNulty volgde pasgetrouwde stellen gedurende een week. Gebleken is dat degenen die hun partner vergaven, dubbel zoveel kans hadden dat hij zich slecht gedroeg de volgende dag dan bij degenen die boos bleven ...

Zo, het is maar dat u het weet ... Ander goed nieuws was de stadswandeling in Amsterdam-West waar een imam, een bisschop en rabbijnen samen broederlijk rondliepen om elkaars heilige plaatsen te bezoeken. Vanuit het NIK was er een imposante delegatie: NIK-voorzitter Rob Heijmans, NIK-rabbijn Raphael Evers, Marijke Slager, bestuurslid interreligieuze zaken en NIK-secretaris Ruben Vis. Rabbijn Awraham Soetendorp was er natuurlijk ook bij namens de LJG, de Liberale Joden. Raar overigens dat Beit HaChidush, de Mesorati en de Rooie Rebbe van de Open Joodse Gemeente Klal Israel niet ook een afvaardiging stuurden ... Er zal ongetwijfeld veel thee zijn gedronken, maar dit soort initiatieven hebben vooral een symbolische waarde. Op weg naar Sjoel West schijnt het toch even te zijn misgegaan meldt www.nik.nl toen er wat opgeschoten jongens even voor beroering zorgden.
(Let op hoe heel subtiel de hoedanigheid van Rabbijn Awraham Soetendorp in het midden wordt gelaten ...).

Tot slot is er uit het heilige land weinig nieuws behalve dat er een controverse uitbrak over het wel of niet castreren van zwerfkatten in Jeruzalem. De ca. 50.000 zwerfkatten zorgen voor overlast en maken een inbreuk op de hygiëne zegt de gemeente, maar de ultra-orthodoxe rabbijn Eljasjiv is tegen het castreren van de katten omdat dat verboden is vanuit de Tora. Een andere rabbijn vindt juist dat het helemaal geen probleem is en juist gewenst vanwege de overlast en het gevaar voor de volksgezondheid. Ook wijst hij met een quatsch-argument op het voordeel voor de gecastreerde katten: het zou problemen aan de prostaat verhelpen ... Ja, zo ken ik er ook nog wel een paar ...
Ik denk dat we wel zorgvuldig met het castreren van dieren moeten omgaan – Eljasjiv’s gevoeligheid meenemen, maar niet per se overnemen. Hoewel ik me het lot van de katten in de ultra-orthodoxe wijk waarin ik woonde wel aantrok. Erg lief waren sommige kindertjes met hun vrome lokjes en keppeltjes niet – ze bekogelden de katten geregeld met stenen. Natuurlijk wordt dergelijk kattenkwaad ook door niet ultra-orthodoxe jeugd uitgehaald. Enfin in Nederland willen ze slechte ouders gaan ‘castreren’:

Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar familierecht aan de Universiteit van Tilburg, wil falende ouders het recht laten ontzeggen om het gezin met meer kinderen uit te breiden. "Bij ouders die eerder in de fout zijn gegaan, kun je wel toezicht plaatsen als een nieuw kind wordt geboren. Maar willen we zo'n kind dat risico laten lopen?"
Dat zegt Vlaardingerbroek woensdag in het AD.

In de Tweede Kamer wordt al langer gediscussieerd over dit onderwerp. Zo pleitte de PvdA al eerder voor* een prikpil* voor falende ouders. Inmiddels voelt ook het CDA voor zo'n oplossing.

Dat schept wel een beetje lebensraum natuurlijk ...

7 + 1 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.