Boekpresentatie: Hitlers ultieme oorlog

Gepubliceerd op: 4 april 2024

Klaas A.D. Smelik presenteert op 11 april zijn nieuwe boek Hitlers ultieme oorlog. Jodenvervolging in bezet Europa. Hij was onder meer de eindredacteur van het verzameld werk van Etty Hillesum.

De vernietiging van de Joden in Europa tijdens de Duitse bezetting was, hoewel niet de enige genocide in de twintigste eeuw – in verschillende opzichten uniek en roept vele vragen op. Hoe kon dit gebeuren in het geciviliseerde Europa? Waarom kregen de nazi’s zoveel ondersteuning van mensen die hun antisemitische ideologie niet deelden?

Klaas A.D. Smelik, deskundige op het gebied van de Jodenvervolging, geeft in dit boek een helder overzicht van de geschiedenis van de Sjoa. De fasering in de Jodenvervolging door heel Europa heen wordt duidelijk uiteengezet en er wordt getoond hoe weinig mogelijkheden Joden hadden om te ontsnappen.

De onverschilligheid van de meerderheid van de Europese bevolking tegenover hun lot vormt, naast het fanatisme van nazi’s en hun hoogst efficiënte aanpak om Joden op te sporen en te vermoorden, een belangrijke reden dat zoveel Joden zijn omgekomen. Niettemin was er Joods verzet en waren mensen actief om Joden uit de handen van de nazi’s te houden.

Prof. dr. Klaas A.D. Smelik doceerde als hoogleraar Hebreeuws, Hebreeuwse Bijbel en Jodendom aan de universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Brussel, Leuven en Gent. Hij is de redacteur van het verzameld werk van Etty Hillesum. Over zijn verschillende vakgebieden publiceerde hij een vijftigtal boeken.

Programma
19.30 Over het waarom van dit boek - Klaas Smelik
19.50 Muzikaal intermezzo: Marieke Brokamp
20.05 Overhandiging van het eerste exemplaar aan Lotte Bergen van het Etty Hillesum Huis in Middelburg
20.15 Afsluiting en Signeersessie

Locatie: Boekhandel de Drukkerij, Markt 51, 4331 LK Middelburg
Aanvang: 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
De entree is gratis. Aanmelden is vanwege de beperkte ruimte verplicht. Aanmelden kan via de website van De Drukkerij.

Hitlers ultieme oorlog is verschenen bij uitgeverij Walburg Pers. Prijs € 29,99 euro.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.