Boek: Onze mensen

Holocaust in Litouwen – collaboratie, ontkenning, verdraaiing

Gepubliceerd op: 22 februari 2024

Onze mensen
Holocaust in Litouwen – collaboratie, ontkenning, verdraaiing

Rūta Vanagaitė, Efraim Zuroff

Hiversum: Verbum, 2023
Aantal blz.: 304
ISBN: 9789493028661
Vertaald door: Rob Pijpers
Oorsponkelijke titel: Our People: Discovering Lithuania's Hidden Holocaust

De Litouwse journaliste en auteur Rūta Vanagaitė, nazaat van een Litouwse ‘dader’, en de vermaarde nazi-jager Efraim Zuroff, die een Joods-Litouwse familieachtergrond heeft, maken in dit persoonlijk geschreven boek een gezamenlijke rondreis door Litouwen. Ze gaan op zoek naar overgebleven sporen van Joodse massagraven in een poging de historische waarheid bloot te leggen. Tevens analyseren ze de maatschappelijke splijtzwam die de Sjoa in Litouwen nog altijd is.

Van de circa 220.000 Joden die voor de Tweede Wereldoorlog in Litouwen leefden, zou slechts 3,6 procent (ongeveer 8000 mensen) de Duitse bezetting overleven. Anders dan de Nederlandse Joden, zijn de Litouwse slachtoffers van de Sjoa niet in de gaskamers, maar bij massa-executies in de open lucht vermoord. Bij deze ‘Holocaust door kogels’ in het antisemitische Litouwen waren niet de Duitse bezetters, maar de met de nazi’s collaborerende Litouwers de belangrijkste daders. Niet alleen in het Sovjet-tijdperk, maar ook na het herstel van de onafhankelijkheid van Litouwen bleef deze massamoord op hun Joodse landgenoten een verzwegen publiek geheim.

Bij dit boek wordt ook een gratis digitaal side-boekje van Efraim Zuroff uitgegeven: Holocaust distortion in Oost-Europa en op de Balkan. Het boekje is een verzameling essays van Efraim Zuroff. Dit boekje is gratis te downloaden op de website van uitgeverij Verbum.

De prijs van deze gebonden uitgave is € 24,50. Het boek is te bestellen via de website van de uitgeverij Verbum. Het gratis boekje ontvang je automatisch bij je bestelling. 

Rūta Vanagaitė is als televisiejournaliste en auteur van verschillende bestsellers een bekende publieke persoonlijkheid in Litouwen. Door de vijandige reacties op de publicatie van Onze mensen in Litouwen zag zij zich gedwongen naar Jeruzalem te verhuizen.

Efraim Zuroff is Sjoa-historicus, publicist en bovenal bevlogen nazi-jager. Hij is tevens directeur van het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem. Hij doet al tientallen jaren onderzoek naar de Sjoa in Litouwen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.