Expositie: Jeroen Krabbé

De ondergang van Abraham Reiss

Gepubliceerd op: 28 maart 2024

In Synagoge Enschede is tot en met 23 juni de expositie De ondergang van Abraham Reiss van Jeroen Krabbé te zien. Negen monumentale schilderijen vertellen het verhaal van het leven en de dood van zijn grootvader.

Abraham Reiss was een Joodse Amsterdammer die werd geboren in 1873. Hij was de eerste decennia van de twintigste eeuw succesvol in de diamantindustrie, tot de beurskrach van 1929 hem beroofde van zijn vermogen. Door hard werken kwam hij deze klap te boven, maar het nieuwe geluk werd verstoord door de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers deporteerden hem naar kamp Westerbork en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij in juli 1943 bij aankomst vermoord.

Negen schilderijen
In 2010 voltooide acteur, regisseur en kunstenaar Jeroen Krabbé de negen schilderijen die samen De ondergang van Abraham Reiss vormen. Van onbezorgd geluk, het naderen van de crisis en deportatie naar Westerbork en Sobibor tot het onafwendbare einde.

"Dat het levensverhaal van mijn grootvader nu in de synagoge van Enschede wordt getoond vind ik heel bijzonder", zegt Krabbé. "In deze omgeving, in de oude klaslokalen van de sjoel, komen deze werken bijzonder tot hun recht."

Tijdens de tentoonstelling is een film van Paul Haenen te zien over Jeroen Krabbé en de totstandkoming van de schilderijen.

De expositie is te zien in de Synagoge van Enschede, Prinsestraat 14-16, 7513 AL Enschede
Entree: 7,00 euro, of 10,00 euro inclusief audiotour
Kijk voor meer informatie, openingstijden en kaartverkoop op de website van Synagoge Enschede.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.