inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Salomon Bouman

Salomon Bouman (1937) was gedurende 37 jaar correspondent voor NRC-Handelsblad, De Standaard en de Nederlandse radio in Israël. Alvorens zich in 1965 in Israël te vestigen was hij parlementair verslaggever van Het Parool. Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University, SAIS, School for Advanced International Studies in Bologna. Voor NRC-Handelsblad berichtte hij ook uit Washington, Cairo, Amman, Cameroen, Duitsland en de meeste Oost-Europese landen. Hij woont nu in Bilthoven. Bouman heeft een zoon en dochter in Israël en vier Israëlische kleinkinderen. De afgelopen drie jaar heeft Salomon Bouman twee boek gepubliceerd: 'Israel tussen hoop en vrees, van socialistische pioniersgeest naar kapitalisme. Uitgegeven door AUP, Amsterdam University Press. En een roman 'Ontmoeting en misverstand', heilig is de drager van onheil, uitgegeven door Amphora, Amsterdam.

vrijdag 30 maart 2012

Als Nederlands-Joodse journalist in Israël voor o.a. NRC-Handelsblad heb ik het in Israël, maar ook in Nederland, niet gemakkelijk gehad. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik tijdens een voordracht in Hilversum voor een Joods gehoor voor ‘verrader’ werd uitgemaakt omdat ik in mijn artikelen stelling nam tegen de Israëlische nederzettingenpolitiek in de tijdens de oorlog van 1967 veroverde gebieden. Ik deed dat niet omdat ik ‘tegen’ Israël was. Nee, ik was en ben nog steeds ‘voor’ Israël, maar niet het Israël dat zich vastbijt in de veel te zure Palestijnse appel. In een heel vroeg stadium na die oorlog voorzag ik dat Israël op een doodlopende weg zou komen als het een de-facto annexatiepolitiek zou volgen.

Een gesprek met een Palestijnse historicus, dr. Aref-el-Aref in Ramallah in 1967, staat me nog heel helder voor de geest. ‘De Joden gaan hier nooit meer weg’, zei hij. Heel nauwkeurig hield hij in een schrift dat op zijn bureau lag de Palestijnse huizen bij die door Israël werden verwoest. Ik was natuurlijk niet alleen en ook geen voorloper van het idee dat Israël zich in haar eigen belang zou moeten onthouden om de Arabisch/Palestijnse nederlaag om te zetten in het in vervulling laten gaan van de ondeelbaarheidsgedachte van Erets-Israël, het land van Israël. Jacob van Amerongen, de Nederlandse zionist die het tot directeur-generaal van het ministerie van financiën bracht, maakte deel uit van een groepje vooraanstaande Israëli’s dat waarschuwde voor een dergelijke vertaling van de overwinning in territoriale expansie. De generaals Yehoshafat Harkabi (hoofd van de militaire inlichtingendienst) en Matti Peled maakten ook deel uit van deze beweging.

Een zeer bijzondere opposant van het koloniseren van bezet gebied was professor Yeshayahu Leibowitz. Een orthodoxe Jood die zich om Joodse ethische redenen ongekend fel keerde tegen onderdrukking van de Palestijnen. Nooit eerder en later heeft een Israëli van zijn standing termen gebruikt die ik niet in deze column wil herhalen om de Israëlische nederzettingenpolitiek te geselen. Volgens hem schond Israël de Palestijnse mensenrechten in strijd met de diepste overtuiging van zijn Jood-zijn. Natuurlijk waren er meer Israëli’s die met lede ogen aanschouwden hoe de zionistische ethos, zoals zij die kenden, werd uitgehold. Ik berichtte zelf ook over de andere stemmen in Israël. Israël verkeerde na de wonderbaarlijke zege in zes dagen op de legers van Egypte, Syrië en Jordanië in juni 1967 in een messiaanse roes. Ik zal die dagen nooit vergeten. Ik zag soldaten in trance bidden bij de Klaagmuur in Jeruzalem. De militaire opperrabbijn in die dagen, Shlomo Goren, zei me dat hij sterren zag flonkeren.

Die messiaanse roes is gebleven en werd zelfs versterkt tijdens de verschrikkelijke oorlog in 1973. Israël dreigde in de beginfase van de oorlog ten onder te gaan. Toen het tij keerde - o.a. dankzij de Amerikaanse luchtbrug en wapens uit Nederland - werd in religieuze kringen en daarbuiten weer gezegd dat G’d op de hand van zijn volk was. Nederlandse wapens? Ja. De Nederlandse minister van defensie Vredeling gaf bevel wapens uit Nederlandse wapendepots via Italië naar Israël te verschepen. Wist premier Den Uyl ervan? Hij heeft zich er naar mijn weten nooit over uitgelaten. Israël heeft zich in een moeilijke omgeving op fantastische wijze ontwikkeld en is met atoomwapens, ballistische raketten, satellieten, moderne onderzeeërs en een slagvaardige luchtmacht van wereldklasse een regionale grote mogendheid geworden. Onder de dekmantel van die macht lijkt Israël iedere vreedzame oplossing met de Palestijnen uit de weg te gaan. Natuurlijk weet ik heel goed dat er steekhoudende argumenten zijn waarom Israël geen Palestijnse staat, geen mini-Palestijnse staat naast zich kan en wil dulden. Zo’n staatje kan in de handen vallen van Hamas, kan een bedreiging vormen voor Jordanië en ook een vooruitgeschoven post van Iran worden. En dan: welke richting zal de Arabische lente opgaan?

Moeten Joden in de diaspora dan zwijgen over wat sommigen als een verwerpelijke anti-Palestijnse politiek beschouwen? Is het zo dat Israëls greep op de Westelijke oever van de Jordaan Israëls ultieme veiligheidsgarantie is, of is het tegendeel misschien het geval? De Palestijnse kwestie ondergraaft Israëls internationale positie. De Palestijnse diplomatie omsingelt Israël met resoluties en besluiten. Jeruzalem kan daarvoor zijn ogen en oren sluiten zolang de Amerikaanse president Barack Obama om binnenlandse Amerikaanse redenen Israël steunt. Wat de rest van de wereld, inclusief de EU, ervan denkt lapt de regering Netanyahoe-Lieberman aan zijn laars. Mijn optimisme over de toekomst van Israël wordt getemperd door het uit de weg gaan van de Palestijnse realiteit. Sinds 1967 ben ik van mening dat Israël, als het nog kan, de Palestijnse klok moet terugdraaien. In Israëls belang. Voor het behoud van de zuiverheid van de Israëlische democratie, voor het behoud van een gezonde relatie tussen Israël en de diaspora, voor ontspanning in het Midden-Oosten. Israëls weigering een VN-commissie voor de rechten van de mens toe te staan om het effect van de nederzettingenpolitiek op de Palestijnse realiteit ter plaatse te bestuderen, is misplaatst. Volgens Lieberman, de minister van buitenlandse zaken, is dat diplomatieke Palestijnse terreur uit de school van de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Israël beraadt zich volgens Lieberman hoe de Palestijnen voor het besluit van die commissie kunnen worden gestraft. Ik kon m’n ogen niet geloven toen ik dat vernam. Ik besef dat deze column bij sommige lezers ongenoegen schept. De vraag is of wij Joden onze welgemeende kritiek op aspecten van Israëls politiek moeten inslikken. Sommigen in dit land vinden dat het buitenhangen van de vuile was ongepast is. Wat is vuile was als het om een op morele gronden gefundeerde opvatting gaat? Het zou te gek zijn als ik uit angst zou moeten zwijgen.

NB: op de website van J Street vond ik een aantal video’s met lezingen over dit onderwerp, o.a. van Amos Oz en rabbijn Donniel Hartman. De moeite van het bekijken meer dan waard!

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

ruth de jong

vrijdag 30 maart 2012
Helemaal uit mijn hart, Salomon, daarnaast nog weer het een en ander geleerd. Ik woon in Peqi'in/balad, naast de grot van Rabbi Shimon bar Jochai, waar hem tijdens zijn onderduik vdoor de Romeinen de Kabbala werd geopenbaard. Sinds ik hier in het dorp woon, ben ik eindelijk in Israel geland.Ik schrijf wekelijks columns voor het Friesch Dagblad onder de titel "Oosters Israel' Maar nu heet ik plotseling pro-Arabisch. Gewoon genuanceerd denken, feiten weergeven, ze vinden me een verrader. In confessionele kringen in NL trap ik Gods profetie dood. Ik ben een leugenaar, een fantast. Joden in NL gaan wazig kijken als ik iets vertel, in Israel neemt men, als gebruikelijk, het gesprek over en vertelt mij hoe het nu echt zit.
Zou je eigenlijk wel eens willen spreken, ik voel me soms zo'n 'roepende in de woestijn.'

Ruth de Jong
.

Zvi Markuszower

maandag 2 april 2012
Bouman schrijft: ' natuurlijk weet ik heel goed dat er steekhoudende argumenten zijn waarom Israel geen Palestijnse staat , geen mini-Palestijnse staat naast zich kan en wil dulden". En ondanks deze kennis blijft Bouman, nu al sinds 1967, maar kritiseren dat Israel dit nog niet geregeld heeft. Laat Bouman nu eens vertellen hoe HIJ , met zijn eigen kennis van zaken dit probleem gaat oplossen!
Ben niet bang , zwijg niet, kom met een intelligent idee.
Mijn ervaring met critici als Bouman is echter dat zij wel bang zijn, dat ze wel uit angst zwijgen. dat ze niets inhoudelijks te melden hebben!

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
jul 2020Ultimatum
jun 2020Plan Trump
jun 2020Changes
jun 2020George Floyd
jun 2020Te hoog spel
mei 2020Rechters in Jeruzalem
mei 2020Mandelblit
mei 2020Ben-Goerion
mei 2020Hoog spel
mei 2020Calmeyer
apr 2020Corona
apr 2020Eenheid
mrt 2020Harry
mrt 2020Einde
mrt 2020Arabisch protest
mrt 2020Het ware gezicht
feb 2020Sanders
feb 2020Raja Bandar
feb 2020Raoul
feb 2020Geschiedenis
jan 2020Doodsteek
jan 2020Gas
jan 2020Pers
jan 2020Iran
dec 2019Jonathan
dec 2019Krijt
dec 2019Efraim
nov 2019Crisis
nov 2019Provocatie
nov 2019Taxi
nov 2019Rabin
nov 2019Protest?
okt 2019Kanariepiet
okt 2019Sport
okt 2019Sjana tova
sep 2019Apartheidsstaat?
sep 2019Verkiezingen
sep 2019Judea en Samaria
sep 2019Peilingen
aug 2019Trump
aug 2019Waarschuwing
aug 2019Haat
aug 2019Els
jul 2019Peretz
jul 2019Barak
jul 2019Lakmoestest
jun 2019Assimilatie
jun 2019Verdelers
jun 2019Verrechtsing
jun 2019Aangebrand
mei 2019Hightech
mei 2019Droomvrede
mei 2019Donkere wolken
mei 2019Gaza
mei 2019Excessen
apr 2019Geen Palestijnse staat
apr 2019Zure vruchten
apr 2019Verkiezingen
mrt 2019Vergif
mrt 2019Ilhan Omar
mrt 2019Mark Blaisse
mrt 2019Amandelen
mrt 2019Macht
feb 2019Polen
feb 2019Knops
feb 2019Gantz
feb 2019Analyse
jan 2019Democratie
jan 2019Oz
dec 2018Yaniv Sagee
dec 2018Netanjahoe
nov 2018Haat
nov 2018Luns en de Golan
nov 2018Mini-oorlog
nov 2018Jan Brokken
nov 2018Pittsburgh
okt 2018De Amerikaanse Israël-lobby
okt 2018israël en Saoedi-Arabië
okt 2018Songfestival
okt 2018Twee maal Israël
sep 2018Naar sjoel
sep 2018UNRWA
aug 2018Indië
aug 2018Krom denken
aug 2018Overpeinzingen
aug 2018Hitler
jul 2018Israël rechts
jun 2018Zuurstof
jun 2018Ballon
jun 2018Diner
jun 2018Sjoel Deventer
mei 2018Anne
mei 2018Toch
mei 2018Geen akkoord
mei 2018Ze doen ons niets
apr 2018Moed
apr 2018Iran
apr 2018Weer
mrt 2018Haggada
mrt 2018Kim en Trump
mrt 2018Boek Hinke Piersma
mrt 2018Syrië
feb 2018Grossman
feb 2018Israël en Poetin
feb 2018Netanjahoe
feb 2018Protesten
jan 2018Impressie
jan 2018Film
jan 2018Dr. Aref
jan 2018Israëlische Arabieren
dec 2017Ambassadeurs
dec 2017Fiddler
dec 2017Trump
dec 2017Koeweitse schrijver
nov 2017Storm
nov 2017Aardbeving
nov 2017Herdenking Rabin
nov 2017Verwarrend
okt 2017Hightech perikelen
okt 2017Netanjahoe
okt 2017De Iraanse deal
okt 2017Trump moment
okt 2017Duitsland
sep 2017RM in Londen
sep 2017Mossad
sep 2017Channa
sep 2017Generaals
aug 2017Angst
aug 2017Kritiek
aug 2017Kushner
jul 2017Twitter
jun 2017Vrouwen
jun 2017Leugendetector
jun 2017Dan Bavly
jun 2017Fake News
mei 2017Geld stinkt niet
mei 2017Torpedo
mei 2017Onmacht
mei 2017Vrede?
apr 2017Sjoa
apr 2017Explosie
apr 2017Assad
mrt 2017Hamas
mrt 2017Merkel
mrt 2017Trump de Messias?
mrt 2017God
mrt 2017Een zwarte lijst
feb 2017Verwarring
feb 2017Witte Huis
feb 2017Zaken doen met Trump
feb 2017Trump behagen
jan 2017Ma’alé Adomiem
jan 2017Net Trump
jan 2017Vijf ex-chef-stafs
jan 2017Donald en Benjamin
dec 2016Friedman
dec 2016Ronit
dec 2016Pijnlijk
dec 2016Brand in Israël
nov 2016Israël en Trump
nov 2016Trump
nov 2016Qatar
okt 2016Israëlische Arabieren
sep 2016Peres
sep 2016NYT
sep 2016Nir
sep 2016Hillary
sep 2016China
aug 2016Poetin-Netanjahoe
aug 2016Hedy
aug 2016Ankie
jul 2016Bloeme Evers
jul 2016Dyab Abou Jahjah
jun 2016Asscher
jun 2016Trump
jun 2016De tijd dringt
jun 2016Lieberman
mei 2016Harakiri
mei 2016Een naar gevoel
apr 2016Moeilijk
apr 2016Andere wind
mrt 2016EU-crisis
mrt 2016Dustin
mrt 2016Zege Sanders
mrt 2016Joden in de familie
feb 2016Mead
feb 2016Olmert
feb 2016Bernie Sanders
feb 2016Vrouwen bij de Klaagmuur
jan 2016Joodse gezanten
jan 2016Gelijk
jan 2016Angst
jan 2016Geld
dec 2015Silvan
dec 2015Zee
dec 2015Sarid
dec 2015IDFA
nov 2015Nogmaals ISIS
nov 2015ISIS
nov 2015Tot de vulkaan uitbarst
nov 2015Rabin
okt 2015Eurotherapie
okt 2015TV-beelden
okt 2015Kafka
sep 2015Hek
sep 2015Barenboim
aug 2015Onthullingen
aug 2015Boemerang
aug 2015Doodstraf
aug 2015Gay Parade
jul 2015Turkije
jul 2015Wenen
jul 2015Drie maal schaamte
jul 2015Michael Oren
jun 2015Druzen
jun 2015EU – Griekenland – VS - Rusland
jun 2015Voet
jun 2015Rivlin
mei 2015Goochelen
mei 2015Nieuwe regering
mei 2015Anne Frank
apr 2015Getallen
apr 2015KNVB
apr 2015Pesach
mrt 2015Telefoontje
mrt 2015Rozen met doornen
mrt 201517 Maart
mrt 2015Bibi in de Senaat
feb 2015Angst
feb 2015Vete
feb 2015Machtsevenwicht
jan 2015Arabische partij
jan 2015Vrouwen
jan 2015Moord
jan 2015Livni
dec 2014Islammacht
dec 2014Hillary
dec 2014Democratie
nov 2014Komedie
nov 2014Sarona
nov 2014Moord
nov 2014Ha’aretz
okt 2014Intifada?
okt 2014Dollars voor Gaza
okt 2014ISIS
okt 2014Monster
sep 2014Sjana tova!
sep 2014Dialoog
sep 2014Intern zielsdebat
sep 2014Opiniepeiling
aug 2014Voor afwijkende meningen is geen plaats
aug 2014Moord
aug 2014Bovenmenselijke moed
aug 2014Bestand
jul 2014Gaza-oorlog
jul 2014Te lang
jun 2014Israël en de Palestijnse economie
jun 2014Pius de Twaalfde
jun 2014Houthakker gezocht
jun 2014Rivlin
mei 2014Paus Franciscus
mei 2014Anti-Defamation League
mei 2014Amos Oz
mei 2014Hamas
apr 2014De woede van Obama
apr 2014Geen vrede
apr 2014Corruptie en bezetting
mrt 2014Staking bij ‘buitenlandse zaken’
mrt 2014Heidegger en Arendt
mrt 2014CIDI en antisemitisme
mrt 2014Kerry als piloot
feb 2014Alice Herz-Sommer
feb 2014Water
feb 2014Premier Lieberman
feb 2014Kerry
jan 2014Shulamit Aloni
jan 2014Ivriet
jan 2014Van Bommel
jan 2014Ontboezeming
jan 2014Nieuwjaar
dec 2013De Russen komen
dec 2013Afrikanen
dec 2013Druk op Bibi
dec 2013Arik Einstein
nov 2013Iran-akkoord
nov 2013Het gewicht van de geschiedenis
nov 2013Kinderen van Teheran
nov 2013Christenen in Jeruzalem
nov 2013Goed en slecht nieuws
okt 2013Qatar
okt 2013Spijkerbroek en Twan
okt 2013Peres in Nederland
sep 2013Robama
sep 2013Bach
sep 2013Een ander Midden-Oosten
aug 2013Advies aan minister Timmermans
jul 2013Ron Demer
jul 2013Spionage
jun 2013Bedoeïenen
jun 2013Peres
jun 2013Yoram Kaniuk
jun 2013Haat
mei 2013Hannah Arendt
mei 2013Vluchten
mei 2013Koninkrijk
apr 2013Conclusie
apr 2013Voices of the Levites
apr 2013Islam
apr 2013Gas
mrt 2013Obama tovert
mrt 2013Obama in Israël: 'Yes you can'.
mrt 2013Kritiek op Nederland
mrt 2013Foto
mrt 2013Lincoln
feb 2013IJsjes
feb 2013Hartman
feb 2013Obama naar Israël
feb 2013Egypte
jan 2013Er is toekomst
jan 2013Amerikaans isolationisme
jan 2013Nieuwe verhoudingen
jan 2013Peres
dec 2012Emoties
dec 2012Omroep
dec 2012Straffen
nov 2012Verrassingen
nov 2012Als tropische regen
nov 2012Van Agt
nov 2012Indianenverhaal
nov 2012Tafelgesprek
okt 2012De Palestijnse kwestie slaapt
okt 2012Fiets
okt 2012Vervroegde algemene verkiezingen
okt 2012Voetbal
sep 2012China – Japan
sep 2012Wilders en koosjer slachten
aug 2012Schiphol
aug 2012WC in Keulen
jul 2012Atoombom op Teheran
jun 2012Mosri
jun 2012Wonder
jun 2012Vandalisme
jun 2012Tussen hoop en angst
jun 2012Dibi
mei 2012Robben
mei 2012De val van het Nederlandse kabinet
mei 2012Benzion Netanyahoe
mei 2012Gas
apr 2012Dhimmi en Wilders …
apr 2012Macht en fictie
apr 2012Philip Mok is niet meer
apr 2012Rabbijn en Islamiet
mrt 2012Verrader
mrt 2012Barak’s appartement
mrt 2012Beurs omhoog, raketten naar beneden
mrt 2012Obama en Netanyahoe
mrt 2012Paranoia
feb 2012NRC
feb 2012Besnijdenis
feb 2012Syrië
feb 2012Birobidjan
jan 2012Netanyahoe en de pers
jan 2012Goed nieuws uit Israël
jan 2012Charedisch vogeltje
dec 2011Internet
dec 2011Minaret
dec 2011Geen reden voor Israëlische angst
dec 2011Brug te ver
nov 2011Naakt
nov 2011Angst
nov 2011Na de vrijlating van Gilad Shalit
okt 2011Knoop
okt 2011Hoofdstad
sep 2011De geest van Netanyahoe
sep 2011Grote risico’s
sep 2011Zoveel dreigementen
sep 2011Zuur Turks fruit
aug 2011Nog meer lente …
jul 2011Leve de waarheid!
mei 2011Het ene geluid is het andere niet ...
apr 2011Vrijheid van godsdienst