Jom Hasjoa Herdenking 2024

Kloosterkerk Den Haag

Gepubliceerd op: 18 april 2024

Op zondag 21 april, voorafgaand aan de Jom Hasjoa herdenking in Israël, vindt in Den Haag de Nederlandse herdenking plaats.

Onder het thema ‘Bedreigde vrijheid’ houdt Jaap Smit, Commissaris van de Koning in de Provincie Zuid-Holland en lid van het nationaal comité 4 en 5 mei, een toespraak. Muzikale medewerking wordt verleend door een chazzan en musici. Na afloop worden bloemen gelegd bij het Joods Kindermonument op het Rabbijn Maarsenplein. Hierbij zijn ook leerlingen van de Duitse School en het Christelijk Gymnasium Sorgvliet aanwezig.

Gespannen omstandigheden
Dit jaar vindt de herdenking plaats in bijzonder gespannen omstandigheden, schrijven de organisatoren op hun website. "Oorlogssituaties in de wereld en in het bijzonder in Israël/Palestina roepen veel emoties en spanningen op. We ervaren dat de vrijheid van onze samenleving wordt bedreigd. Antisemitisme is opnieuw hoorbaar en zichtbaar, evenals ander uitingen van haat en boosheid."

"Daarom is het van groot belang dat we ruimte scheppen om waardig de slachtoffers van de Sjoa te gedenken en daarbij ook de huidige slachtoffers van antisemitisme en andere vormen van geweld te gedenken."

Vertrouwen
Alle inwoners van Den Haag zijn dit jaar met extra nadruk uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen. Hun aanwezigheid geeft Joodse stadgenoten vertrouwen dat wij zoals ieder jaar met hen de slachtoffers herdenken.

Toegang tot de herdenking is gratis. Vooraf reserveren is niet nodig. Meer informatie staat op de website van Jom Hasjoa Den Haag.

Beeld: Joods Kindermuniment Den Haag (Foto: Door PvT - Eigen werk, via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.