Concert: Klezmer met Jaap en Ruben Mulder

Gepubliceerd op: 28 maart 2024

Jaap Mulder is een van de pioniers die klezmermuziek naar Nederland haalde. Hij was klarinettist, frontman en artistiek leider van de eerste professionele klezmerband in Nederland: Di Gojim. Zijn veertigjarig jubileum viert hij met een concert in Synagoge Groningen.

Jaap Mulder bespeelde alle theaters en reisde af naar vele internationale festivals. Hij werkte samen met tekstschrijvers als Robert Long en Ivo de Wijs, met regisseurs als Frans Weisz en Fred Florusse en collega’s als Frank London, Shura Lipovsky en Bente Kahan.

De muzikant blikt in zijn solovoorstelling terug op het begin van zijn carrière. Het muzikale avontuur had een vliegende start toen hij in 1988 medeoprichter was van de formatie Di Gojim. De klezmerband kreeg direct veel aandacht vanuit de media en culturele sector. Kranteninterviews, televisieoptredens en concerten in alle (middel)grote theaters van Nederland. Ook het buitenland was geïnteresseerd. Jaap bleef zich al die jaren ontwikkelen als klezmermuzikant en kon zich na verloop van tijd scharen bij de top van Europa. Tot 2022 bleef Jaap frontman en artistiek leider van Di Gojim en koos daarna zijn eigen weg met de Hejre Kati – Balkan Klezmer Band.

Nesjomme
Klezmer is meer dan muziek alleen. Mensen kunnen de muziek niet met ‘nesjomme’ spelen als zij het verhaal achter de muziek niet kennen. De kennis van de geschiedenis, de tradities, het cultureel erfgoed, is minstens zo belangrijk.

En zo ontpopte Jaap Mulder zich tevens tot verhalenverteller, gastspreker en heeft hij een aantal televisiedocumentaires mogen maken. In deze voorstelling rijgt Jaap spelenderwijs anekdotes en herinneringen aan Jiddisje liederen en klezmermuziek. Jaap Mulder wordt op piano begeleid door zijn zoon Ruben.

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen
Donderdag 11 april 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur.
Tickets kosten 17,50 euro (inclusief koffie of thee) Reserveren is niet mogelijk, de ticketverkoop vindt plaats aan de deur.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.