inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Leo Mock

Leo Mock (1968) volgde een opleiding aan een talmoedhogeschool (jesjiwa) in Israël. Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In december 2015 promoveerde hij cum laude aan de Tilburg University op een proefschrift, getiteld 'Het begrip Ruach Ra'a in de rabbijnse responsaliteratuur van na 1945: een case study in de relatie tussen kennis over de fysieke wereld en traditionele kennis'. Leo Mock heeft verschillende publicaties over jodendom op zijn naam en is betrokken bij het tijdschrift Tenachon, een uitgave van PaRDeS, een stichting die zich inzet voor het ontsluiten van Joodse bronnen voor een Joods en Christelijk publiek en het bevorderen van de interreligieuze dialoog. Voor Crescas verzorgt hij, naast zijn wekelijkse column op de website, diverse Rabbinica-cursussen. Sinds zomer 2012 is Leo Mock adviseur Joodse Zaken van Beth Shalom. Aan de Tilburg University is hij docent Judaica.

vrijdag 3 juni 2011

Vorige week liepen we mee met de Avondvierdaagse – dat doen we al zo’n 7 jaar. Vooral mijn vrouw is erg fanatiek. Wanneer familie van haar uit Israël bij ons logeert, dan loopt die natuurlijk ook gewoon mee ... Dus liepen haar moeder, haar zus, een nichtje en haar vriendin de afgelopen jaren ook gewoon een keer mee ... Natuurlijk lopen we de 5 kilometer en niet de 10 – er zijn grenzen ... Maar ook dit jaar ontdekten we dat sport verbroedert! Met allerlei ouders – die je natuurlijk wel elke ochtend ziet, maar tegen wie je meestal niet meer dan ‘goeiemorgen’ zegt – heb je nu de gelegenheid om gedurende de 2 ½ uur dat je samen loopt, ook wat diepgaandere gesprekken te voeren. Op deze laatste dag voordat de felbegeerde medaille wordt uitgereikt, babbel ik uiteraard weer honderduit met mijn omgeving. Gezellig – althans dat vind ik ...

Zo was daar die mevrouw die opeens ook bij een universiteit bleek te werken – nooit geweten. “Ja, ze gingen vaak naar Duitsland,” zei ze. “O ja?” zeg ik zo neutraal mogelijk, “hoezo dat?” Ze blijkt een Duitse partner te hebben. “Berlijn is een mooie culturele stad.” “Ja inderdaad,” beaam ik en zap het stemmetje in mijn hoofd weg dat wil roepen “vooral 70 jaar geleden was het daar erg mooi en cultuurrijk.” Nee vanavond “loopt ‘hij’ niet mee, dat trekt hij niet,” legt ze uit. “Hoezo?” vraag ik licht nieuwsgierig. “Nou, al die in een rij lopende kinderen – haast marcherend – met vlaggen en dat zingen, nee - dat trekt hij niet vanwege het verleden.” “Hé, een tweedegeneratie Duitser,” denk ik. Maar het blijkt toch nog iets anders in elkaar te zitten: “... zijn moeder is Joods, maar hij niet.” “Nee”, zeg ik, “hij niet ...” “Maar die Joodse wortels zijn pijnlijk vanwege het verleden,” voegt ze nog toe. Ja, vertel mij wat ...

Ook ontdekken we allerlei Israëli’s die we nog niet kennen, zo dat je hier-en-daar gewoon Iwriet hoort spreken. Van een echtpaar uit Irak waar we ook af-en-toe mee samen lopen, krijgen we een zelfgemaakte Koerdische lekkernij aangeboden. Mijn vrouw roept meteen enthousiast dat ze graag wil leren “hoe je dat maakt.” De beide vrouwen besluiten dat ze een keer een bak-en-kookafspraak maken.

Van een ander echtpaar blijkt de echtgenoot opeens in Noorwegen opgegroeid te zijn – wisten we ook nooit. Aan een Israëlische dame die ik niet eerder kende, legde ik uit dat het leuke van die Avondvierdaagse is dat je eigenlijk niet weet waarom je loopt. Een echt doel is er niet – vandaar dat het zo ontspannen is. “In Israël zouden ze dat ook eens moeten doen,” doceer ik. “Ik denk dat het een brug kan slaan tussen allerlei groepen en stromingen.” Ze knikt, maar dat helpt niet om mijn woordenstroom te stuiten: “Kijk” zeg ik, “alles in Israël is altijd gepolitiseerd en daarmee gepolariseerd. Als ze daar samen zouden lopen, dan is het altijd ergens vóór of tegen: vóór de vrede, vóór de Golan, vóór Jeruzalem, tegen discriminatie, tegen religieuze dwang, vóór vrouwenrechten, tegen de verloedering van de maatschappij, vóór de Sjabbat, in naam van God, Betar Jeroesjalajiem, Maccabi Haifa, de Likoed, De Arbeiderspartij, de Kibboetsbeweging, de settlers, de vredesactivisten, tegen verkeersdoden, tegen de nederzettingen, vóór het milieu, tegen onderwijsbezuinigingen – enfin je begrijpt wat ik bedoel.” Ze knikt opnieuw en tovert toch een milde lach tevoorschijn.

Dan zijn we bijna aan het einde van de route gekomen. Traditioneel wachten we dan op het orkest en de majorettes die ons begeleiden tot het eindpunt. Uiteraard willen onze kinderen dat allemaal van dichtbij zien, en dus haasten we ons door de wandelende sliert mensen naar het orkest. Dat leidt ertoe dat we het laatste stuk bij een andere school afleggen dan die van onze kinderen. Gelukkig let ik wel op. “Hé, we lopen nu mee met ‘De Pionier’” zeg ik, en wijs op een vlag die door ijverige leerlingen voorin wordt gedragen.
Az mah” (= so what), zegt mijn vrouw droog. Gelukkig valt een kind me bij – ze wil graag met ‘onze school lopen’. En dus lopen we even later weer tussen vertrouwde gezichten. Wanneer we er bijna zijn, gebeurt er iets raars. Eerst denk ik me vergist te hebben, maar het blijkt ècht zo te zijn: één van mijn dochters loopt met de vlag van school! Dit wordt mij te gortig – waar moet dat heen? Waar heb ik gefaald? Ik voel me licht in het hoofd worden en meen allerlei stemmen te horen: ‘fascisme’, ‘anti-autoritaire opvoeding’, ‘Blut-und-Boden’, ‘militarisme’. Het wordt helemaal erg wanneer ze zegt “dat je niet voor de vlag mag lopen”. Gelukkig wordt dat ook mijn vrouw te veel: ‘Stoejot’ (= flauwekul, onzin), roept ze. Ik veeg inmiddels het zweet van mijn hoofd. En dan zijn we bij het sportveld waar we die avond begonnen te lopen. Na enkele woorden krijgen we de medailles en keren trots huiswaarts.

En dan natuurlijk de sjechita, religieuze slacht. Die blijft uiteraard de gemoederen in Joods Nederland bezig houden. Institutioneel Joods Nederland heeft wel een beetje liggen slapen de afgelopen jaren, en heeft blijkbaar het contact met de politiek een beetje laten versloffen. Ik denk dat het standpunt van de VVD nog het meest een verrassing was. Van de Liberalen hadden ze dat niet verwacht ... Het invliegen van slecht Nederlands sprekende rabbijnen uit het buitenland die een persconferentie geven op Schiphol is anno 2011 in ieder geval niet de manier ... Misschien eens een ècht PR-bureau inschakelen? Enfin, maar zien hoe dat afloopt. Maar vooruit: ik heb een oplossing. Misschien was het u niet opgevallen, maar we zijn in Nederland helemaal niet zulke dierenvrienden als het verbod op de onverdoofde slacht suggereert. Heeft u ook zo’n last van die damherten in de Waterleidingenduinen? Die beesten terroriseren die duinen gewoon! Ik deel de info, afkomstig van AT5 graag met u:

Zo'n 1300 damherten leven in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort. Ieder jaar worden het er meer en veel omwonenden klagen over overlast. De dieren springen in tuinen, eten bloembollen op en daarnaast zijn er regelmatig aanrijdingen.

Gelukkig heeft het stadsbestuur de oplossing: (onverdoofd) afschieten die hap:

Afschot zou noodzakelijk zijn omdat andere maatregelen zoals hekken niet genoeg zouden helpen. Het laatste woord is nu aan de gemeenteraad, maar veel partijen hebben grote twijfels ... Alleen de VVD is het helemaal eens met het college. Damherten die een concreet risico vormen voor de verkeersveiligheid of zorgen voor overlast in omliggende gebieden moeten worden afgeschoten volgens deze partij.

En enkele weken geleden waren het opdringerige koeien waarvoor een oplossing gezocht moest worden – lees even mee in De Telegraaf van 20 mei:

De acht stieren, die nu nog in het Bredase Zaartbos staan, worden zaterdag geslacht. De dieren waren opdringerig geworden, omdat mensen ze hadden gevoerd met brood en appels. De stieren liepen daardoor soms af op wandelaars, in de hoop dat ze wat te eten zouden krijgen. Sommige wandelaars voelden zich daardoor bedreigd. Een enkeling werd door de beesten zelfs het struikgewas in gebonjourd, zo schrijft BN De Stem. Verzorgers van de dieren hebben besloten om de groep weg te halen om grotere problemen te voorkomen ...

Eerder waren het opdringerige paarden die een probleem vormden volgens een website van de Hoekschewaard:

De wilde paarden die in natuurgebied de Hoeksche Waard zijn uitgezet, worden mogelijk afgemaakt. In minder dan twee maanden tijd zijn de beesten tam geworden: ze vallen wandelaars lastig. Omdat dit gevaarlijk is, dreigen ze te worden afgemaakt.
Er grazen al zeven jaar Schotse Hooglanders in het Nationaal Landschap de Hoeksche Waard. Zij moeten zorgen voor een natuurlijke ontwikkeling van het gebied. Ook de drie konikspaarden die in april zijn uitgezet, zijn bedoeld voor het onderhoud van het natuurgebied. ‘Wij leasen de grazers van Free Nature. Wij hebben er verder zelf geen omkijken naar,’ zegt Merijn van den Hoogenhoff van de Hoeksche Waard.
Het probleem is dat mensen de paarden ondanks waarschuwingen toch voeren en aanhalen. De dieren, die eerst ongeïnteresseerdheid waren in mensen, zijn nu erg nieuwsgierig en vertonen zelfs bedelend gedrag,’ zegt Esther Linnartz van Free Nature.
(...) De gerichtheid op mensen kan leiden tot gevaarlijke situaties waarbij de paarden argeloze wandelaars lastig vallen op zoek naar voer. ‘Om die reden moeten opdringerige paarden helaas naar de slager worden afgevoerd,’ meent Free Nature. De organisatie hoopt dat mensen van dit vooruitzicht zo schrikken dat ze de beesten voortaan met rust laten. ‘Hopelijk hoeven de beesten dan niet geslacht te worden en kunnen ze alsnog wild in het natuurgebied blijven leven,’ zegt Linnartz. Zij benadrukt dat het geen loze waarschuwing is, want het gevaar is reëel: een tam geworden wild paard heeft elders al eens baby gebeten.

En let op:

Volgens Linnartz van Free Nature kan haar organisatie zonder problemen de beesten naar de slacht afvoeren, als dat nodig mocht zijn. ‘Daar is geen vergunning voor nodig.’

Weer eerder hadden we commotie rond de 900 hooggrazers in de Oostvaardersplassen, waar ook een onverdoofde oplossing voor gevonden moest worden. Lees even mee op de website van RTL:

De grote grazers in natuurgebied Oostvaardersplassen moeten niet bijgevoerd worden. Om te voorkomen dat de beesten onnodig lijden, zouden zwakke dieren afgeschoten moeten worden.
(...) Wat betreft het niet bijvoeren van de grazers heeft de Dierenbescherming wel een maar. "Als 40% van de dieren het niet meer redt, dan moet Staatsbosbeheer wel ingrijpen", aldus de zegsman.
Volgens de dierenbeschermer overlijdt in de winter ongeveer een derde van de dieren, maar groeit de populatie in het voorjaar ook weer met een derde. "Op het moment dat je gaat bijvoeren, wordt de populatie steeds groter en vergroot je uiteindelijk het probleem."
De discussie over de grazers houdt de Tweede Kamer al jaren bezig. Het ene kamp wil ingrijpen en dieren bijvoeren die door sneeuw en ijs moeilijk aan eten kunnen komen. De andere groep wil dat vooral niet, omdat er zo alleen maar meer dieren komen in het gebied.

Tot slot kunnen we nog veel ‘leren’ van Roemenië, dat land waar ze altijd bereid zijn tot een echte oplossing van problemen, in dit geval het probleem van zwerfhonden:

De Roemeense overheid heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt zwerfhonden massaal af te maken. De uiteindelijke stemming wordt volgende week verwacht. Volgens de politiek is een hardhandig ingrijpen in het zwerfhondenprobleem onvermijdelijk geworden, zo meldde de Roemeense televisiezender TVR 1. Roemenië telt ongeveer 3 miljoen zwerfhonden. Jaarlijks worden ongeveer 700 mensen in het ziekenhuis behandeld voor bijtwonden. In het eerste kwartaal van 2011 werden 115 mensen gebeten door zwerfhonden, zo blijkt uit statistieken voor de volksgezondheid.
(...) Al weken wordt de publieke tribune in het parlement bevolkt door dierenbeschermers uit heel Europa. Zij vrezen een bloedbad onder de viervoeters en betichten de Roemeense autoriteiten van pure barbarij. Volgens hen zijn lokale overheden in het geheim al begonnen met het ruimen van zwerfhonden. Onlangs werden 200 honden gedood in een opvangcentrum in Roemenië.
Volgens dierenbeschermingsorganisatie Four Paws uit Engeland, die wereldwijd actie voert tegen de Roemeense plannen, zijn er veel betere oplossingen denkbaar, zoals het onvruchtbaar maken van de zwerfhonden ... De activisten vinden euthanasie op grote schaal moreel verwerpelijk en niet meer van deze tijd. Bovendien is volgens hen het omgekeerde ook waar: ondanks dat er de afgelopen jaren ruim 200.000 dieren zijn afgemaakt, bestaat het probleem van de zwerfhonden nog steeds.

Kortom, het probleem van de sjechita is makkelijk op te lossen. Het gaat immers om ca. 2000 grotere dieren per jaar, oftewel ca. 40 per week. Laat de Joodse Gemeente nu net elke week last hebben van 40 stuks runderen en kleinvee die overlast veroorzaken en opdringerig worden en zelfs één keer een Jood hebben gebeten!

Sjabbat sjalom!

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
jul 2020Accepteer dat tijden veranderen
jul 2020Zoeken naar het juiste perspectief
jun 2020Vragen, vragen, vragen
jun 2020Voor een ieder een plaats en identiteit
jun 2020Eenheid rond een piekervaring
mei 2020De aardse tonen van verlossing
mei 2020Een echt mens worden
mei 2020Vieren terwijl het nog wat donker is
mei 2020Virtueel samenzijn
apr 2020Optimisme is een bewuste keuze
mrt 2020De juiste keuze
mrt 2020Een wereldwijd moment van tesjoewa
feb 2020'Wijsheid'
feb 2020Voor een betere wereld
feb 2020De boom, de mens
jan 2020Een sterk vermoeden, toen en nu
jan 2020Dromen van maakbaarheid
jan 2020Het einde van het niet-Joodse jaar
dec 2019‘Fouten’ en de kloof tussen ideaal en realiteit
nov 2019Een ‘wegwerp-gebaar’
nov 2019Wát werd er gegeten?
nov 2019Inbreuken op de basismoraal
nov 2019Een "gezonde winter" gewenst
okt 2019Soeka's in alle soorten en maten
okt 2019Een nieuwe cyclus van herfst, winter, lente en zomer
sep 2019Half vol of half leeg
sep 2019God in liefde dienen
aug 2019Culturele beïnvloeding
aug 2019Cola drinken met Herzl
aug 2019Reizen met de echo’s van Bemidbar
jun 2019Keppel op of keppel af
mei 2019Waar is de respectvolle discussie?
mei 2019Een magisch sausje
mei 2019Terug naar het ‘gewone’ leven
apr 2019Maatgevende eieren of olijven
apr 2019Een platoons stemadvies
mrt 2019Bouwen met goede humor
feb 2019Een bijzonder moment
feb 2019Verleden, toekomst ... en heden
dec 2018Over liefdadigheid, honger en tandenpoetsen
dec 2018Licht en weerbaarheid
nov 2018Een betere wereld
nov 2018Klein beginnen
okt 2018Belangrijke vragen
sep 2018Reflecteren op 'kleine' zaken
sep 2018Een eigen, persoonlijk oordeel
sep 2018Koningschap, herinnering, sjofar
aug 2018Stenen en letters
aug 2018Neutrale openbare ruimte graag
jul 2018Let's Get Together and ...
jun 2018Koosjere wijn?
jun 2018Het Mousetrap-effect en Elburg-gevoel
jun 2018Nieuw, nieuwer, nieuwst of meer van hetzelfde
mei 2018Niet na-denken!
apr 2018Mooie tradities en slechte gewoontes
apr 2018De rook van tradities
mrt 2018Bevrijding van het woord
mrt 2018De esthetische ervaring van een bloesemboom
mrt 2018De ene gids is de andere niet
feb 2018Experimenten en spirituele gevaren
jan 2018Verantwoordelijkheid
jan 2018Het weer, het weer
jan 2018De enige onderwijzer
dec 2017Waarachtig licht
dec 2017Eenheid in verscheidenheid
dec 2017Banoe chosjech legaresj
dec 2017Twintig vrouwen
nov 2017Weggesleept
nov 2017Zeepsop bij de koffie
okt 2017Sjabbat Halloween
okt 2017Twee maanden van ‘abstinentie’
okt 2017Bouwoverwegingen
okt 2017Loofhutten en paddenstoelen
okt 2017De tweede dag
sep 2017Het juist gekozen perspectief
sep 2017Bikoeriem uit Noord-Holland
sep 2017Vakantielogistiek
aug 2017Joden in den vreemde
jul 2017Trouwen op de Tempelberg?
jun 2017De vele gezichten van Israël
jun 2017Het nut van kritische visies
jun 2017De grenzen van kritiek en meningsuiting
mei 2017De allerhoogste openbaring op Sjawoeot
mei 2017Een feestje maken
mei 2017Vrijheid is ons hoogste goed
mei 2017Her-denken
apr 2017Veel is een geschenk
apr 2017Op zoek naar een bloesemboom
mrt 2017Zoeken naar duiding en betekenis
mrt 2017Nooit meer vergeten
mrt 2017Een Rotterdams Poeriem-sjpiel
mrt 2017De waarde van een stem
mrt 2017Een rechtvaardige samenleving
feb 2017Veiligheid in vele facetten
feb 2017Sneeuwmuziek en stemgekrakeel
feb 2017De status van de deuropening
jan 2017Empathie in plaats van een versteend hart
jan 2017Risjes en Messiaanse tijden?
jan 2017‘Klein’ nieuws
dec 2016Het speciale licht van Chanoeka
dec 2016Egyptisch geloof 2.0
dec 2016Over kanaries
dec 2016De ‘zegeningen’ van internet
nov 2016Gezocht: tolerantie en nuchterheid
nov 2016Die supermaan kunnen wij zelf zijn
nov 2016Zoals gewoonlijk zaten de peilingen er weer eens ver naast
nov 2016De ideologische veren van Ben-Gurion
okt 2016Een treintje van soekot
okt 2016De zondebok en het toeval
okt 2016Het verlangen en de uitvoering
sep 2016Windmolens, zoemhout en de sjofar
sep 2016Wat is ónze rol in de samenleving?
sep 2016Gerechtigheid
sep 2016Kleine en grote opmerkelijkheden
aug 2016Jeruzalem in beeld
aug 2016Zuivere koffie of zuivere lucht
aug 2016Een nieuwe zonnebril
aug 2016Mensenvlees
jul 2016Woorden als zegen of als vloek
jul 2016Het hoofd koel houden ...
jun 201621 Juni
jun 2016De stem van God of de stem van Satan?
jun 2016Polarisatie of eenheid
jun 2016Tsores en cheese cake
mei 2016Wij zijn allen vreemdelingen
mei 2016Klachten ...
mei 2016Een week vol gedonder
mei 2016Lente
apr 2016Pesach-mijmeringen van een trouwe lezer
apr 2016Verwacht: de Pesach-app!
apr 2016Versjteerd
apr 2016Wat geven we onze aandacht?
mrt 2016(Ver)kleden
mrt 2016Bonobo of chimpansee?
mrt 2016Wat telt meer?
mrt 2016Pink washing en het welles-nietes patroon
feb 2016Tellen en generaliseren
feb 2016Zalm uit de vaatwasser
feb 2016Gevoelige antenne voor foute ontwikkelingen
feb 2016Ruggengraat
jan 2016Vruchten plukken, geen vluchtelingen
jan 2016Negatieve informatie
jan 2016Best tolerant?
jan 2016Joden en Christenen
dec 2015Ober, één dogma-vrij orthodox jodendom!
dec 2015Hoezo is vrijheid gevaarlijk?
dec 2015Terrorisme dat weinig aandacht krijgt
nov 2015Klimaatcrisis en morele crisis
nov 2015Stoere oorlogstaal wakkert angst juist aan
nov 2015Voedsel, gezondheid en dierenleed
okt 2015Wajeera: Sjabbat en gastvrijheid
okt 2015Het doorgaans stille Amstelveen en andere gehuchten
okt 2015Voetbal, geweld en corruptie
okt 2015Gewoon even genieten
sep 2015Inkeer, gebed en goede daden
sep 2015Tumult en stof
sep 2015De kracht van woorden
aug 2015Een Tora van liefde
aug 2015Chatsor Hagelilit
aug 2015Een museum van tolerantie, gebouwd op graven?
aug 2015Joden welkom
jul 2015Ardennen
jul 2015Vakantie – Tempel - zomer
jul 2015Gaat Wilders nu de Ilias verbranden?
jun 2015De weg kwijt
jun 2015Ontroerende universele wensen
jun 2015De dissidente verspieders en de vooruitgang
jun 2015Verbinden
mei 2015Rare dingen
mei 2015Herschepping
mei 2015Aap of microbe ...
mei 2015Lag Ba'Omer
mei 2015Ouderwets gezellig?
apr 2015Herdenken
apr 2015Herdenken en rechtvaardigheid
apr 2015Geprivatiseerde macht
mrt 2015Dit was de week die was...
mrt 2015Zaaien ...
mrt 2015Wolven en andere actualiteiten
mrt 2015Een goede haardag
feb 2015Kommer en kwel op universiteit en internet
feb 2015Hoe meer internet, hoe moeilijker het kaf van het koren te scheiden
feb 2015Poeriem Puber-tijd
feb 2015Wijze lessen van bomen
jan 2015Fris en minder fris ...
jan 2015Ontmoetingen en tegenstellingen
jan 2015'Daarom zwijgt de verstandige in die tijd'
jan 2015Afscheid en vooruitblik
jan 2015De Joodse zonnewende?
dec 2014Wonderlijk ...
dec 2014Chanoeka
dec 2014Bananen, bacteriën en Jak-melk ...
nov 2014Telefoon op sjabbat
nov 2014Als de Masjiach komt
nov 2014Zwarte Piet en de openbare orde
nov 2014De oude traditie van Sjabbat Halloween
okt 2014Talmoed op de snelweg
okt 2014Droissen-veldert
okt 2014Een Soeka van zeven bij twee kilometer ...
okt 2014Soekot
okt 2014Goud of geen goud, dat is de vraag
sep 2014Rosj Hasjana: wat wel en wat niet mag, of toch weer wel ...
sep 2014Fouten rechtzetten
sep 2014Inkeer
sep 2014A Jid darf leben mit der Zeit
aug 2014Was vroeger alles beter?
aug 2014Zinkend schip?
aug 2014Ondanks alles...
aug 2014Hamatsav
jul 2014Vakantie
jul 2014Joodse archeologie in Nederland
jun 2014Het lot-orakel
jun 2014De gelederen der spotters
jun 2014Mysterieuze ossen
jun 2014Slenteren door Amsterdam
mei 2014De ketting van de opperrabbijn
mei 2014Van Ostadestraat
mei 2014Orthodox vandalisme
mei 2014Diverse engerds
mei 2014Belachelijke kritiek?
apr 2014Chameets in de Pesachweek
apr 2014Wat doet een wc-bril in de Haggada?
apr 2014Weg met de chameets-hysterie!
mrt 2014De Rode Koe
mrt 2014Na Poeriem
mrt 2014Gemengde berichten ...
mrt 2014De ultra's en de dienstplicht
feb 2014Dom
feb 2014De Olympische Spelen
feb 2014Europees erfgoed
feb 2014De knikkers van Anne Frank
jan 2014Dat was de week die was...
jan 2014Gelukkig of ongelukkig op Knuffeldag
jan 2014Kasjroet-vervalsingen
jan 2014Koken op sjabbat
jan 2014De substitutieregel
dec 2013Joden en kerst
dec 2013Korte dagen
dec 2013Jodendom en mensenrechten
dec 2013Rabbijnen in het NIW
nov 2013Chanoeka
nov 2013Afscheiden
nov 2013Vrouwen en auto's
nov 2013Nerds
nov 2013Synchroniciteit
okt 2013Zwarte Piet
okt 2013Nieuwe koelkast
okt 2013Na het overlijden van Rabbijn Ovadia Josef
okt 2013Bidden voor Ovadia Josef
sep 2013De grootste soeka
sep 2013Soekot voor iedereen
sep 2013Een liefdevolle Jom Kipoer
aug 2013Bietjes voor Rosj Hasjana
aug 2013Vakantiegevoel
aug 2013In het Heilige Land
jul 2013Sjabbat Chazon
jul 2013Trier
jul 2013Slavernij en de sjabbat
jun 2013Elijahoe haNavi
jun 2013Loodgieten
jun 2013Eer hem, maar wantrouw hem
jun 2013Treuren in of om Tammoez
mei 2013Gelatine kosjer?
mei 2013Een nieuwe ijstijd
mei 2013Vrijheid
mei 2013Gebed voor het Koninklijk Huis
apr 2013Vliegen in een plastic zak
apr 2013Belieber
apr 2013Sehacheles
apr 2013Alleen mannen?
mrt 2013Priesterzegen
mrt 2013Pesach - het is weer feest!
mrt 2013Rook
mrt 2013Wegwerpartikelen
mrt 2013Grap? Of niet?
feb 2013De Poeriem-rav
feb 2013Hongarije
feb 2013Pruiken en zoenen
feb 2013Limor zoekt haar soul-mate
jan 2013Stemmen
jan 2013Winter is niet zo jood
jan 2013Kinderen met Down
jan 2013Leuke kerstliedjes
dec 2012Vrouwen
dec 2012Vreedzaam omgaan met diversiteit
dec 2012Psycholoog of rabbijn?
nov 2012Een ironische gebeurtenis
nov 2012Een teken
nov 2012Zuur
nov 2012Pratende dieren
nov 2012Natuurverschijnselen
okt 2012Boom der Kennis
okt 2012Leesrooster
okt 2012Pas goed op uw smartphone!
okt 2012Back to normal
sep 2012Balans
sep 2012Vreedzame paden
aug 2012Fata morgana, of de kunst van het kijken
aug 2012Luxemburg
jul 2012Leuk hotelletje
jul 2012Impulsief
jun 2012Vogels kijken in de polder
jun 2012Leraren
jun 2012Sport
jun 2012Verdwenen stoel
jun 2012Bacteriën
mei 2012Verslapen
mei 2012Achterstand ingehaald
mei 2012Echt?
mei 2012Jom HaMalka-drukte
apr 2012Een warm bad
apr 2012Post-Pesach dilemma’s
apr 2012Nog even over Pesach
apr 2012Stroomstoring
mrt 2012De waarde van getallen
mrt 2012Lente
mrt 2012Een ingewikkeld parcours
feb 2012Rekenkunst met verrassende uitkomst
feb 2012Crisisverhalen
feb 2012De seculiere inwoners van Kiriat haJovel
feb 2012Waterdamp
jan 2012Werken is gezond
jan 2012Schwer zu sein a Jid
jan 2012Beth Sjemesj
dec 2011Chanoeka-overpeinzingen
dec 2011De 25e van de maand
dec 2011Buitenaards
dec 2011Seizoensperikelen
nov 2011Andere maten
nov 2011Weet wat je eet
nov 2011Over een etrog, een rebbe, rabbijnen en de zon
okt 2011Over voorspellingen en hoofdrekenen
okt 2011Een einde en een begin, maar wel blijven bidden!
okt 2011Reizigers houden niet van regen
okt 2011Introspectie
sep 2011Kabbala-les
sep 2011Troonrede en Miljoenennota
sep 2011SpongeBob
sep 2011Nog eens over inkeer
sep 2011Inkeer
aug 2011Protesteren in Rechovot
jul 2011Awoide zorre
jul 2011Sjocheet van Oranje
jul 2011Bio-industrie en sjechita
jun 2011Moeten wij dieren eten?
jun 2011Cottage cheese
jun 2011Gevaren
jun 2011Onverdoofd
mei 2011Onze voeding
mei 2011Moleculair kasjroet
mei 2011Mei
mei 2011De Masjiach
apr 2011Tussen Amsterdam en Rechovot
apr 2011Vegen met beleid
apr 2011Noden en verboden
apr 2011Chameetsologie en andere Pesachwetenschap
apr 2011SMS uw vraag!
mrt 2011Elke dag Poeriem!
mrt 2011Het einde van de wereld?
mrt 2011Elke dag Poeriem
mrt 2011Teruggeven
feb 2011De zon
feb 2011Woestijngodsdienst
feb 2011Stadswandeling
feb 2011Gekke wereld
jan 2011Liberale Joden of Christenen voor Israël?
jan 2011Het Kohnstamm Instituut en etnische groepen
jan 2011Niets aan de hand
jan 2011Terug in Nederland
dec 2010Instant-religie
dec 2010Wat een gekte allemaal...
dec 2010Vasten voor regen
nov 2010De lichtjes van Chanoeka
nov 2010Schaarste
nov 2010Een drukke zondag
nov 2010Amsterdammer in de provincie
okt 2010Carlebach
okt 2010Mark Rutte, Yona Metzger en UFO’s
okt 2010Informatie-'overkill'
okt 2010Triest en oppervlakkig
okt 2010De bittere maand
sep 2010Met plantjes zwaaien
sep 2010Hufterigheid
sep 2010Xenofobie
sep 2010Een tzaddiek
aug 2010Wat doen we op sjabbat?
aug 2010Een ontspannen vakantie
jul 2010Paul
jul 2010Keppeltjesdag
jun 2010Een echte held
jun 2010Politici laten zich niet horen
jun 2010Bowlen
mei 2010Jesaja 53:5
mei 2010Eten
mei 2010Koninginnedag
apr 2010Lag Be'omer
apr 2010Feestvieren en herdenken
apr 2010Dóórpakken
apr 2010Ben jij nog in?
apr 2010Pesach: waar gaat het echt om?
mrt 2010Méér dan vier vragen ...
mrt 2010Insecten
mrt 2010De langste Poeriem ooit
mrt 2010Herken de Poeriemgrap!
feb 2010Rare vragen, rare antwoorden
feb 2010Rabbijn Elon in problemen
feb 2010Gescheiden buslijnen
feb 2010Nogmaals de diboek
jan 2010Diboek
jan 2010Natuurrampen
jan 2010Een boek kopen
jan 2010Uitvinding van de bakker
jan 2010Oud-en-Nieuw
dec 2009Taal
dec 2009Halachisch veroorzaakte kinderloosheid
nov 2009Dawwenen op het juiste moment
nov 2009Kosjer
nov 2009Bidden om regen
nov 2009Het wisselen van de seizoenen
okt 2009Leerhuizen in de mediene
okt 2009Een boek uitlezen
okt 2009Onze minhag
okt 2009Een soeka in de Diaspora
okt 2009Soekotmelancholie
sep 2009Jom Kippoer
sep 2009Leeuwen en beren
sep 2009Woordeloze haast
sep 2009De 'midrechov' in Jeruzalem
aug 2009Tatoeages, een beladen imago
aug 2009Op bezoek bij S
jun 2009Vakantie
jun 2009Generatiekloof
mei 2009Cheesecake
mei 2009Keukenhof
mei 2009Varkensgriep
apr 2009Vakantie
apr 2009Chameets
mrt 2009Een jesjiva-gave
mrt 2009Wie zonder zonde is, wordt immuun voor .....
mrt 2009Economie
mrt 2009Poeriem
feb 2009Taal en getallen
feb 2009Internet-tribalisme
feb 2009Verkiezingen
feb 2009De taxichauffeur en de zoon van de rabbijn
jan 2009Liefde
jan 2009Oppassen voor slangengif!
jan 2009Cafépraat
jan 2009Veel boeken – en een goed huwelijk
dec 2008Een ongeluk of dood door schuld?
dec 2008De Israëlische State Controller
dec 2008De periferie
nov 2008Zending
nov 2008Kromme komkommers
nov 2008Actie en reactie
nov 2008De regenmaker
okt 2008Slechte gedachtes
okt 2008Hosjanna Rabbah
okt 2008Soekot
okt 2008Onze zondes
okt 2008Een oud kabbalistisch gebed