Boek: Een verdwenen gemeenschap

Joods leven op Goeree-Overflakkee

Gepubliceerd op: 11 januari 2024

Een verdwenen gemeenschap
Joods leven op Goeree-Overflakkee

Jan Both

Sommelsdijk: Streekmuseum Goeree-Overflakkee, 2023
Aantal blz.: 230

Over de Joodse gemeenschap op het eiland Goeree-Overflakkee was niet heel veel bekend. Reden voor Jan Both, streekarchivaris en auteur van vele boeken, om het Joodse leven op het Zuid-Hollandse eiland te onderzoeken.

Jan Both werkte ruim acht jaar aan deze uitgave en schreef een unieke vertelling over het verdwenen Joodse leven op het eiland. De Joodse inwoners vormden een afzonderlijke groep, maar maakten wel deel uit van de eilandbevolking, vertelt hij in een interview met het AD. Vooral in Middelharnis, op de Westdijk en het Zandpad, waren diverse Joodse winkels te vinden. Daarnaast gingen de meesten de boer op met hun handel. "De Joodse slager, de manufacturier en de koopman in hoeden maakten deel uit van de lokale samenleving’’, zegt Both. In de twintigste eeuw vervulden jongeren een actieve rol binnen het verenigingsleven.

Van de 63 Joodse inwoners overleefden er maar zes de oorlog. De auteur is ervan overtuigd geraakt dat het weinige overgebleven Joodse erfgoed de moeite waard is om te behouden. Goedereede en Dirksland hebben nog Joodse begraafplaatsen. Ook die in Middelharnis is nog intact en worden goed onderhouden. "Eigenlijk hoort dit archief in steen op een monumentenlijst thuis. Al is het alleen maar ter nagedachtenis aan hen die ooit op dit eiland vredig leefden.’’

Streekarchivaris Jan Both is een autoriteit op het gebied van de geschiedenis van Goeree-Overflakkee en heeft talloze publicaties op zijn naam staan. Dit boek is een waardevolle toevoeging aan zijn oeuvre en biedt een prachtig inzicht in het Joodse leven op dit Zuid-Hollands eiland.

Een verdwenen gemeenschap. Joods leven op Goeree-Overflakkee is een uitgave van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.
Prijs: € 37,50.

Jan Both is streekarchivaris van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee en heeft talloze publicaties op zijn naam staan. Aan zijn nieuwe studie, naar het Joodse leven op het eiland, heeft hij ruim acht jaar gewerkt.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.