inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Salomon Bouman

Salomon Bouman (1937) was gedurende 37 jaar correspondent voor NRC-Handelsblad, De Standaard en de Nederlandse radio in Israël. Alvorens zich in 1965 in Israël te vestigen was hij parlementair verslaggever van Het Parool. Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University, SAIS, School for Advanced International Studies in Bologna. Voor NRC-Handelsblad berichtte hij ook uit Washington, Cairo, Amman, Cameroen, Duitsland en de meeste Oost-Europese landen. Hij woont nu in Bilthoven. Bouman heeft een zoon en dochter in Israël en vier Israëlische kleinkinderen. De afgelopen drie jaar heeft Salomon Bouman twee boek gepubliceerd: 'Israel tussen hoop en vrees, van socialistische pioniersgeest naar kapitalisme. Uitgegeven door AUP, Amsterdam University Press. En een roman 'Ontmoeting en misverstand', heilig is de drager van onheil, uitgegeven door Amphora, Amsterdam.

vrijdag 3 januari 2014

Ook in Israël werd dit jaar in verlichte kring het nieuwjaarsfeest gevierd. In de villa’s in Ramat Hasharon, een soort Wassenaar nabij Tel Aviv, in de hotels en ook in een buurt, Florentin, in zuidelijk Tel Aviv. Eerlijk: veel Israëlische Joden hebben het er moeilijk mee het glas te heffen als de klok twaalf uur slaat. Dat doe je toch niet in een Joods land met zijn eigen historische kalender? Zeker niet als de premier van dat land er op staat dat de Palestijnen Israël als een Joods land erkennen.

Dat is één goocheltruc van de vele uit de hoge hoed van Netanjahoe om de Palestijnen op een veilige afstand van vrede te houden. Is Palestijnse erkenning van de staat Israël niet voldoende? Dat Israël zichzelf, ook in de onafhankelijkheidsverklaring, omschrijft als de Joodse staat in het land Israël, is onze zaak. Denkt Netanjahoe nu werkelijk dat de Palestijnen met deze nieuwe Israëlische eis zullen en kunnen instemmen? Denkt hij dat daardoor de Palestijnse eis tot terugkeer uit de Palestijnse geschiedenis wordt geschrapt? Dat kan toch niet, tenzij je aan geschiedvervalsing doet. Het kwam zelfs in het hoofd van premier Menachem Begin niet op, van de Egyptische president Anwar Sadat te eisen Israël als een Joods land te erkennen toen hij zijn handtekening zette onder het vredesverdrag. Koning Hoessein deed dat evenmin bij het tekenen van de Israëlisch-Jordaanse vrede en zelfs Jasser Arafat hoefde van premier Jitschak Rabin tijdens de tekening van het akkoord van Oslo het Joodse karakter van Israël niet te erkennen. Waarom zou de Palestijnse president Abu Mazen dat wel moeten doen? Eerlijk gezegd begrijp ik Netanjahoe wel. Hij is de ziel van het egocentrisch Israëlische nationalisme waarvan hij één van de architecten is. Hij kan misschien niet eens anders. Voor hem is het zo natuurlijk dat Israël het Joodse land moet zijn dat hij van die overtuiging een onderhandelingseis heeft gemaakt. Het is kenmerkend voor het andere Israël, dat zich manifesteert in bijvoorbeeld de uitspraak van de onderminister voor religieuze zaken, Ben Dayan. Wat zei hij? “De ziel van een Jood is altijd hoger verheven dan die van een niet-Jood.” Hoe is het in godsnaam mogelijk dat deze vrome man niet onmiddellijk aan de kant wordt gezet. Het is de tijdgeest meneer! Ik gruwel ervan.

Wat me ook irriteert is dat er in de regering een meerderheid is om de nederzettingen in de Jordaanvallei te annexeren. Ook een zet om de onderhandelingen met de Palestijnen te frustreren. Gelukkig maar dat Netanjahoe zijn hoofd koel heeft gehouden en met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, in aantocht zich heeft laten ontvallen dat het geen goed idee is. Dat voor zover bekend Netanjahoe er op staat dat Israël in een vergelijk met de Palestijnen voor lange tijd, om veiligheidsredenen, een greep houdt op de Jordaanvallei kan ik goed begrijpen. In het licht van de grote veranderingen in het Midden-Oosten is voor Israël veiligheid in de Jordaanvallei misschien zelfs wel een halszaak. Want als jihadisten zich meester maken van Jordanië of via Jordanië de Westelijke oever van de Jordaan infiltreren, heeft Israël een echt veiligheidsprobleem. De Palestijnen die zich afzetten tegen de jihadisten zouden dat moeten begrijpen. Want deze extremisten zijn er op uit van het Israëlisch-Palestijnse conflict een godsdienstoorlog te maken. Het kan geen Palestijns belang zijn over Allah in oorlogshandelingen met Israël te worden verwikkeld.

Ik wil met de lezers van mijn column wel mijn verwarring delen over de uitspraken van Netanjahoe. Wat zit er achter? Toch een akkoord met de Palestijnen? In de nacht van zondag op maandag heeft Netanjahoe zich gehouden aan de afspraak om Palestijnse terroristen op vrije voeten te stellen. En weer zei hij dat dit een strategisch Israëlisch belang is. Hoezo? Zegt hij dat om te verhinderen dat, mocht de bemiddelingspoging van Kerry mislukken, Israël er verantwoordelijk voor wordt gesteld? Waarom dan wel opnieuw de bouw van woningen in bezet gebied aankondigen als een soort zelfgeseling voor het laten gaan van die Palestijnse moordenaars?

Danst Netanjahoe op twee bruiloften? De ja-en-nee dans? Ik hoop en bid voor het welzijn van Israël dat hij Israël naar een vergelijk met de Palestijnen kan leiden. De tegenargumenten, emotioneel en politiek, ken ik. En ja ... ik begrijp ze ook wel. Maar in het nieuwe jaar, ook al is dat niet onze kalender, moet Israël worden bevrijd van de ondraaglijke morele last van de bezetting. Ja, die bezetting knaagt aan de democratische waarden en dat zou in Israël toch het hoogste goed moeten zijn. Lees de onafhankelijkheidsverklaring er maar op na. Helaas hebben onderminister Ben Dayan en allen die achter hem staan, die kennelijk nooit gelezen. En van de geschiedenis hebben zij ook geen weet. Ik wil niet duiden waarom ik dat schrijf. Daar schaam ik me voor.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

J.W.L.Goudeket

vrijdag 3 januari 2014
Salomon, Salomon,
Je hebt de naam van de meest wijze vorst van Israel gekregen maar helaas niet diens inzicht, als het aan jou zou liggen komen er ook palestijns-arabische raket-lanceerbases ten oosten van Jerushalaïm en niet alleen in het zuiden. In jouw ogen kan Netanyahu niet goed doen behalve als hij onder extreme Amerikaanse druk nog eens een groot deel van in de 1967 gevoerde verdedigingsoorlog legitiem verworven land "terug" zou geven. Zijn linkse mensen zoals jij, ongetwijfeld een goedbedoelend iemand, nu werkelijk totaal blind voor de geschiedenis? De 2de intifada met haar walgelijke moorden, de raketten regen uit vrijwillig ontruimd Gaza, de dwang van Amerika om als "gebaar" 102 abjecte MOORDENAARS vrij te laten! Waar denk je dat het weggeven van meer Israel toe zal leiden? Wat een naïviteit.

Gaillard

vrijdag 3 januari 2014
Mijnheer Goudeket, Goudeket, Er staat: "Voor zover bekend Netanjahoe er op staat dat Israël voor lange tijd, om veiligheidsredenen, een greep houdt op de Jordaanvallei kan ik goed begrijpen."

Yaakov Almor

vrijdag 3 januari 2014
Wat een onzin, Goudeket. En wat heeft het voor zin Bouman als links te bestempelen, alleen omdat-ie zijn nuchtere hoofd gebruikt? Wij kunnen geen demokratie zijn - ik durf niet eens te zeggen \'blijven\' of \'worden\'- als we de bezette gebieden behouden.
\"Legitiem verworven land?\" In het Israelische rechtsysteem heet de Westbank nog steeds \"de geadministreerde gebieden.\" It.t. to de Golanhoogten, zijn deze - die hier nu Yehuda en Shomron wordt genoemd -- NOOIT geannexeerd! Daarom is het naief - en manipulatief - om te spreken over \"het weggeven van meer Israel.\" Er is op het moment groot gedonder over Miri Regev\'s voorstel om de nederzettingen in de Jordaanvallei te annexeren - dwz. onder de Israelische wet te plaatsen en nioet onder MILITAIR bestuur te laten blijven. Ierdereen begrijpt dat het nog een truk uit de doos van de Likus is om te proberen Kerry\'s missie te laten ontsporen. Maar ook Netanjahoe zal niet zo stom zijn die stap van annexatie te nemen.

Wij, de gemiddelde burger van Israel - seculair, tweeverdieners, drie kinderen, (twee in het leger), verdienen te weinig maar betalen het meest belasting en krijgen het minst terug - weten dat als we de LAST van de gebieden kwijt zouden zijn - we er (ook economisch) zoveel beter voor zouden staan - in onderwijs, infrastructuur en diensten, kunst en cultuur, etc.
Ik wil ook niet dat mijn zoon over een paar jaar hetzelfde zak moeten doen als ik als soldaat - midden in de nacht Palestijnen arresteren, huizen opblazen, bekogeld worden met stenen, beschoten worden, zelf terug schieten, lijdzaam toezien hoe het leger extremistische settlers toelaat olijfbomen -- honderden jaren oud - van palestijnen laat omhakken etc etc, kortom een bezetting die op geen enkele manier door de demokratische beugel kan.

De consensus -- 70%i van bevolking - is dat Israel als staat binnen de groene lijn, met aanpassingen, dwz het \'binnenhalen\' van die vele nederzettingen die vlak aan of op de groene lijn liggen en het ontruimen van de kernen die praktisch niet haalbaar zijn, een haalbare kaart is. Ik hoop van harte dat de Amerikanen en Europeanen nog meer druk gaan uitoefenen om deze kaart werkelijkheid te maken. En anders kan Goudeket misschien zijn eigen (klein)kinderen sturen om op het altaar van de groot israel droom worden geofferd. Dit heeft nks met links of (religieus-)rechts. Just plain common sense van een praktizerend Zionist.

J.W.l.Goudeket

vrijdag 3 januari 2014
Wat een tegen reacties en waarom? "Groot Israël" De hele 22000km2, ik zou zo zeggen de Arabieren hebben gedurende hun 1400 jarige veroveringstocht meer dan genoeg Midden Oosten bezet om niet ook nog dat kleine stukje Joods gebied erbij te hoeven krijgen. Verbeeld je niet dat je belasting en kosten omlaag zullen gaan als Israel zich terug zou trekken, integendeel, dan wordt het bestrijden van de palestijnse terreur NOG duurder. Zolang aan Arabisch Islamitische zijde geen introspectieve en Quran kritische "verlichting" plaats vind zal het nooit vrede worden. Mijn eigen kleinkinderen wonen ook in Israël en natuurlijk zou ook ik liever zien dat ze geen wapens meer hoeven dragen, maar wie niet bereidt is het land te verdedigen is blind voor de realiteit. Shabbat shalom

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
aug 2020Geen uitweg
jul 2020Trump en Netanjahoe
jul 2020China
jul 2020Rutte
jul 2020Nir Baram
jul 2020Ultimatum
jun 2020Plan Trump
jun 2020Changes
jun 2020George Floyd
jun 2020Te hoog spel
mei 2020Rechters in Jeruzalem
mei 2020Mandelblit
mei 2020Ben-Goerion
mei 2020Hoog spel
mei 2020Calmeyer
apr 2020Corona
apr 2020Eenheid
mrt 2020Harry
mrt 2020Einde
mrt 2020Arabisch protest
mrt 2020Het ware gezicht
feb 2020Sanders
feb 2020Raja Bandar
feb 2020Raoul
feb 2020Geschiedenis
jan 2020Doodsteek
jan 2020Gas
jan 2020Pers
jan 2020Iran
dec 2019Jonathan
dec 2019Krijt
dec 2019Efraim
nov 2019Crisis
nov 2019Provocatie
nov 2019Taxi
nov 2019Rabin
nov 2019Protest?
okt 2019Kanariepiet
okt 2019Sport
okt 2019Sjana tova
sep 2019Apartheidsstaat?
sep 2019Verkiezingen
sep 2019Judea en Samaria
sep 2019Peilingen
aug 2019Trump
aug 2019Waarschuwing
aug 2019Haat
aug 2019Els
jul 2019Peretz
jul 2019Barak
jul 2019Lakmoestest
jun 2019Assimilatie
jun 2019Verdelers
jun 2019Verrechtsing
jun 2019Aangebrand
mei 2019Hightech
mei 2019Droomvrede
mei 2019Donkere wolken
mei 2019Gaza
mei 2019Excessen
apr 2019Geen Palestijnse staat
apr 2019Zure vruchten
apr 2019Verkiezingen
mrt 2019Vergif
mrt 2019Ilhan Omar
mrt 2019Mark Blaisse
mrt 2019Amandelen
mrt 2019Macht
feb 2019Polen
feb 2019Knops
feb 2019Gantz
feb 2019Analyse
jan 2019Democratie
jan 2019Oz
dec 2018Yaniv Sagee
dec 2018Netanjahoe
nov 2018Haat
nov 2018Luns en de Golan
nov 2018Mini-oorlog
nov 2018Jan Brokken
nov 2018Pittsburgh
okt 2018De Amerikaanse Israël-lobby
okt 2018israël en Saoedi-Arabië
okt 2018Songfestival
okt 2018Twee maal Israël
sep 2018Naar sjoel
sep 2018UNRWA
aug 2018Indië
aug 2018Krom denken
aug 2018Overpeinzingen
aug 2018Hitler
jul 2018Israël rechts
jun 2018Zuurstof
jun 2018Ballon
jun 2018Diner
jun 2018Sjoel Deventer
mei 2018Anne
mei 2018Toch
mei 2018Geen akkoord
mei 2018Ze doen ons niets
apr 2018Moed
apr 2018Iran
apr 2018Weer
mrt 2018Haggada
mrt 2018Kim en Trump
mrt 2018Boek Hinke Piersma
mrt 2018Syrië
feb 2018Grossman
feb 2018Israël en Poetin
feb 2018Netanjahoe
feb 2018Protesten
jan 2018Impressie
jan 2018Film
jan 2018Dr. Aref
jan 2018Israëlische Arabieren
dec 2017Ambassadeurs
dec 2017Fiddler
dec 2017Trump
dec 2017Koeweitse schrijver
nov 2017Storm
nov 2017Aardbeving
nov 2017Herdenking Rabin
nov 2017Verwarrend
okt 2017Hightech perikelen
okt 2017Netanjahoe
okt 2017De Iraanse deal
okt 2017Trump moment
okt 2017Duitsland
sep 2017RM in Londen
sep 2017Mossad
sep 2017Channa
sep 2017Generaals
aug 2017Angst
aug 2017Kritiek
aug 2017Kushner
jul 2017Twitter
jun 2017Vrouwen
jun 2017Leugendetector
jun 2017Dan Bavly
jun 2017Fake News
mei 2017Geld stinkt niet
mei 2017Torpedo
mei 2017Onmacht
mei 2017Vrede?
apr 2017Sjoa
apr 2017Explosie
apr 2017Assad
mrt 2017Hamas
mrt 2017Merkel
mrt 2017Trump de Messias?
mrt 2017God
mrt 2017Een zwarte lijst
feb 2017Verwarring
feb 2017Witte Huis
feb 2017Zaken doen met Trump
feb 2017Trump behagen
jan 2017Ma’alé Adomiem
jan 2017Net Trump
jan 2017Vijf ex-chef-stafs
jan 2017Donald en Benjamin
dec 2016Friedman
dec 2016Ronit
dec 2016Pijnlijk
dec 2016Brand in Israël
nov 2016Israël en Trump
nov 2016Trump
nov 2016Qatar
okt 2016Israëlische Arabieren
sep 2016Peres
sep 2016NYT
sep 2016Nir
sep 2016Hillary
sep 2016China
aug 2016Poetin-Netanjahoe
aug 2016Hedy
aug 2016Ankie
jul 2016Bloeme Evers
jul 2016Dyab Abou Jahjah
jun 2016Asscher
jun 2016Trump
jun 2016De tijd dringt
jun 2016Lieberman
mei 2016Harakiri
mei 2016Een naar gevoel
apr 2016Moeilijk
apr 2016Andere wind
mrt 2016EU-crisis
mrt 2016Dustin
mrt 2016Zege Sanders
mrt 2016Joden in de familie
feb 2016Mead
feb 2016Olmert
feb 2016Bernie Sanders
feb 2016Vrouwen bij de Klaagmuur
jan 2016Joodse gezanten
jan 2016Gelijk
jan 2016Angst
jan 2016Geld
dec 2015Silvan
dec 2015Zee
dec 2015Sarid
dec 2015IDFA
nov 2015Nogmaals ISIS
nov 2015ISIS
nov 2015Tot de vulkaan uitbarst
nov 2015Rabin
okt 2015Eurotherapie
okt 2015TV-beelden
okt 2015Kafka
sep 2015Hek
sep 2015Barenboim
aug 2015Onthullingen
aug 2015Boemerang
aug 2015Doodstraf
aug 2015Gay Parade
jul 2015Turkije
jul 2015Wenen
jul 2015Drie maal schaamte
jul 2015Michael Oren
jun 2015Druzen
jun 2015EU – Griekenland – VS - Rusland
jun 2015Voet
jun 2015Rivlin
mei 2015Goochelen
mei 2015Nieuwe regering
mei 2015Anne Frank
apr 2015Getallen
apr 2015KNVB
apr 2015Pesach
mrt 2015Telefoontje
mrt 2015Rozen met doornen
mrt 201517 Maart
mrt 2015Bibi in de Senaat
feb 2015Angst
feb 2015Vete
feb 2015Machtsevenwicht
jan 2015Arabische partij
jan 2015Vrouwen
jan 2015Moord
jan 2015Livni
dec 2014Islammacht
dec 2014Hillary
dec 2014Democratie
nov 2014Komedie
nov 2014Sarona
nov 2014Moord
nov 2014Ha’aretz
okt 2014Intifada?
okt 2014Dollars voor Gaza
okt 2014ISIS
okt 2014Monster
sep 2014Sjana tova!
sep 2014Dialoog
sep 2014Intern zielsdebat
sep 2014Opiniepeiling
aug 2014Voor afwijkende meningen is geen plaats
aug 2014Moord
aug 2014Bovenmenselijke moed
aug 2014Bestand
jul 2014Gaza-oorlog
jul 2014Te lang
jun 2014Israël en de Palestijnse economie
jun 2014Pius de Twaalfde
jun 2014Houthakker gezocht
jun 2014Rivlin
mei 2014Paus Franciscus
mei 2014Anti-Defamation League
mei 2014Amos Oz
mei 2014Hamas
apr 2014De woede van Obama
apr 2014Geen vrede
apr 2014Corruptie en bezetting
mrt 2014Staking bij ‘buitenlandse zaken’
mrt 2014Heidegger en Arendt
mrt 2014CIDI en antisemitisme
mrt 2014Kerry als piloot
feb 2014Alice Herz-Sommer
feb 2014Water
feb 2014Premier Lieberman
feb 2014Kerry
jan 2014Shulamit Aloni
jan 2014Ivriet
jan 2014Van Bommel
jan 2014Ontboezeming
jan 2014Nieuwjaar
dec 2013De Russen komen
dec 2013Afrikanen
dec 2013Druk op Bibi
dec 2013Arik Einstein
nov 2013Iran-akkoord
nov 2013Het gewicht van de geschiedenis
nov 2013Kinderen van Teheran
nov 2013Christenen in Jeruzalem
nov 2013Goed en slecht nieuws
okt 2013Qatar
okt 2013Spijkerbroek en Twan
okt 2013Peres in Nederland
sep 2013Robama
sep 2013Bach
sep 2013Een ander Midden-Oosten
aug 2013Advies aan minister Timmermans
jul 2013Ron Demer
jul 2013Spionage
jun 2013Bedoeïenen
jun 2013Peres
jun 2013Yoram Kaniuk
jun 2013Haat
mei 2013Hannah Arendt
mei 2013Vluchten
mei 2013Koninkrijk
apr 2013Conclusie
apr 2013Voices of the Levites
apr 2013Islam
apr 2013Gas
mrt 2013Obama tovert
mrt 2013Obama in Israël: 'Yes you can'.
mrt 2013Kritiek op Nederland
mrt 2013Foto
mrt 2013Lincoln
feb 2013IJsjes
feb 2013Hartman
feb 2013Obama naar Israël
feb 2013Egypte
jan 2013Er is toekomst
jan 2013Amerikaans isolationisme
jan 2013Nieuwe verhoudingen
jan 2013Peres
dec 2012Emoties
dec 2012Omroep
dec 2012Straffen
nov 2012Verrassingen
nov 2012Als tropische regen
nov 2012Van Agt
nov 2012Indianenverhaal
nov 2012Tafelgesprek
okt 2012De Palestijnse kwestie slaapt
okt 2012Fiets
okt 2012Vervroegde algemene verkiezingen
okt 2012Voetbal
sep 2012China – Japan
sep 2012Wilders en koosjer slachten
aug 2012Schiphol
aug 2012WC in Keulen
jul 2012Atoombom op Teheran
jun 2012Mosri
jun 2012Wonder
jun 2012Vandalisme
jun 2012Tussen hoop en angst
jun 2012Dibi
mei 2012Robben
mei 2012De val van het Nederlandse kabinet
mei 2012Benzion Netanyahoe
mei 2012Gas
apr 2012Dhimmi en Wilders …
apr 2012Macht en fictie
apr 2012Philip Mok is niet meer
apr 2012Rabbijn en Islamiet
mrt 2012Verrader
mrt 2012Barak’s appartement
mrt 2012Beurs omhoog, raketten naar beneden
mrt 2012Obama en Netanyahoe
mrt 2012Paranoia
feb 2012NRC
feb 2012Besnijdenis
feb 2012Syrië
feb 2012Birobidjan
jan 2012Netanyahoe en de pers
jan 2012Goed nieuws uit Israël
jan 2012Charedisch vogeltje
dec 2011Internet
dec 2011Minaret
dec 2011Geen reden voor Israëlische angst
dec 2011Brug te ver
nov 2011Naakt
nov 2011Angst
nov 2011Na de vrijlating van Gilad Shalit
okt 2011Knoop
okt 2011Hoofdstad
sep 2011De geest van Netanyahoe
sep 2011Grote risico’s
sep 2011Zoveel dreigementen
sep 2011Zuur Turks fruit
aug 2011Nog meer lente …
jul 2011Leve de waarheid!
mei 2011Het ene geluid is het andere niet ...
apr 2011Vrijheid van godsdienst