Israël tussen Kiev en Moskou

Laveren tussen solidariteit en veroordeling

Gepubliceerd op: 2 juni 2022

Israëli's hebben sinds de Russische inval massaal voor Oekraïne gecollecteerd en uit eigen zak hulpgelden gedoneerd, en meerdere Israëli's hebben zich aangesloten bij de Oekraïense strijdkrachten.
De Israëlische regering biedt humanitaire hulp en neemt Oekraïense vluchtelingen op, al zijn dat er veel minder dan verwacht. De resoluties van 2 en 24 maart 2022 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin de Russische invasie wordt veroordeeld, kregen de steun van Israël en wisten de Verenigde Arabische Emiraten, Israëls nieuwe bondgenoot, ervan te overtuigen hetzelfde te doen.
Je zou zeggen dat de sympathie van Israël duidelijk bij Oekraïne ligt. Maar zo eenduidig is het niet: Israëls politieke houding ten aanzien van het conflict Rusland-Oekraïne zwalkt tussen de eigen nationale belangen en de unanieme morele veroordeling van Poetins agressie door het Westen.

In de Zoomlezing Tussen Kiev en Jeruzalem. Realisme of idealisme in Israëls Oekraïne-politiek? neemt historicus Peter Demant Israëls buitenlandbeleid in relatie tot de huidige situatie onder loep. Welke dilemma's spelen hierbij een rol?

Meld je aan en neem deel aan de discussie!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.