Filmrecensie: Maestro van Bradley Cooper

Gepubliceerd op: 4 januari 2024

Met de speelfilm Maestro levert acteur en regisseur Bradley Cooper na zijn debuut A Star is Born (2018) wederom een indrukwekkend portret af van een muzikaal genie. De acteur maakt van zijn rol als Bernstein een Oscarwaardig optreden, aldus filmrecensent Nico van den Berg.

In de media ontstond afgelopen zomer ophef over de verfilming van het levensverhaal van de legendarische Joodse componist en dirigent Leonard Bernstein. Niet om de vertolking van Bernstein door Bradley Cooper of om de verhaallijn, maar om de neusprothese die make-up artiest en tweevoudig Oscarwinnaar Kazuhiro Tsuji voor Cooper had ontworpen.

Stereotype
De groot uitgevallen neus mocht dan sprekend lijken op die van Bernstein zelf; diverse Joodse commentatoren en organisaties in Amerika, waaronder Stop Antisemitism, beschuldigden de makers echter van antisemitisme door de in hun ogen stereotype verbeelding van de Joodse haakneus.

Het feit dat Bradley Cooper als niet-Joodse acteur een Joodse rol speelde, maakte het in de ogen van deze critici nog onvergeeflijker. De rel werd bekend als Jewface, een variant op Blackface, waarbij witte acteurs hun gezicht donkere schminken om zo een zwart personage te spelen.

Lof
Gelukkig voor Cooper namen de kinderen van Leonard Bernstein het voor hem op en verdedigden zij de neusprothese. “We zien kritiek hierop vooral als het zwartmaken van een succesvol iemand als onze vader. Iets wat maar al te vaak is gebeurd,” zo verklaarden ze in de media, waarmee ze een interessante omkering van de antisemitische kritiek maakten. Daarnaast prezen ze de integriteit van Cooper, die een in hun ogen oprecht beeld van Bernstein had neergezet, zowel in zijn genialiteit als in zijn egocentrisme.

En je kan ze daar alleen maar gelijk in geven. Op geen enkel moment voelt de neus als een gimmick aan. Het versterkt hooguit de transformatie die de hoofdrolspeler fysiek en mentaal doormaakt en neerzet. Bradley Cooper speelt Bernstein niet, hij IS hem.

Lees de hele filmrecensie op de website van Jonet.

Beeld: Maestro (Copyright 2023 WW Entertainment)

Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.