Foto: Dnevni Avaz

Tussen Kiev en Jeruzalem

Realisme of idealisme in Israëls Oekraïne-politiek?

In Ruslands oorlog tegen Oekraïne wijkt Israël nogal af van de unanieme westerse veroordeling van de eerste, en solidariteit met de andere. Ook Israëls weinig ruimhartige opvang van Oekraïense vluchtelingen loopt behoorlijk uit de pas – en lijkt haaks te staan op waarden die de Joodse Staat ooit tot “licht voor de naties” hadden moeten maken… althans in de ogen der zionistische vaderen. Wat zijn de beweegredenen achter Israëls onprincipieel ogende en zigzaggende pogingen om een neutrale “middenkoers” te varen die meer lijkt op die van China of Turkije dan op die van de VS of de EU? En wat betekenen ze voor Israëls positie in de wereld? We analyseren Israëls buitenlandse politiek aan de hand van twee dilemma’s. Het eerste is het in relaties tussen staten en naties universeel voorkomende conflict tussen “realisme” en “idealisme”. Het tweede is specifiek voor Israël: moet het zich laten leiden door zijn eigen “provinciale” belangen – of door die van de Joden wereldwijd? Op de achtergrond van het bloedvergieten in Oost-Europa vandaag, speelt de terugkerende vraag of voor Israël de lat hoger wordt gelegd dan voor andere landen – en of dat terecht is.

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wilt u graag op de wachtlijst staan of uw belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij u uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.