Lezing: Het geheim van de tijd in het antieke jodendom

Gepubliceerd op: 21 maart 2024

Tijdens de Week van de Klassieken verzorgt dr. Arjen Bakker van de Rijksuniversiteit Groningen een lezing over het begrip tijd in het antieke jodendom.

Archeologische vondsten en bovenal de Dode Zeerollen tonen aan dat er in het antieke jodendom op een heel abstracte manier werd nagedacht over het begrip tijd. De tijdsberekening en kalenders speelden een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Ook in mozaïeken komt het thema van de tijd op treffende wijze naar voren, onder andere in afbeeldingen van de jaargetijden en de zodiak.

De Dode Zeerollen zijn een collectie handschriften van ruim 2000 jaar oud die halverwege de vorige eeuw werden gevonden in Qumran bij de Dode Zee. De geschriften vormen een belangrijke bron van informatie over het leven en de Joodse cultuur in die tijd.

Universitair docent Arjen Bakker is verbonden aan het Qumran Instituut van de RUG. Hier vindt onderzoek plaats naar de Dode zeerollen. De Week van de Klassieken is een landelijke manifestatie met als doel de (klassieke) oudheid op toegankelijke wijze onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

De lezing wordt gehouden op 4 april in Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, 9711 JZ Groningen
De entree is gratis.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is reserveren vooraf verplicht. Stuur een email naar [email protected] en vermeld ook met hoeveel mensen je wilt komen.
De synagoge is vanaf 19.30 uur geopend.

Meer informatie over deze lezing vind je op de website van Synagoge Groningen.

Beeld: Wikimedia Commons

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.