sluiten
×
Mogen wij u om een kleine bijdrage vragen om het werk van Crescas blijvend mogelijk te maken? Alle content op deze website is vrij toegankelijk: de wekelijkse columns, video’s, geluidsbestanden, artikelen, etc. Dat willen wij graag zo houden. U kunt ons daarbij helpen met een kleine, vrijwillige bijdrage. Ieder bedrag is welkom. Met de groene knop hiernaast is dat zó geregeld. Dankuwel.
inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Leo Mock

Leo Mock (1968) volgde een opleiding aan een talmoedhogeschool (jesjiwa) in Israël. Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In december 2015 promoveerde hij cum laude aan de Tilburg University op een proefschrift, getiteld 'Het begrip Ruach Ra'a in de rabbijnse responsaliteratuur van na 1945: een case study in de relatie tussen kennis over de fysieke wereld en traditionele kennis'. Leo Mock heeft verschillende publicaties over jodendom op zijn naam en is betrokken bij het tijdschrift Tenachon, een uitgave van PaRDeS, een stichting die zich inzet voor het ontsluiten van Joodse bronnen voor een Joods en Christelijk publiek en het bevorderen van de interreligieuze dialoog. Voor Crescas verzorgt hij, naast zijn wekelijkse column op de website, diverse Rabbinica-cursussen. Sinds zomer 2012 is Leo Mock adviseur Joodse Zaken van Beth Shalom. Aan de Tilburg University is hij docent Judaica.

vrijdag 17 februari 2017

Met de sneeuwval van de afgelopen dagen was Nederland eindelijk weer eens winterwit. Wat hadden we er naar uitgekeken na een lange reeks te warme kwakkelwinters. Wat ook zichtbaar werd, is de universele ervaring die de sneeuw bij mensen oproept. Bij onze Koreaanse buren, die een leuke sneeuwpop maakten, de autochtone ‘witte’ Nederlander, de Marokkaanse kindertjes die soms in onze straat spelen en ergens hier achter wonen, en de mensen uit India. Iedereen springt, speelt, lacht en gooit sneeuwballen. Op dezelfde manier willen al deze mensen uit al die verschillende landen en culturen een fijn en goed leven hebben. En het lijden vermijden of in ieder geval zo veel mogelijk beperken. In de menselijke ervaring verschillen we veel minder van elkaar dan theologen, politici, wetenschappers en de media ons soms willen doen geloven.

Zo’n andere universele ervaring is als muziek. Dans, muziek, en gezang behoren tot alle culturen – hoewel de individuele vorm ervan verschilt. En doorgaans leidt muziek steeds weer tot vreugde of andere diepe emotionele ervaringen. In de parasja van vorige week lazen we over de Israëlieten die na de doortocht door de Schelfzee begonnen te zingen (Sjemot 15). De vrouwen deden het nog eens dunnetjes over, maar dit keer met dans en instrumenten. Niemand die trouwens opgewonden werd – religieus gezien – van die zingende en dansende vrouwen … over dat gezag is het een en ander te doen in de rabbijnse bronnen.

Volgens een midrasj wilden ook de Engelen meezingen met de Israëlieten, maar God verbood hen dat. “Mijn schepselen verdrinken in de zee, en jullie zingen?!” Als engel moet je de dingen vanuit een hoger perspectief kunnen zien. Er is weinig vreugde in de Goddelijke wereld als het kwaad wordt overwonnen ten koste van mensenlevens. Alleen de mensen mogen zingen uit opluchting dat ze zijn verlost van het lijden en bevrijd zijn. Wanneer je weer kan zingen ben je pas écht vrij. Je kan weer vooruit kijken en hopen op de betere toekomst.

Een van de gebruiken op de sjabbat dat de doortocht door de Schelfzee wordt gelezen, is het geven van zaden aan de vogels. Dit is een oud gebruik waar niet alle rabbijnen vrolijk van werden. Mag je die vogels wel eten geven als het niet je eigen vogels zijn? Los van deze halachische discussies bleef het gebruik bestaan. Een van de uitleggen op deze minhag is dat de vogels bij de doortocht door de zee meezongen met de Israëlieten. Misschien is de zang van deze vogels wel het zuiverst. Ze zingen zonder haat tegenover de verdrukkers die nu in de zee verdrinken. Een aards zingen dat echter van negatieve emoties is ontdaan. In het menselijke perspectief is het zeer moeilijk als slachtoffer je vervolgers te vergeven. Daar is heel veel grootsheid en ontwikkeling voor nodig.

Ondertussen stijgt de verkiezingskoorts de pan uit. Ook in Joodse kring doet men een duit in het zakje. Zo schijnt er bij de LJG een verkiezingsdebat te zijn geweest waar enkele partijen aan deelnamen, compleet met de altijd sympathieke Gidi Markuszover namens de PVV. Ik vraag me af waarom een Joodse gemeente dergelijke evenementen zou moeten organiseren en waarom in het sjoelgebouw en niet in een plaatselijk buurtcentrum? Kan Markuszover als PVV nummer 2 de Joodse gemeenschap nog wel naar buiten vertegenwoordigen, vraag ik me ook af. Landelijke politiek en kille politiek zouden wat mij betreft gescheiden moeten blijven, zeker als het om partijen gaat die aan de extremen van het politieke spectrum staan.

Dan was er Brigitte Wielheesens column Stem wíjzer, op Jonet. Zij analyseert even de partijen op hun standpunten die relevant zijn voor Joods Nederland, althans in haar ogen. Ondertussen klaagt ze ook over de Stemwijzer:
“Over de voor ons specifiek belangrijke zaken zoals de politieke houding richting Israël, het Midden-Oosten, antisemitisme en veiligheid wordt met geen woord gerept. Geen enkele stemwijzer heeft rekening gehouden met de Joden; ‘De kanarie in de kolenmijn’. En zoals gezegd, gaat het met de kanarie slecht dan volgt de rest.”

Meent ze dat nu serieus en gaan we religieus-etnisch-cultureel gedifferentieerde stemwijzers maken? Het moet niet veel gekker worden. Ze richt haar pijlen vervolgens op DENK, die in mij ogen inderdaad potentieel hoog kan scoren op de wantrouw-index. Maar ook hier meent Wielheesen mee te populariseren:
“Als alle zwevende kiezers het advies van de stemwijzer opvolgen, DENK stemmen en DENK daarmee veel zetels haalt, is Nederland over vier jaar failliet en het inwonertal van Nederland verdubbeld.”

Écht, verdubbeld in vier jaar? 34 miljoen mensen op dat ene kleine stukje aarde, die draag je niet de stem voor, die laat je in hun waarde? Zoiets. Rechts-populistische partijen zijn volgens haar terecht slecht voor de Joden en Israël. Maar ook de linkse:
“ ‘Links’ Nederland kiest nu eenmaal graag partij voor de underdog en na de decennia van valse mediavoorlichting over zielige Arabieren en het beschuldigende vingertje naar Israël gelooft ‘links’ nu heilig dat de Arabieren heilig zijn. We zien de opkomst van een ietwat besmuikte ‘horen, zien en zwijgen’-houding die veel te veel ‘begrip’ toont voor uitingen van antisemitisme. SP, GL, PvdA en D66 gaan voor de kiezers op links. Die kunnen we dus wegstrepen in het stemhokje.”

En hoe zit het dan met de rechtvaardige samenleving, vraag je je dan af – ook een speerpunt van linkse partijen. En wie zijn ‘de Arabieren’. Bedoelt ze moslims, Palestijnen, Israëlische Arabieren of iets anders? Uiteindelijk kunnen alleen de SGP of de CU haar goedkeuring wegdragen. Tja die SGP – was die niet voor de doodstraf en niet echt vrouwvriendelijk? Veel zorgwekkender is dat veel partijprogramma’s de rechtsstaat onder druk zetten en voorstellen bevatten die tegen de grondwet, mensenrechten of internationale verdragen ingaan, aldus de Nederlandse Orde van Advocaten. Lees het artikel hierover.

En dan was er nog de ‘Dank aan The Donald – column’ van Naomi Italiaander, eveneens op JONET. Ook zij zaagt van dik hout planken:

“Ja Donald, je bent natuurlijk een rare vogel, ik laat mij niet bij mijn ‘pussy grabben’ noch dat ik slachtoffer wil zijn van je Twitter agressie. Maar met dit inreisverbod maak jij nu wel een heel mooi statement … Sinds jaar en dag hebben mensen met een Israëlisch paspoort, ongeacht screening of gegronde redenen, geen toegang tot de volgende landen:
Algerije, Bangladesh, Brunei, Iran, Iraq, Koeweit, Libanon, Maleisië, Oman, Pakistan, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië, de Verenigde Arabische Emiraten, Yemen.
Zonder reden, zonder verklaring, mogen mensen met een Israëlisch paspoort deze landen niet betreden. Wie hoor je daarover?”

Kan het ene onrecht met het andere onrecht worden bestreden? Is dát nu de boodschap van de Tweede Wereldoorlog, of het Jodendom, dat juist een radicale ethiek voorstaat: “gerechtigheid der gerechtigheid zult gij najagen” (Dewariem 18:20) en zo …

Sjabbat sjalom!

Delen |

vrijdag 3 februari 2017

Het blijft ook twee maanden na de verkiezingen onrustig in de Verenigde Staten. zelfs de inauguratie van de 45e president bracht geen eenheid en rust. Integendeel. Een tweetje hier en daar, en een impopulair inreisverbod voor mensen uit bepaalde moslimlanden leidde wereldwijd terecht tot protesten. De term ‘alternatieve feiten’ deed zijn intrede, en wat dat precies zijn, weet ik niet, maar het lijkt me een uitdaging om nog een consensus over ‘waarheid’ te bereiken. Maar ook in ons land is de verkiezingskoorts begonnen. Eerst de open brief van onze MP die op de toenemende verhuftering van de samenleving wees. Toen een aftredende minister van Justitie vanwege het zoveelste schandaaltje. Dan weer de klunzige belastingdienst die zijn eigen vertrekregeling niet kan beheersen, maar ook de datagegevens van de burgers belabberd beheert. Mogelijk konden de gegevens van miljoenen belastingbetalers in verkeerde handen vallen. Gaat dat ook weer een minister de kop kosten?

Afgelopen dinsdag hoorde ik op BNR-radio over de zorgen die het leger heeft over de samenleving. Samenwerking met de politie zou logisch zijn, aldus een hoge marineofficier. Mensen die uit dienstplicht komen, zouden bij de politie aan het werk moeten. En o ja, defensie heeft veel meer geld nodig, nadat er jarenlang schandalig is bezuinigd. De klap op de vuurpijl was het laatste nieuws over leraren in de regio Amsterdam die stellen dat de integratie jammerlijk is mislukt (althans, de meerderheid). Wit en zwart (onaangename termen) mengen nauwelijks. Sommige onderwerpen kan je niet eens bespreken in de klas. Het Parool somt die even op:
“De genoemde onderwerpen zijn seksuele voorlichting, de politieke situatie in bepaalde landen, zoals Turkije en Rusland, het geloof, terrorisme en discriminatie. Ook de discussie over Zwarte Piet ligt gevoelig.”

Hé, waar zijn de Sjoa en het Palestijns-Israëlische conflict gebleven? Je krijgt de indruk dat alles verkeerd gaat en alleen déze partij, díe politicus, of dít initiatief de boel weer vlot kan trekken in dat kleine hufterige landje van ons …

Vorige week schreef ik al over één verloskamer in het Ziekenhuis Amstelland die mogelijk bij het grondgebied van Amsterdam wordt getrokken. Want je wilt liever als geboorteplaats Amsterdam dan Amstelveen in je paspoort hebben, vinden ze in de hoofdstad. Dat leidde tot verhitte Talmoedische discussies in het Leerhuis. Wat is de status van de deuropening van die verloskamer – hoort deze bij Amstelveen, Amsterdam, heeft ze een aparte status of wordt ze gedeeld tussen beide steden, afhankelijk van wáár precies in de deuropening de vrouw haar kind baart? Wat is de status van het kind als het onderlichaam van de baby buiten de verloskamer ter wereld kwam, maar het hoofd ín de verloskamer? Geldt de Amsterdamse status van de verloskamer voor die fysieke ruimte zelf of ook voor de ruimte er direct boven, tot aan het dak of mogelijkerwijs zelfs tot in het oneindige het luchtruim in? Gelden alle Amsterdamse verordeningen van gemeente en politie in die ruimte en heeft de burgemeester van Amstelveen geen jurisdictie over de verloskamer? Enfin, van die dingen …

In Israël heeft men het ondertussen druk met de ontruiming van de illegale nederzetting Amona – een grote terugslag voor het religieus-zionistische kamp, kolonisten en andere aanhangers van de groot-Israël gedachte. Een en ander gaat met het nodige geweld gepaard: het gooien van stenen, flessen, bleekwater en dergelijke volgens de Yediot.

En natuurlijk is daar de vermeende tweet van Netanjahoe, die de muur tussen de VS en Mexico een puik idee vond, en verwees naar de goede ervaringen van Israël met de muur aan de Egyptische grens. Mexico was not amused en ook na de telefonische excuses van president Rivlin bleef men nog een heel klein beetje boos, maar dat hoort een beetje bij het politieke spel. Maar ook de Mexicaans-Joodse gemeenschap was niet blij met de muur-tweet en noemde Netanjahoe een lakei van Trump.

Tot slot kon u vorige week in het NIW lezen over het fort dat is gevonden in de buurt van Timna, helemaal in het zuiden van Israël. Het zou een fort zijn uit de hoogtijdagen van de koningen David en Salomo, in de buurt van de kopersmeltovens in die regio. En dus een beetje een bewijs voor de bijbelse beschrijving van het welvarende rijk van Salomo, dat van het hoge noorden tot het puntje van het zuiden reikte. Het zou bedoeld zijn geweest als verdedigingsfort aan de zuid-grens. Maar als je een langer verslag over de opgraving leest, valt op dat er nog niets Joods is gevonden. Wel druivenrestjes, hooi, stallen en overblijfselen van ezels die in de koperproductie zouden zijn gebruikt als trekdieren. Maar laat nu juist de Tenach het vooral hebben over Salomo’s grote aantal paarden en stallen (I Koningen 4:26):
“Voorts had Salomo veertigduizend kribben voor de paarden van zijn wagenpark en twaalfduizend ruiters.”
In II Kronieken 9:25 staat er iets anders:
“Voorts had Salomo vierduizend stallingen voor de paarden en de wagens, en twaalfduizend ruiters; hij legde ze in de wagensteden en bij de koning te Jeruzalem.”

De rabbijnen komen in de Talmoed tot de fantastische oplossing dat de tekst uiteraard niet corrupt is, maar dat het over 40.000 stallen gaat met daarin elk 4.000 paarden, totaal dus 160.000.000 paarden. Maar zeker geen ezels in deze versie …

Sjabbat sjalom!

Delen |

vrijdag 27 januari 2017

Ach mensen wat hadden we een tof land hier, voordat al die buitenlanders en asielzoekers kwamen. Je zou bijna die politionele acties vergeten in ‘ons’ Nederlands-Indië, waar minder fraaie dingen gebeurde. Ook zou je bijna de Sjoa vergeten, waardoor in vijf jaar tijd circa 100.000 Joodse Nederlanders van ons grondgebied werden gedeporteerd om in de concentratiekampen te worden vermoord. De NSB-achtige Telegraaf wist natuurlijk van niets … ‘Doe eens normaal’, zou ik zeggen. Ook zou je haast vergeten hoe hele treinstellen en trams werden verbouwd door voetbal hooligans in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ook nu nog kost de politiebewaking van een risicowedstrijd honderdduizenden euro’s. En natuurlijk de krakers die ongeveer een decennium lang de binnenstad van Amsterdam terroriseerden. De nostalgie van de Nederlandse Volksunie en ander extreem-rechts van vroeger – héérlijk! En ach ja dat zinloos geweld van toen – recreatief geweld genoemd door sommigen destijds. Nee, vroeger was alles allemaal véél beter …

Is er dan helemaal niets aan de hand? Natuurlijk is er wel iets aan de hand – dat heeft soms met buitenlanders te maken (of tweede en derde generatie migranten) maar niet altijd. De meeste misdaden en troep – in absolute cijfers – wordt nog steeds echt door inheemse, autochtonen gepleegd. Maar we moeten zero tolerance hebben tegenover mensen met onverdraagzame ideeën die ze uit hun oorspronkelijke cultuur meenamen. Maar óók tegen racisme, antisemitisme, discriminatie geuit door elke inwoner van Nederland – of die nu autochtoon of allochtoon van oorsprong is. Zeker met zo’n verscheidenheid aan culturen, religies en etnische afkomst zal een open houding en pluriforme insteek broodnodig zijn. anders is de eenheid ver te zoeken …

Nee tegen vrouwenhaat, jodenhaat, homofobie, vijandigheid tegen andermans religie, cultuur of etnische afkomst. Maar ook nee tegen xenofobie, vreemdelingenhaat en nationalisme uit gevoelens van superioriteit. Patriottisme is prima. We hebben op zichzelf inderdaad een gaaf land. En Rutte heeft gelijk dat hij de burger aanspreekt op diens persoonlijke verantwoordelijkheid. Geef het goede voorbeeld, en je verbetert de wereld inderdaad. Doe hoffelijk en niet hufterig, wees beleefd en niet horkerig, toon respect en wees niet respectloos. Toon empathie in plaats van een versteend hart. Wees hulpvaardig in plaats van onverschillig, toon geduld in plaats van een kort lontje.

Overigens vraag ik me af of het werkelijk zo hufterig is in Nederland. Volgens mij valt het wel mee. Mis je niet de grote zaken door zo in te zoomen op de klein-Moral? Je tuintje bijhouden, huisvuil gescheiden aanbieden, geen papiertjes op straat gooien, maak geen rotzooi, maak geen lawaai, "was je handen, kleed je netjes aan, denk aan je tanden, spreek met twee woorden, stel je netjes voor en zeg U U U U" (vrij naar Doe Maar).

En natuurlijk gewoon hard werken voor de kost. Want de economie über Alles in der Welt, zoals ook Pirké Avot 1:2 al stelt:
‘Sjimon de Rechtvaardige was een van de laatsten van de leden van de Grote Vergadering. Hij zei: Op drie zaken rust de wereld. Op het geld, de money en de pecunia’

Er waren natuurlijk ook andere belangrijke zaken in de wereld. Zoals de inauguratie van de nieuwe president in de Verenigde Staten. Het belangrijkste hierbij is natuurlijk de vraag waar nu meer mensen bij aanwezig waren: bij de inauguratie op vrijdag, of bij de vrouwen protestmars op de sjabbat, een dag later? Wie het weet, mag het zeggen … Over die inauguratie gesproken: op de website Srugim las ik het belangrijke nieuws dat ‘de rabbijn van Ivanka Trump haar toestemming gaf om de Sjabbat te overtreden’. Het echtpaar Trump-Kushner kreeg toestemming na de inzwering per auto te reizen, hoewel sjabbat begonnen was, vanwege ‘levensgevaar’ en hun ‘veiligheid’.

Meer details werden niet gegeven. Ik hoor u al denken: geef mij eens de naam van die rabbijn, zodat ik de volgende keer ook mijn sjeiles aan hem kan vragen. Bovendien is het wel grappig dat in de kop vooral wordt ingezoomd op de toestemming aan Ivanka / Yael. Blijkbaar moet je als bekeerlinge eerder toestemming hebben van een rabbijn. Als geboren Jood overtreedt je de sjabbat uiteraard gewoon op eigen initiatief. Zoiets?

Verder was er nog het verontrustende bericht dat de Duitse politie mogelijk een rechts-extremistische groep heeft opgerold die aanslagen zou willen plegen op politie, vreemdelingen en Joden in Duitsland. Dit werpt voor mij de vraag op over de schadelijke invloed van populistische partijen als de AfD en het Front National, maar ook de PVV. Men vond elkaar immers gezellig in Koblenz afgelopen zaterdag waar ‘onze’ Geerdchen een toespraak hield over onder anderen blonde vrouwen:
Die Menschen haben Angst, zu sagen, was sie denken.
Frauen haben Angst, ihr blondes Haar zu zeigen.
Diese Scharade muss beendet werden! Mehr und mehr Menschen fordern das! Wir fordern das!
Und ich sage Ihnen: Genug ist genug!

Wat klinkt dat Duits toch mooi!!

En om met positief nieuws te eindigen: Amsterdam wordt volgens AT5 mogelijk enkele vierkante meters groter: “Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen overweegt om een bepaald deel van de verloskamer Amsterdams grondgebied te maken, omdat zwangere hoofdstedelingen vaak moeite hebben met het feit dat hun kroost in Amstelveen wordt geboren en niet in de hoofdstad.”
Lees het zelf maar verder uit!

Sjabbat sjalom!

Delen |

vrijdag 13 januari 2017

Vorige week schreef ik dat ik de column eigenhandig linkshandig had geschreven, dat was echter de halve waarheid. Vol moed begon ik linkshandig te typen, maar moest na twee alinea’s alweer stoppen vanwege pijn in mijn rechterarm en schouder. De rest dicteerde ik aan mijn dochter Naor, die de column braaf verder intypte. Zo ook dus deze week. Dit gezegd hebbende, moet ik ook wat andere dingen rechtzetten. Te beginnen bij het liedje van Ali B samen met Ronnie Flex (bar mitswa) Dat Is Money, waarom veel te doen is geweest. Laat ik beginnen met te stellen dat het buitengewoon moeilijk is om vast te stellen of de tekst antisemitisch is. Dat komt voornamelijk omdat de tekst onbegrijpelijk is. Begrijpt u bijvoorbeeld het onderstaande fragment uit de tekst van Ronnie Flex? (met dank aan de website Genius):
“Ik had vorig jaar op slot en dit is niet voorbij
Dit is niet geheim, je bitch moet niet me type zijn
Je verliest gelijk als zij ziet hoe het hier kan zijn
Iemand hier zei Ronnie Flex is skeer, dat bleek dus niet te zijn
Maar me boxer zit niet chill, het is van Philipp Plein.’’

Maar goed, laten we nog even kijken naar het gewraakte fragment uit die tekst van Ali B:
“Domme bitches willen ballen in de hoek
Want ze vallen voor me loot
Maar ik ben op me money als een Jew
Dus ik deporteer ze even naar wat ballers uit de hood”

Tja, dat ‘ballen’ hè, dat kan verschillende dingen betekenen. En die loot, is dat Nederlands in de betekenis van tak, jonge twijg, of kind? Of is het Engelse loot, dat buit of roof betekent? Wat bedoelt Ali B met op zijn money als een Jew, dat hij spaarzaam en gierig is als een Jood? Of dat Joden slim zijn met geld zoals hij later zou uitleggen in Het Parool? Probleem is natuurlijk ook dat hoek en Jew helemaal niet rijmen. Of bedoelt hij Jewk dat in slang een Jodenmop betekent? Dit geeft het natuurlijk allemaal een andere wending: Ali B is net zo zuinig op zijn geld als met het vertellen van een Jodenmop. Positief dus … En bedoelt hij niet teleporteren in plaats van deporteren?

Het rare is dat Ali B even verderop in het liedje helemaal niet spaarzaam is met zijn geld:
“Flessen kopen in de vip is geen probleem voor mij
Zie als ik wil, koop ik heel de club
En maakt de eigenaar zich druk
Koop ik ook z'n personeel d'r bij”

Joodse sjweilderigheid?

Gelukkig was er een fijn gesprek tussen CJO-voorzitter Ron van der Wieken en de rapper. Deze zou zijn verontschuldiging hebben aangeboden en nogmaals benadrukt hebben absoluut geen antisemiet te zijn. Merkwaardig genoeg had Ali B zich nog maar een dag of zo eerder in Het Parool juist beklaagd over de kritiek uit Joodse hoek: “Als je kijkt op de website en de twitterpagina's waarop ik word aangevallen, zie je dat ze ieder woord uit de mond van een Marokkaan willen omvormen tot iets antisemitisch." En ook de FJN liet zich eerder van haar beste kant zien door een drieletterige reactie te geven, aldus de Telegraaf. Gaat Ali B nu ook de tekst van zijn liedje aanpassen?

Een ander puntje dat ik nog even nader wilde uitleggen, is het gerucht dat Trump de reïncarnatie van koning Cyrus zou zijn. Wat u waarschijnlijk niet wist, is dat deze door de profeet Jesjaja als de masjiach word aangeduid, de verlosser. Het is immers deze koning die de Joden in Babylonië toestemming zal geven terug te gaan naar Israël en in Jeruzalem de tempel te herbouwen: “Zo zegt de Eeuwige tot zijn gezalfde, tot Kores, wiens rechterhand Ik gevat heb om volken voor hem neer te werpen: de lendenen van koningen ontgord. Ik; om deuren voor hem te openen, geen poorten blijven gesloten.’’ (Jes. 45:1).

De eerste relaties tussen het messianistische Chabad en de Trumps/Kushners zijn al gelegd. Volgends de Yediot hebben Ivanka Trump en haar familie de Chabadsjoel in Washington DC tot hun huissjoel gemaakt. In een ander artikel, in de Times Of Israel, zouden Trump en zijn schoonzoon Kushner de afgelopen tien jaar honderdduizenden dollars aan Chabad hebben gedoneerd

Tot slot: in Israël heeft men het nog steeds druk met het verhoren van de minister president over vermeende misstappen en is er weer aandacht voor de legendarische Vrouwen van de Muur. De Hoge Raad van Israël hint op toestemming voor vrouwen om gebedsdiensten bij de Kotel te houden met hun Torarollen waaruit wordt voorgelezen. Zij mogen niet meer worden gefouilleerd op het illegaal naar binnen smokkelen van Torarollen voor hun gebedsdiensten. Messiaanse tijden?

Sjabbat sjalom!

Delen |

vrijdag 6 januari 2017

Vrolijk 2017 allemaal! Op dit moment zit ik thuis met een gebroken arm. Rechter wel te verstaan – ik typ deze column dan ook met links, waardoor hij korter zal zijn dan normaal. Enfin, het was weer een leuke jaarwisseling. Althans, dat is het beeld op nieuwjaarsdag. Vervolgens druppelen de berichten binnen over ongelukken, vechtpartijen, branden, vuurwerkletsel en – een traditie van de afgelopen jaren – gekke burgers die hulpverleners en politie aanvallen. Tja. Waarschijnlijk heeft men te veel drank op of zijn de vuurwerkdampen op de hersenen gaan werken?

Niet minder schokkend is het verwarrende gebruik van vleesachtige namen voor vegetarische producten, waardoor de arme consument helemaal in de war raakt. Vooral de VVD vind dat hier een einde aan moet komen, misschien is wetgeving zelfs wel noodzakelijk! Jammer dat men minder kordaat optrad bij voorbeeld de woekerpolissen die de huizen van miljoenen Nederlanders onder water zetten. Maar goed, je moet wel je prioriteiten stellen.

Verder was er natuurlijk het foute rap-liedje van bijdehandje Ali B dat wel of niet antisemitisch getint zou zijn. Het bekende welles-nietes spel in de media kan weer beginnen. U zult er ongetwijfeld meer over lezen in het NIW van deze week … Ook dit jaar hield dat NIW zich diepgaand bezig met het kerstboom-chanoekia probleem, ik had dat reeds voorspeld. Verschillende personen mochten hun verhaal doen (compleet met foto’s) over waarom ze thuis én een kerstboom én een chanoekia hadden staan. Niemand minder dan onze Simone Kukenheim (wethouder onderwijs, jeugd en diversiteit voor D66) mag een zelfde verhaal vertellen in Het Parool. Zou er werkelijk een nieuwe trend in Joods Nederland bestaan? De chanoekiaboom? Of ontdekt de media iets wat allang bestaat? Ik voorspel een nieuwe trend voor volgend jaar: de kerstboom geknipt als chanoekia.

Iets verder van huis was er ook nieuws: Netanjahoe werd verhoord wegens verdenking van het aannemen van vermeende steekpenningen; de uitspraak in het proces van de soldaat die een terrorist onterecht zou hebben doodgeschoten; en een ander opmerkelijk nieuwtje uit de Arabische wereld, daar zou namelijk interesse bestaan om de studie van het Hebreeuws (en de Israëlische samenleving) te intensiveren, aldus een artikel in Yediot. Als reden word het volgende gegeven: If knowledge of (Israeli) society is necessary in times of war, it is even more necessary in times of peace … "(Hebrew) is very important to understand the 'other,' as it is only through language that we can understand the culture of the society and its way of thinking. The language can bring our nations closer.

En in de Verenigde Staten werd de eerste charedische rechter benoemd, een mijlpaal. In die zelfde VS vonden vandalen het echter ook nodig om iemands chanoekia tot hakenkruis om te bouwen.

Tot slot kwam ik in het sjabbatblad Olam Katan van enkele weken geleden (nummer 577) nog een merkwaardige sms-vraag tegen aan rabbijn Aviner:
Vraag: Klopt het gerucht dat Trump een reïncarnatie is van de Perzische koning Cyrus? Antwoord: Onzin.*
De rabbijn verwijst het gerucht weliswaar naar de prullenbak, maar toch…
Sjabbat sjalom!

Delen |
feb 2017Sneeuwmuziek en stemgekrakeel
feb 2017De status van de deuropening
jan 2017Empathie in plaats van een versteend hart
jan 2017Risjes en Messiaanse tijden?
jan 2017‘Klein’ nieuws
dec 2016Het speciale licht van Chanoeka
dec 2016Egyptisch geloof 2.0
dec 2016Over kanaries
dec 2016De ‘zegeningen’ van internet
nov 2016Gezocht: tolerantie en nuchterheid
nov 2016Die supermaan kunnen wij zelf zijn
nov 2016Zoals gewoonlijk zaten de peilingen er weer eens ver naast
nov 2016De ideologische veren van Ben-Gurion
okt 2016Een treintje van soekot
okt 2016De zondebok en het toeval
okt 2016Het verlangen en de uitvoering
sep 2016Windmolens, zoemhout en de sjofar
sep 2016Wat is ónze rol in de samenleving?
sep 2016Gerechtigheid
sep 2016Kleine en grote opmerkelijkheden
aug 2016Jeruzalem in beeld
aug 2016Zuivere koffie of zuivere lucht
aug 2016Een nieuwe zonnebril
aug 2016Mensenvlees
jul 2016Woorden als zegen of als vloek
jul 2016Het hoofd koel houden ...
jun 201621 Juni
jun 2016De stem van God of de stem van Satan?
jun 2016Polarisatie of eenheid
jun 2016Tsores en cheese cake
mei 2016Wij zijn allen vreemdelingen
mei 2016Klachten ...
mei 2016Een week vol gedonder
mei 2016Lente
apr 2016Pesach-mijmeringen van een trouwe lezer
apr 2016Verwacht: de Pesach-app!
apr 2016Versjteerd
apr 2016Wat geven we onze aandacht?
mrt 2016(Ver)kleden
mrt 2016Bonobo of chimpansee?
mrt 2016Wat telt meer?
mrt 2016Pink washing en het welles-nietes patroon
feb 2016Tellen en generaliseren
feb 2016Zalm uit de vaatwasser
feb 2016Gevoelige antenne voor foute ontwikkelingen
feb 2016Ruggengraat
jan 2016Vruchten plukken, geen vluchtelingen
jan 2016Negatieve informatie
jan 2016Best tolerant?
jan 2016Joden en Christenen
dec 2015Ober, één dogma-vrij orthodox jodendom!
dec 2015Hoezo is vrijheid gevaarlijk?
dec 2015Terrorisme dat weinig aandacht krijgt
nov 2015Klimaatcrisis en morele crisis
nov 2015Stoere oorlogstaal wakkert angst juist aan
nov 2015Voedsel, gezondheid en dierenleed
okt 2015Wajeera: Sjabbat en gastvrijheid
okt 2015Het doorgaans stille Amstelveen en andere gehuchten
okt 2015Voetbal, geweld en corruptie
okt 2015Gewoon even genieten
sep 2015Inkeer, gebed en goede daden
sep 2015Tumult en stof
sep 2015De kracht van woorden
aug 2015Een Tora van liefde
aug 2015Chatsor Hagelilit
aug 2015Een museum van tolerantie, gebouwd op graven?
aug 2015Joden welkom
jul 2015Ardennen
jul 2015Vakantie – Tempel - zomer
jul 2015Gaat Wilders nu de Ilias verbranden?
jun 2015De weg kwijt
jun 2015Ontroerende universele wensen
jun 2015De dissidente verspieders en de vooruitgang
jun 2015Verbinden
mei 2015Rare dingen
mei 2015Herschepping
mei 2015Aap of microbe ...
mei 2015Lag Ba'Omer
mei 2015Ouderwets gezellig?
apr 2015Herdenken
apr 2015Herdenken en rechtvaardigheid
apr 2015Geprivatiseerde macht
mrt 2015Dit was de week die was...
mrt 2015Zaaien ...
mrt 2015Wolven en andere actualiteiten
mrt 2015Een goede haardag
feb 2015Kommer en kwel op universiteit en internet
feb 2015Hoe meer internet, hoe moeilijker het kaf van het koren te scheiden
feb 2015Poeriem Puber-tijd
feb 2015Wijze lessen van bomen
jan 2015Fris en minder fris ...
jan 2015Ontmoetingen en tegenstellingen
jan 2015'Daarom zwijgt de verstandige in die tijd'
jan 2015Afscheid en vooruitblik
jan 2015De Joodse zonnewende?
dec 2014Wonderlijk ...
dec 2014Chanoeka
dec 2014Bananen, bacteriën en Jak-melk ...
nov 2014Telefoon op sjabbat
nov 2014Als de Masjiach komt
nov 2014Zwarte Piet en de openbare orde
nov 2014De oude traditie van Sjabbat Halloween
okt 2014Talmoed op de snelweg
okt 2014Droissen-veldert
okt 2014Een Soeka van zeven bij twee kilometer ...
okt 2014Soekot
okt 2014Goud of geen goud, dat is de vraag
sep 2014Rosj Hasjana: wat wel en wat niet mag, of toch weer wel ...
sep 2014Fouten rechtzetten
sep 2014Inkeer
sep 2014A Jid darf leben mit der Zeit
aug 2014Was vroeger alles beter?
aug 2014Zinkend schip?
aug 2014Ondanks alles...
aug 2014Hamatsav
jul 2014Vakantie
jul 2014Joodse archeologie in Nederland
jun 2014Het lot-orakel
jun 2014De gelederen der spotters
jun 2014Mysterieuze ossen
jun 2014Slenteren door Amsterdam
mei 2014De ketting van de opperrabbijn
mei 2014Van Ostadestraat
mei 2014Orthodox vandalisme
mei 2014Diverse engerds
mei 2014Belachelijke kritiek?
apr 2014Chameets in de Pesachweek
apr 2014Wat doet een wc-bril in de Haggada?
apr 2014Weg met de chameets-hysterie!
mrt 2014De Rode Koe
mrt 2014Na Poeriem
mrt 2014Gemengde berichten ...
mrt 2014De ultra's en de dienstplicht
feb 2014Dom
feb 2014De Olympische Spelen
feb 2014Europees erfgoed
feb 2014De knikkers van Anne Frank
jan 2014Dat was de week die was...
jan 2014Gelukkig of ongelukkig op Knuffeldag
jan 2014Kasjroet-vervalsingen
jan 2014Koken op sjabbat
jan 2014De substitutieregel
dec 2013Joden en kerst
dec 2013Korte dagen
dec 2013Jodendom en mensenrechten
dec 2013Rabbijnen in het NIW
nov 2013Chanoeka
nov 2013Afscheiden
nov 2013Vrouwen en auto's
nov 2013Nerds
nov 2013Synchroniciteit
okt 2013Zwarte Piet
okt 2013Nieuwe koelkast
okt 2013Na het overlijden van Rabbijn Ovadia Josef
okt 2013Bidden voor Ovadia Josef
sep 2013De grootste soeka
sep 2013Soekot voor iedereen
sep 2013Een liefdevolle Jom Kipoer
aug 2013Bietjes voor Rosj Hasjana
aug 2013Vakantiegevoel
aug 2013In het Heilige Land
jul 2013Sjabbat Chazon
jul 2013Trier
jul 2013Slavernij en de sjabbat
jun 2013Elijahoe haNavi
jun 2013Loodgieten
jun 2013Eer hem, maar wantrouw hem
jun 2013Treuren in of om Tammoez
mei 2013Gelatine kosjer?
mei 2013Een nieuwe ijstijd
mei 2013Vrijheid
mei 2013Gebed voor het Koninklijk Huis
apr 2013Vliegen in een plastic zak
apr 2013Belieber
apr 2013Sehacheles
apr 2013Alleen mannen?
mrt 2013Priesterzegen
mrt 2013Pesach - het is weer feest!
mrt 2013Rook
mrt 2013Wegwerpartikelen
mrt 2013Grap? Of niet?
feb 2013De Poeriem-rav
feb 2013Hongarije
feb 2013Pruiken en zoenen
feb 2013Limor zoekt haar soul-mate
jan 2013Stemmen
jan 2013Winter is niet zo jood
jan 2013Kinderen met Down
jan 2013Leuke kerstliedjes
dec 2012Vrouwen
dec 2012Vreedzaam omgaan met diversiteit
dec 2012Psycholoog of rabbijn?
nov 2012Een ironische gebeurtenis
nov 2012Een teken
nov 2012Zuur
nov 2012Pratende dieren
nov 2012Natuurverschijnselen
okt 2012Boom der Kennis
okt 2012Leesrooster
okt 2012Pas goed op uw smartphone!
okt 2012Back to normal
sep 2012Balans
sep 2012Vreedzame paden
aug 2012Fata morgana, of de kunst van het kijken
aug 2012Luxemburg
jul 2012Leuk hotelletje
jul 2012Impulsief
jun 2012Vogels kijken in de polder
jun 2012Leraren
jun 2012Sport
jun 2012Verdwenen stoel
jun 2012Bacteriën
mei 2012Verslapen
mei 2012Achterstand ingehaald
mei 2012Echt?
mei 2012Jom HaMalka-drukte
apr 2012Een warm bad
apr 2012Post-Pesach dilemma’s
apr 2012Nog even over Pesach
apr 2012Stroomstoring
mrt 2012De waarde van getallen
mrt 2012Lente
mrt 2012Een ingewikkeld parcours
feb 2012Rekenkunst met verrassende uitkomst
feb 2012Crisisverhalen
feb 2012De seculiere inwoners van Kiriat haJovel
feb 2012Waterdamp
jan 2012Werken is gezond
jan 2012Schwer zu sein a Jid
jan 2012Beth Sjemesj
dec 2011Chanoeka-overpeinzingen
dec 2011De 25e van de maand
dec 2011Buitenaards
dec 2011Seizoensperikelen
nov 2011Andere maten
nov 2011Weet wat je eet
nov 2011Over een etrog, een rebbe, rabbijnen en de zon
okt 2011Over voorspellingen en hoofdrekenen
okt 2011Een einde en een begin, maar wel blijven bidden!
okt 2011Reizigers houden niet van regen
okt 2011Introspectie
sep 2011Kabbala-les
sep 2011Troonrede en Miljoenennota
sep 2011SpongeBob
sep 2011Nog eens over inkeer
sep 2011Inkeer
aug 2011Protesteren in Rechovot
jul 2011Awoide zorre
jul 2011Sjocheet van Oranje
jul 2011Bio-industrie en sjechita
jun 2011Moeten wij dieren eten?
jun 2011Cottage cheese
jun 2011Gevaren
jun 2011Onverdoofd
mei 2011Onze voeding
mei 2011Moleculair kasjroet
mei 2011Mei
mei 2011De Masjiach
apr 2011Tussen Amsterdam en Rechovot
apr 2011Vegen met beleid
apr 2011Noden en verboden
apr 2011Chameetsologie en andere Pesachwetenschap
apr 2011SMS uw vraag!
mrt 2011Elke dag Poeriem!
mrt 2011Het einde van de wereld?
mrt 2011Elke dag Poeriem
mrt 2011Teruggeven
feb 2011De zon
feb 2011Woestijngodsdienst
feb 2011Stadswandeling
feb 2011Gekke wereld
jan 2011Liberale Joden of Christenen voor Israël?
jan 2011Het Kohnstamm Instituut en etnische groepen
jan 2011Niets aan de hand
jan 2011Terug in Nederland
dec 2010Instant-religie
dec 2010Wat een gekte allemaal...
dec 2010Vasten voor regen
nov 2010De lichtjes van Chanoeka
nov 2010Schaarste
nov 2010Een drukke zondag
nov 2010Amsterdammer in de provincie
okt 2010Carlebach
okt 2010Mark Rutte, Yona Metzger en UFO’s
okt 2010Informatie-'overkill'
okt 2010Triest en oppervlakkig
okt 2010De bittere maand
sep 2010Met plantjes zwaaien
sep 2010Hufterigheid
sep 2010Xenofobie
sep 2010Een tzaddiek
aug 2010Wat doen we op sjabbat?
aug 2010Een ontspannen vakantie
jul 2010Paul
jul 2010Keppeltjesdag
jun 2010Een echte held
jun 2010Politici laten zich niet horen
jun 2010Bowlen
mei 2010Jesaja 53:5
mei 2010Eten
mei 2010Koninginnedag
apr 2010Lag Be'omer
apr 2010Feestvieren en herdenken
apr 2010Dóórpakken
apr 2010Ben jij nog in?
apr 2010Pesach: waar gaat het echt om?
mrt 2010Méér dan vier vragen ...
mrt 2010Insecten
mrt 2010De langste Poeriem ooit
mrt 2010Herken de Poeriemgrap!
feb 2010Rare vragen, rare antwoorden
feb 2010Rabbijn Elon in problemen
feb 2010Gescheiden buslijnen
feb 2010Nogmaals de diboek
jan 2010Diboek
jan 2010Natuurrampen
jan 2010Een boek kopen
jan 2010Uitvinding van de bakker
jan 2010Oud-en-Nieuw
dec 2009Taal
dec 2009Halachisch veroorzaakte kinderloosheid
nov 2009Dawwenen op het juiste moment
nov 2009Kosjer
nov 2009Bidden om regen
nov 2009Het wisselen van de seizoenen
okt 2009Leerhuizen in de mediene
okt 2009Een boek uitlezen
okt 2009Onze minhag
okt 2009Een soeka in de Diaspora
okt 2009Soekotmelancholie
sep 2009Jom Kippoer
sep 2009Leeuwen en beren
sep 2009Woordeloze haast
sep 2009De 'midrechov' in Jeruzalem
aug 2009Tatoeages, een beladen imago
aug 2009Op bezoek bij S
jun 2009Vakantie
jun 2009Generatiekloof
mei 2009Cheesecake
mei 2009Keukenhof
mei 2009Varkensgriep
apr 2009Vakantie
apr 2009Chameets
mrt 2009Een jesjiva-gave
mrt 2009Wie zonder zonde is, wordt immuun voor .....
mrt 2009Economie
mrt 2009Poeriem
feb 2009Taal en getallen
feb 2009Internet-tribalisme
feb 2009Verkiezingen
feb 2009De taxichauffeur en de zoon van de rabbijn
jan 2009Liefde
jan 2009Oppassen voor slangengif!
jan 2009Cafépraat
jan 2009Veel boeken – en een goed huwelijk
dec 2008Een ongeluk of dood door schuld?
dec 2008De Israëlische State Controller
dec 2008De periferie
nov 2008Zending
nov 2008Kromme komkommers
nov 2008Actie en reactie
nov 2008De regenmaker
okt 2008Slechte gedachtes
okt 2008Hosjanna Rabbah
okt 2008Soekot
okt 2008Onze zondes
okt 2008Een oud kabbalistisch gebed